Cast en regisseur over ‘Achtste groepers huilen niet’

Sinds kort toert een prachtige voorstelling door heel Nederland. ‘Achtste groepers huilen niet’ vertelt het verhaal van Joep en Elise. Ze spreken elke vijf jaar af op het plein van hun oude basisschool. Om herinneringen op te halen aan hún groep acht. Dit was het jaar van leuke en spannende activiteiten.  Maar vooral het jaar waarin hun klasgenootje Akkie ernstig ziek werd. Musical Reports sprak met de beide castleden en de regisseur over de voorstelling.

Wat:
Achtste groepers huilen niet (interview)
Wie: Ida van Dril, Theun Plantinga en Pepijn Cladder (regisseur)
Waar: Theater van het Woord, Amsterdam
Wanneer: 10 oktober 2010 (première)
Door: Jouke van Buuren

Jullie hebben de première gehad; hoe reageerde het premièrepubliek?
Theun:
We hadden vooral een leuk publiek. We zijn namelijk vooral schoolvoorstellingen gewend met alleen maar kinderen. We hebben wel voorstellingen gehad met volwassenen maar nu komen er ook ouders samen met kinderen met een “rugzakje” en dan is het toch heftig. Maar het was ook leuk en er werd zeker ook gelachen”.

Het boek “Achtste Groepers huilen niet” vertelt het verhaal vanuit de ogen van de achtste groepers. Maar in deze voorstelling zien we geen volwassenen die kinderen spelen.  Waarom is hiervoor gekozen?
Ida:
“Hier is bewust voor gekozen. Als we kinderen zouden spelen zou het zo heftig worden en komt het erg dichtbij. Nu is het een raamvertelling van twee twintigers die terugkijken op hun jeugd, met als gevolg dat het dus minder heftig en minder dichtbij overkomt”.

Theun: “Als we het boek zouden volgen dan zouden we dus ook de laatste avond van Akkie moeten spelen. En dat is zó heftig en te direct”.

Pepijn (regisseur): “Volwassenen die kinderen spelen wordt ook snel gênant. Dat zal dus ook betekenen dat je in de taal van de kinderen moet gaan zitten, met als gevolg dat twee weken na  de première je taalgebruik achterhaald is. De voorstelling gaat ook niet perse over leukemie,  dood, kanker en ellende. Het gaat veel meer over het in leven houden van een herinnering, en daarbij kun je dus volwassen personages gebruiken”.

Ida: “Voor ons (de te spelen personages – red.) is het ook lang geleden en we hoeven er niet meer om te huilen. Dus als de zaal erg heftig reageert kunnen we heftige scènes wat luchtiger spelen”.

Het  thema en de voorstelling is best heftig; nu zijn kinderen vooral de doelgroep. Hoe ga je met hun reacties en emoties om?
Ida:
Ja die reacties zijn leuk en bijzonder. Vooral dat je met zo’n onderwerp de kinderen een uur lang kan boeien. Vooral de kinderen uit groep 7 en 8 die dan stoer de zaal binnenkomen en gaan zitten. De voorstelling is in het begin ook heel leuk, maar op het einde zijn ze allemaal stil of moeten ze huilen”.

Theun: “Wat de kinderen vooral zien is veel herkenning. We hebben het over schoolvoetbal, het kamp en de schoolmusical. Dat maakt het herkenbaar en leuk voor ze. Daarbij herkennen ze in mijn personage de stoere groep achter die alles dwarsboomt. En in haar (personage van Ida – red.) zien ze een kakkineus meisje.  En die heb je in elke klas dus daarmee kunnen ze zich identificeren. Maar uiteindelijk is vooral het einde heftig”.

Er zullen ook kinderen zijn die moeten huilen;  hoe ga je met deze heftige emotie om?
Ida:
“Zeker tijdens de eerste voorstellingen is dat erg heftig. Maar na een paar voorstellingen besef je dat dat de realiteit is. De kinderen lachen en huilen, dus ja waarom zou je wel mogen lachen en niet mogen huilen bij een voorstelling? En dat is een reden waarom ik het zo mooi vind om in deze voorstelling te spelen”.

Theun is vanaf eind oktober in de theatervoorstelling 101 Dalmatiërs te zien. Ik vroeg hem hoe hij dit zal gaan combineren met ‘Achtste groepers huilen niet’.
Theun:
“Vanaf dit seizoen deel ik de rol met  Arjen (Arnoldussen – red) . Dus hij zal mijn rol spelen als ik in 101 Dalmatiërs sta. Meestal zal ik doordeweeks spelen in ‘Achtste groepers huilen niet’.” Lachend: “En de weekeindes in de mooie theaters zijn voor Arjen.”

‘Achtste groepers huilen niet’ tourt nog het gehele seizoen langs de Nederlandse theaters. Het report van de première van 10 oktober jl. vind je HIER
.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies