De vrijdagavond van Sondheim in Vredenburg

Stephen Sondheim werd dit jaar 80. Dat hebben we geweten. Overal ter wereld werden evenementen en concerten georganiseerd en er werd zelfs een theater naar deze componist en tekstschrijver vernoemd. Het metropole orkest onder leiding van Jan Stulen gaf haar eigen feestje. De vrijdag van Vredenburg stond één avond volledig in het teken van Sondheim.

Wat: De vrijdag van Vredenburg (Sondheim concert)
Wie: Ernst Daniël Smid, Noortje Herlaar, Willeke Heijstee & Dave ten Kate
Wanneer: 29 oktober 2010
Waar: Vredenburg, Utrecht
Door: Jouke van Buuren

Stephen Sondheim staat bekend als één van de grootste vernieuwers onder de musicalcomponisten. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de liedteksten van West side story. Maar ook zijn eigen producties met eigen muziek en liedteksten als Into the Woods behoort tot één van zijn meesterwerken. Verder is A Little Night Music een van zijn grootste successen. Het wel bekende nummer ‘Send in the Clowns’ komt uit deze voorstelling en is trouwens het enige nummer van Sondheim dat in een hitparade terug te vinden is. Echter heeft Sondheim niet alleen succesvoorstellingen geschreven. Zo moest de voorstelling Anyone can Whistle al na 9 voorstellingen sluiten. De voorstellingen van Sondheim worden vaak ingewikkeld genoemd. Dit is deels waar. Zo zijn de verhaallijnen van de personages nauwkeurig uitgewerkt en gaan de voorstellingen over de meest rare onderwerpen. Maar zijn ze altijd wel zo raar en moeilijk te begrijpen? Wie goed oplet herkent thema’s die bij iedereen spelen. Sommige Sondheimvoorstellingen zijn levenslessen maar andere zijn ontzettend grappig en vermakelijk. Het palet van deze kunstenaar bevat vele verschillende kleuren die alles behalve saai en duf zijn.

Sondheim’s werk is in Nederland vrij weinig te zien. Toch is er voor de oplettende theaterbezoeker zeker wat Sondheim te vinden in Nederland. Het Amsterdamse M-lab tourde in de maanden september en oktober van dit jaar nog met hun versie van Into the Woods. Maar ook het Metropole Orkest weet Sondheim te vinden en wist het prachtige oeuvre van Sondeim in een avondvullend concert te brengen in Vredenburg te Utrecht.

Ernst Daniël Smid, Noortje Herlaar, Willeke Heijstee en Dave ten Kate brachten tijdens dit concert de hoogtepunten uit het werk van Sondheim ten gehore. Zo bracht Noortje Herlaar (nu te zien als Mary Poppins in de gelijknamige musical) prachtige vertolkingen van “Losing my mind” uit Follies en “Green finch and linnet bird” uit Sweeney Todd. Maar de grootste verassing was misschien wel haar vertolking van “Send in the Clowns” uit  A Little Night Music. Waar Herlaar nog eigenlijk te weinig levenservaring heeft om het nummer zoals door Sondheim bedoeld te brengen, weet ze alsnog een mooie breekbare versie te creëren. Naast Herlaar was er nog een verassing van de avond. De countertenor Dave ten Kate zal misschien niet bekend zijn bij musicalbezoekers. Toch wist hij de gehele zaal te verbazen met zijn bijzonder stemgeluid. Vooral de nummers “Not while I’m around” uit Sweeney Todd en het komische “I`am calm” uit A funny thing happend on the way to the Forum waren hoogtepunten. Hiernaast was ook Ernst Daniël Smid te horen in dit concert. Smid is zeker niet onbekend met het musicalgenre. Zo vertolkte hij de rol van Javert in Les Miserables en de rol van Sweeney Todd in de gelijknamige musical. Op deze avond mocht hij dan ook weer even terugkruipen in de rol van Sweeney Todd en mocht hij uitbarsten in het ruige nummer “Epiphany”, waarin het personage zijn woede beschrijft. Zo komt ook nog het komische maar ook wat rare nummer “A Little Priest” uit deze musical ten gehore. Dit nummer zingt Smid samen met Willeke Heijstee.  Heijstee is ook niet helemaal onbekend met musical. Zo won ze het programma “Una Voce Particolare” met een musicalnummer. Heijstee leek een beetje last van de zenuwen te hebben was vocaal niet altijd sterk genoeg om boven het orkest uit te komen. Echter was haar vertolking van “The glamorous life” uit A Little Night Music een verademing.

Misschien wel het bekendste orkest van Nederland is het Metropole orkest. Dit orkest beheerst een breed repertoire van jazz, pop, wereldmuziek en musical. De muziek van Sondheim komt ook meer dan volledig tot zijn recht bij dit grootste, krachtige maar ook op zijn tijd intieme orkest. Naast allemaal bestaand werk was er deze avond ook wat “nieuw” Sondheimmateriaal te horen. Zo was er door Bob Zimmerman een bijzonder compilatie gemaakt van de muziek van Into the Woods. Dit stuk is heerlijk fris en geeft een nieuw inzicht op het bestaande werk. Ook sluit het orkest het concert met een mooie  creatie van Zimmerman af. Zonder dit geweldige sterke orkest zou de solisten niet kunnen stralen zoals ze deze avond deden.

Helaas is de toekomst van het Metropole orkest alles behalve zeker. De aangekondigde bezuinigingen op cultuur hebben vreselijke gevolgen. Zo zou dit orkest moeten verdwijnen. Een orkest dat wereldberoemd is en door iedereen gelauwerd wordt om zijn kwaliteiten mag niet zo maar verdwijnen. Als het kabinet dit wegbezuinigd krijgen we zoiets nooit meer terug. Eenmaal verwoest is verwoest. Dit mag niet gebeuren; hier bezwaar tegen maken kan via de website van Muziekcentrum van de Omroep. Teken daarom HIER en steun dit orkest in nood.

Sondheim kan terug kijken op 80 levensjaren waarin hij prachtwerk heeft gemaakt. Wij kunnen terugkijken op een prachtige avond vol sterke presentaties. Zo liet Noortje Herlaar horen meer te kunnen dan Mary Poppins. Ook de andere vocalisten wisten te schitteren. Maar zonder het prachtige Metropole orkest zou niemand zo gestraald hebben. Hopelijk is dit nog lang niet het einde van een samenwerking tussen het genre musical en het Metropole orkest.

Nieuwsgierig geworden, of wil je nagenieten? Het gehele concert is gratis terug te luistren door HIER te klikken.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies