Mooie steden en theaters in België

Na alle spanning van het toewerken naar de première zijn we nu volop bezig met de tour. We hebben al in Amsterdam, Rotterdam, Gent, Brugge en Purmerend gespeeld. Nu spelen we nog in het oosten en het zuiden van Nederland. In België spelen we in voor mij nog onbekende plaatsen: Diksmuide en Roeselare zijn hier twee voorbeelden van. Maar we spelen ook in Antwerpen. Het is allereerst een leuke stad, maar verder is er op het moment dat wij er voorstellingen hebben een Kerstmarkt. We spelen vier keer in Antwerpen, dus heb ik vier dagen om Antwerpen te bezoeken en naar de Kerstmarkt te gaan. Ik zie de gezellige kraampjes, warme chocolademelk en glühwein al voor me. Zowel mijn vriend als mijn zusje, mijn moeder en mijn tante komen naar een voorstelling in Antwerpen kijken en blijven dan overnachten. Zij maken er, naast de voorstelling, een leuk weekendje van. Ja, Antwerpen: daar kan ik me nu al op verheugen, omdat het gewoon een soort minivakantie wordt.

Net als in Antwerpen hebben we in de rest van België altijd een overnachting. Telkens voelt het als een weekendje weg, omdat je toch in het buitenland zit. Vooral Brugge was leuk. Wat is dat een mooie en gezellige stad. We hadden een overnachting in een schitterend hotel. Als je ooit naar Brugge gaat, boek dan een kamer in‘Hotel ter Brughe’. Nadat we hadden ingecheckt en onze spullen op de hotelkamer hadden gelegd, gingen we wat eten. Voor de voorstelling hebben we sushi gegeten en na de voorstelling kwamen we langs een gezellig pleintje en daar zijn we toen ook nog wat gaan eten. Je kunt daar zitten en genieten van alles wat er om je heen gebeurt. Ik ben dan ook benieuwd of Diksmuide en Roeselare ook van die mooie steden zijn.

Van mooie steden gaan we naar mooie theaters. In Gent kwamen we in een heel oud theater waar ze vroeger ook al voorstellingen speelden. Je zat dus echt even in een andere tijd. Alleen was het niet echt praktisch ingericht en daar kwamen we in de pauze achter: als je naar de kleedkamer wilde gaan moest je door het publiek heen. Zij stonden op dat moment wat te drinken en dat is niet handig als je de tweede helft nog moet spelen. Dus wij gingen met z’n drieën samen met een theatermedewerker buitenom naar de kleedkamer. We moesten wel hard lachen, want als mensen ons zo zouden zien, dat zou dat waarschijnlijk geen gezicht zijn geweest.

Wat het zo leuk maakt wanneer je in verschillende theaters speelt, is dat je niet weet wat je te wachten staat. Hoe zal de zaal er uit zien? Spelen we op een verhoging of is het toneel gelijk aan de zitplaatsen? Zitten de mensen ver weg of juist dichtbij? Hoeveel ruimte heb je in de coulissen? Bij elk theater zijn deze aspecten namelijk weer anders. Mijn speelruimte is voornamelijk aan de voorkant van het toneel, dus dicht bij het publiek. Dat stelt in onze voorstelling ‘de gang’ voor. Wat bij sommige theaters als resultaat heeft dat ik bijna bij het publiek op schoot zit. Dat is op zich gezellig, maar verre van de bedoeling. In Brugge zat het publiek zo dicht bij ‘de gang’ dat een man met lange benen zijn benen iets in moest trekken toen wij in ‘de gang’ gingen zitten. Op zo’n moment moet ik van binnen heel hard lachen. Zit je als publiek naar een voorstelling te kijken, moet je opeens gaan verzitten omdat je anders de acteurs in de weg zit. Op zich is ons stuk een intiem voorstelling, dus was dit niet op en top intiem?

Ik merk dat ik het vooral over België heb gehad. Waarschijnlijk omdat de theaters en steden in Nederland mij bekend voorkomen en daarom niet meer ‘speciaal’ zijn. Ik zie uit naar alle andere theaters en ben benieuwd wat ons daar te wachten staat. Ik hoop trouwens ook dat het publiek uitkijkt naar onze voorstelling en benieuwd is wat hen te wachten staat.

Liefs Lotte

no images were found

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies