Legally Blonde: Oh My God die show!

Legally Blonde was als musical een grote hit op Broadway en staat nu voor volle zalen te spelen in Londen. Vanaf september kunnen wij ook kennismaken met het verhaal van Elle Woods die er alles aan doet haar vriendje terug te krijgen. Legally Blonde in een eigen versie (zoals we van V&V gewend zijn) tourt nu door heel Nederland.

Wat: Legally Blonde de musical
Wie: O.a. Kim-Lian van der Meij, Roy van Iersel, Joey Schalker, Raymond Kurvers & Cindy Bell
Waar: Meervaart, Amsterdam
Wanneer: 4 november 2010 (reguliere voorstelling)
Door: Jouke van Buuren

Legally Blonde gaat over Elle Woods (Kim-Lian van der Meij); een blonde, rijke en dol op bling bling en haar chihuahua Bruiser zijnde meid. Als ze een huwelijksaanzoek van haar vriendje Warner (Roy van Iersel) verwacht, loopt dat anders dan gedacht. Hij dumpt haar omdat hij meer wil dan alleen een “dom” blondje; Warner gaat rechten studeren aan Harvard. Elle besluit hier ook heen te gaan om hem terug te krijgen. Maar dan moet ze wel een studie rechten gaan volgen… Gelukkig vindt ze steun van Emmet (Joey Schalker): een net afgestuurde student rechten.

Kim Lian van der Meij vertolkt de rol van Elle Woods. Ze weet vriend en vijand te verrassen met haar vertolking. De blonde pruik en het roze staan haar uitstekend; net als de rol van Elle. Van der Meij is net als de rest van de kast loepzuiver; heeft de humor en de klasse die bij Elle passen. Toch weet ze ook de emotionele momenten de juiste kleur te geven. De zaal is even stil en pinkt zelfs een traantje weg bij het nummer “Wettelijk Blond”. Van der Meij is een uitstekende Elle die ook dit jaar weer kans maakt op een Award.

Naast haar op het podium staat ook Roy van Iersel, die de rol van Warner vertolkt. Warner is een arrogante, iets wat domme kwal. Van Iersel weet dit uitstekend neer te zetten; veel te zingen heeft hij echter niet. Hij moet het vooral van zijn spel hebben. Hierin slaagt hij goed.  Joey Schalker vertolkt de rol van Elle’s steun en toeverlaat op Harvard: Emmet. Schalker weet een aandoenlijke, ietwat brave ex-student zien. Een juiste vertolking van Emmet. Genoemd moet zeker nog Cindy Bell, die de rol vertolkt van sportkoningin Brooke Wyndham.  Al touwtje springend weet Bell het geweldige nummer “De zweep erover” loepzuiver en verstaanbaar te brengen. Wie twijfelt of het spelen in een musical wel topsport is moet Bell aan het werk zien.
Laura Vlasblom maakt haar musicaldebuut met de de rol van kapster Paulette. Paulette is een vriendin van Elle op Harvard.  Elle vindt steun bij Paulette in haar kapsalon maar steunt andersom ook Paulette bij haar (rechtelijke) problemen. Vlasblom laat een lekker ordinaire, ietwat simpele maar lieve Paulette zien.  Vlasblom bezit over een prachtige stem waarmee ze dan ook mag uitpakken in het prachtige “Ierland”. Opvallend is haar Amsterdamse accent, welke totaal misplaatst is aangezien het personage Paulette droomt over Ierland, Italiaansbloed heeft en naast Harvard werkt. Echter dit is zeer waarschijnlijk een regiekeuze en geen eigen keuze van Vlasblom.

In de voorstelling zitten wat aparte regiekeuzes.  Dit zit hem vooral in het bewerken naar een Nederlandse versie. Zo bezorgt de postbode Kyle in een TNT post-outfit zijn pakketjes op Havard. Waarom niet (zoals op Broadway en WestEnd) voor een “UPS guy” gekozen is blijft een raadsel. Echter moet gezegd worden dat de regie verder vooral beperkt is door het compleet andere decor. Hierdoor komen sommige fragmenten raar over. Zo zal niemand snappen waarom de meiden van Delta Nu met kaarsjes over het podium lopen. Het decor is dus ook (flink) veranderd. Vooral de openingsscène is hierdoor niet erg verbeterd.  Ook is het podium soms akelig leeg, waarna de cast en crew weer druk bezig zijn het speelvlak vol te krijgen. Echter kent het decorontwerp ook mooie nieuwe vondsten zoals de beeldentuin en de collegezaal van Harvard.

De vertaling zal een flinke klus zijn geweest voor Allard Blom. Amerikaanse grappen zijn vertaald/bewerkt voor een Nederlands publiek. Over het algemeen is dit geslaagd, al klinkt “Wettelijk Blond” (oorspronkelijk “Legally Blonde”) wat kunstmatig. De cast weet echter lekker te knallen met de geweldige songs die heerlijk in het gehoor liggen.  Al fluitend en neuriënd loop je de zaal uit.

Legally Blonde is een heerlijke vrolijke musical met af en toe ook een traantje. De cast is ontzettend sterk en vooral Kim-Lian van der Meij knalt als Elle Woods. Opvallend is ook Cindy Bell die een ongekend goede presentatie van Brooke neerzet. De songs zijn sterk en liggen heerlijk in het gehoor. Al is het decor niet overal sterk en laat de regie een paar kleine steekjes vallen; Legally Blonde is een geweldige leuke theaterervaring. Snap snap!

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies