101 Dalmatiërs: een heerlijke familievoorstelling

Wie kent het verhaal van de schattige Dalmatiërs -naar de roman van Dodie Smith- niet? Al jaren staan de 101 gevlekte viervoeters garant voor vertederende films en merchandising. Bos Theater Producties brengt deze jeugdklassieker in Nederland op de planken. Vanuit de belevingswereld van Pongo en Teefje beleeft het publiek het alom bekende verhaal.

Wat: 101 dalmatiërs
Wie: Kim van Zeben, Theun Plantinga, Eric-Jan Lens, Roos van Erkel, Remco Sietsema, Thomas Höppener, Sharai Rodrigues
Wanneer: 14 november 2010 (perspremière)
Waar: Stadsschouwburg, Haarlem
Door: Monique Hoffmann

De voorstelling begint met Teefje die wakker wordt uit een nachtmerrie over Gruwella de Vel. Wat direct opvalt is de professionaliteit van de poppenspelers. De honden gedragen zich als echte honden. De vaderhond Pongo en moederhond Teefje wonen bij hun baasjes Eva en Henk en hebben hun “huismensen” aardig onder controle. Tijdens een wandeling in het park blijkt Teefje zwanger te zijn: goed nieuws natuurlijk, maar helaas vindt Gruwella de Vel dat ook. Zij wil, koste wat het kost, de puppyvelletjes gebruiken om een mooie nieuwe jas van te maken. Met behulp van haar klunzige handlangers ontvoert Gruwella de puppy’s. Als dat maar goed afloopt..

De cast bestaat slechts uit zeven acteurs. Vreemd is het dan ook niet dat bijna iedereen diverse rollen op zich neemt. Gekleed  in een stofjas en met een haarnetje op het hoofd kunnen ze niet alleen muzikant zijn maar ook ineens een dier. Zo speelt Kim van Zeben speelt niet alleen de slechte Gruwella Du Vel, maar ook speelt zij saxofoon en neemt diverse andere rollen voor haar rekening. Alleen de acteurs die Pongo en Teefje spelen, spelen slechts één rol.

Thomas Höppener (Pongo) en Roos van Erkel (Teefje) zijn erg geloofwaardig in hun spel. Zij lieten de honden allerlei handelingen verrichten die echte honden ook doen.
Sharai Rodriguez in de rol van Eva acteert prima, maar valt verder niet op door iets specifieks. Theun Plantinga als Henk was een perfecte imitatie van het typetje zoals we hem kennen uit de film: erg vrolijk en opgewekt maar tegelijkertijd een suffig hondenbaasje.

Eric-Jan Lens speelt de rollen van Lucky -de slimste van de hondjes-, Rijmpje de Vos en boef Jasper. Remco Sietsema speelt boef Klover, maar ook Luitenant Tip (die eigenlijk poes Minoes heet). Met name met de laatstgenoemde weet Sietsema grappige situaties te creëren. De boeven zijn -net als in de film- erg dom en sukkelig. Voor de kinderen zeker grappig, voor volwassenen helaas niet echt boeiend om naar te kijken.
Zowel Lens als Sietsema zijn ook muzikanten van spelen de meeste liedjes. De benodigde instrumenten staan links op het podium, waardoor de heren steeds even ‘uit hun rol’ kunnen stappen wanneer ze een lied spelen. Dit kan een storend en verwarrend effect hebben, maar in deze voorstelling lopen verschillende facetten goed in elkaar over.
 
De absolute ster van de voorstelling was echter Kim van Zeben als Gruwella Du Vel. Aan het typetje dat ze neerzet heb je al gauw een hekel. Natuurlijk is Gruwella (of in de film: Cruella) ook geen lieverdje, dus daarin weet ze het publiek te overtuigen. Van Zeben heeft bovendien een fantastische komische timing en is meerdere keren echt hilarisch!
 
Het decor is multifunctioneel en bijzonder effectief. De achterwand bestaat uit een beschilderd laken met aan één kant de huiskamer en aan de andere kant de keuken. Deze kan makkelijk aan de kant geschoven worden waardoor je gemakkelijk van locatie wisselt. Zet enkele (houten) bomen neer en je bent in het park.
Overigens is deze voorstelling, hoewel hij wel zo in de boekjes staat, niet echt een musical te noemen: er zitten slechts 3 (niet echt beklijvende) liedjes in. 

Hoewel de show een stuk korter had gekund (het is tenslotte een kindervoorstelling en ruim twee uur is dan best een lange zit!), is het zeker voor kinderen een aanrader.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies