Schone Schijn, beleef de TVserie in het theater

De BBC heeft in de loop der jaren al vele comedyseries geproduceerd. Van één van deze series, ‘Allo ‘Allo,  bracht 3 and a crowd vorig jaar een toneelbewerking in de theaters. Hier werd gebruik gemaakt van een bestaand script. Voor een bewerking van Keeping up apearences (Schone schijn) kroop Allard Blom zelf in de pen. Het resultaat is nu in de theaters te zien.

Wat: Schone schijn
Wie: Oa. Doris Baaten, Sabine Beens, Simon Zwiers & Dick Cohen
Waar: Schouwburg, Gouda
Wanneer: 8 november 2010 (première)
Door: Sebas Verboom

Hyacinth Bucket (spreekt men uit als Bouqet) doet mee aan een wedstrijd rozen kweken. De jury bestaat uit niemand minder dan Prins Charles en de eerste prijs is een persoonlijke rondleiding door zijn prachtige tuinen.  Een uitgelezen kans voor Hyacinth om dichter in de buurt te komen van de echte adel. Alles zal dan ook moeten wijken om dit doel te kunnen bereiken.

Voor de cast van Schone schijn is een heel blik mensen uit het musicalvak open getrokken, met voorop Doris Baaten als Hyacinth. Een toneeladaptatie van een bekende tv-serie als deze staat of valt met de gelijkenis die de productie heeft met het origineel. Aan de cast dan ook de taak om zo dicht mogelijk in de buurt te komen bij de vertolking van de acteurs van het origineel. Hierbij loert het gevaar dat de vertolking en karikatuur wordt. Dit gebeurt echter nergens. Ondanks dat niet iedereen wat uiterlijk betreft lijkt op de acteurs uit de serie weet wel elk lid van de cast de maniertjes, bewegingen en stemgebruik van de oorspronkelijke vertolkingen perfect te benaderen.

Barry Beijer weet in verschillende kleine rollen (oa. postbode en hofmaarschalk) de lachers op zijn hand te krijgen. Vooral zijn uitleg van de hofetiquette ontlokken een stevige lach in de zaal. Nienke van Hassel als Elisabeth en Dick Cohen als Richard zetten een prima vertolking neer. Hun personages dreigen echter soms wat naar de achtergrond te verdwijnen. Dit heeft niets van doen met de prestatie van beide acteurs maar met de mogelijkheden van hun rol. Deze fungeren beiden meer als aangever voor de persoon die Hyacinth vertolkt. Kiki Classen is lekker ordinair als de wanhopige Rose. Een groot contrast met de Hyacinth van Doris Baaten. Haar maniertjes en bewegingen zijn perfect. Baaten overtuigt als de vrouw die pretendeert meer te zijn dan dat ze eigenlijk is.

De echte sterren van de avond zijn echter Simon Zwiers en Sabine Beens als het koppel Onslow en Daisy. Een simpel stel dat al vijfentwintig jaar getrouwd is. Ondanks dat het aan hun gedrag dit niet altijd af te lezen valt, houden zij heel veel van elkaar. Beiden beschikken over een perfecte komische timing en beiden weten binnen deze cast het meest dicht bij de oorspronkelijke vertolkingen in de buurt te komen.

Maar niet alleen door de uitstekende vertolkingen van de acteurs weet Schone schijn het gevoel van de serie op te roepen. Ook het script (Allard Blom) en de Regie (Daniël Cohen) dragen hier hun steentje aan bij. De typisch Engelse humor is op een juiste wijze vertaald. Helaas is, vooral in de eerste acte, ook het tempo van de tv-serie bewaard gebleven. Er wordt ruim de tijd genomen om alle fratsen van Hyacinth uit te meten waardoor sommige scènes in de eerste acte misschien net iets te lang duren. De tweede acte vliegt echter voorbij. Het decor is eenvoudig. Op een stalen constructie, bestaande uit twee verdiepingen, worden verschillende locaties uitgebeeld. Vooral in de eerste acte is het één groot poppenhuis waarbij de toeschouwer in spanning afwacht wat er bij het openen van een deur/luik/doek tevoorschijn komt.

Schone schijn (Keeping up apearences) laat je het gevoel van de tv-serie in het theater beleven. Voor de fans is dit een must see. Mensen die niet zo weg zijn van de tv-serie zullen waarschijnlijk minder plezier beleven aan deze theaterervaring. Met een regie en script die het gevoel van het origineel weten op te roepen en een cast die een perfecte vertolking neerzet van de karakters uit de serie is Schone schijn een meer dan geslaagde toneel bewerking van de o zo bekende tv-serie.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies