Elise Schaap en Pepijn Schoneveld over De boot en het meisje

De nieuwste productie van het M-lab is De boot en het meisje. Op 13 oktober was Musical Reports aanwezig bij de eerste doorloop en sprak na afloop de hoofdrolspelers Elise Schaap en Pepijn Schoneveld over de voorstelling.

Wat: De boot en het meisje (Interview)
Wie: Elise Schaap en Pepijn Schoneveld
Waar: M-lab, Amsterdam
Wanneer: 13 oktober 2010 (eerste doorloop)
Door: Saskia Ebbing

Elise, we hebben jou kunnen zien in Sunday in the park with George, jouw musicaldebuut. Hoe is dat verlopen?
Elise: “Dat vond ik een hele bijzondere ervaring; ik viel echt met mijn neus in de boter! Meteen Sondheim natuurlijk en dat is ook niet het allermakkelijkste, dus ja..ik ben er gewoon maar ingedoken en heb er niet te veel bij stilgestaan. Maar ik vond het wel een hele fijne periode ja, en ik vond het ook een hele fijne kennismaking met het M-lab. Het is een hele fijne plek om te spelen en daarom heb ik ook besloten om hier nog een project te doen.”

Pepijn, kan het kloppen dat mensen die veel zien in het theater jou toch nog niet kennen?
Pepijn: “Ja, dat kan! Dit is ook mijn eerste muziektheaterproductie. Binnenkort komt wel de nieuwe serie Feuten uit op BNN, en daar speel ik ook in. Maar van muziektheater kent niemand mij.”

Waar kunnen we je wel van kennen?
Pepijn: “Vorig jaar heb ik in een telefilm gespeeld, Win win, en die komt binnenkort uit. En ik heb bij theatergroep SubUrbia toneel gedaan. Ook heb ik zelf een cabaretvoorstelling gemaakt.”

Vandaag deden jullie voor het eerst een complete doorloop; hoe ging het?
Pepijn: “Nou, we hadden het dus nog nooit helemaal achter elkaar gedaan, ook niet met muziek, met de band erbij. Maar het ging dus wel goed. Het is ook eigenlijk niet zo’n hele ingewikkelde voorstelling qua changementen enzo. We moeten nu vooral het ritme goed bepalen. Je merkt nu bij zo’n doorloop ook van: ‘Ohja, hier moet even wat meer tempo’, en: ‘Hee, hier zouden mensen eigenlijk moeten lachen maar dat gebeurt niet, dan moeten we het toch iets lichter doen.’ Dus dat is het goede aan zo’n doorloop. En voor mijn lijn is het heel fijn, nu merk ik waar ik moet beginnen en waar ik moet uitkomen en zo. Door zo’n doorloop valt alles op zijn plaats.”

Bevalt het genre musical/muziektheater je goed?
Elise: “Ja, zeker. Nu waren Sunday in the park with George en dit toevallig allebei niet hele grootschalige projecten, ik zou bijvoorbeeld niet weten hoe het is om in een Joop van den Ende-musical te staan. En dit is het wat minder toegankelijke repertoire eigenlijk, maar ik vind het juist heel fijn om te experimenteren met muziek en tekst.”

Pepijn: “Ik vind het heel leuk. Met Gijs (de Lange, regisseur  – red.) heb ik al eerder gewerkt, in Kamp Holland van Orkater. Dat was ook muziektheater alleen daarin had ik een heel klein rolletje. Maar ik kenkde Gijs dus al. En met Elise heb ik in de klas gezeten en zij is ook een hele goede vriendin van mij, dus ja, dat vind ik heel erg leuk! Ik hou heel erg van muziektheater. Vandaag was het ook voor het eerst met de band, en dat is echt te gek: dat is gewoon lekker muziek maken. Dus ik vind muziektheater echt te gek. Ik zou het liefste ook willen zingen in deze voorstelling maar dat zat er helaas niet in. Dus ik hoop dat dat in de toekomst nog gaat gebeuren!”

Waar gaat De boot en het meisje over?
Elise: “Deze voorstelling gaat over Iwan, gespeeld door Pepijn Schoneveld, en Rosa, zijn vriendin. Rosa brengt Iwan eigenlijk op het idee om een boot te kopen, wat in feite een volslagen belachelijk idee is, meer een grap. Maar gaandeweg de voorstelling die je dat idee groeien alsmede het idee dat Iwan misschien wel meer voelt voor Rosa dan alleen maar vriendschap.”

Pepijn: “Het gaat over een jongen die en goede vriendin heeft..ah ik moet nog niet teveel verklappen natuurlijk! Nou goed, die jongen koopt een boot en hoopt dat zij mee gaat varen. En waarom dat zo is….dat moet je zelf komen zien.”

Kun je iets vertellen over het personage dat je speelt?
Elise: “Er staat eigenlijk helemaal niet zoveel in over Rosa, je ontdekt niet precies wie zij is. Je ziet haar in relatie tot Iwan, de hoofdpersoon, en wat hun heel erg kenmerkt zijn de spitsvormige dialogen, hun manier van praten. Dat is wat je meekrijgt in het stuk.”

Pepijn: “Iwan is een jongen van mijn leeftijd, iets jonger. Een jongen die heel vrij in zijn leven staat, hij doet maar wat eigenlijk. Hij is ook helemaal niet ambitieus, weet niet wat ‘ie wil met zijn leven. Hij praat en redeneert ook heel veel, en dat is ook waarom hij niet zingt want daarmee probeer je juist gevoelens onder woorden te brengen en dat kan hij niet. Ook praat hij mensen na, dus als Rosa zegt: ‘Hee zou je niet eens een boot kopen?’ dan doet hij dat ook, en dan blijken alle gevolgen van dien.”

Het stuk is gebaseerd op een boek; waarom denk jij dat dit boek geschikt is voor een theatervoorstelling?
Elise: “Nou..ik heb het boek niet gelezen, bewust niet..dus dat weet ik eigenlijk niet. Ik heb het wel van Pepijn voor mijn verjaardag gekregen dus ik ga het lezen als ik hier klaar ben.”

Pepijn: “Ik heb het boek ook expres niet gelezen. Het script schijnt ook anders te zijn dan het boek, vertelde de schrijver. Dus ik ga hierna het boek lezen. Anders zou de voorstelling ook teveel beïnvloed worden door het boek, en ik wilde het script als script bekijken.”

Musical, muziektheater..zie jij daar je toekomst in of is dit puur een ‘M-lab-ervaring’?
Elise: “Ja, ik heb echt een voorliefde voor muziektheater dus ik hoop dit nog heel lang te blijven doen. Ik ga dit seizoen ook weer bij Orkater spelen en Orkater is natuurlijk bij uitstek muziektheater, en volgend jaar staan er ook weer een paar projecten op het programma die ook binnen dat genre terug te vinden zijn. Dus eh..” (lacht) “Ik ben voorlopig nog niet weg!”

De boot en het meisje is van woensdag 20 oktober tot en met zaterdag 23 oktober te zien in het M-Lab. Voor meer informatie en voor kaarten: m-lab.nl.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies