Volendam; palingsoap de musical

Als je aan Volendam denkt dan denk je aan paling(sound), klederdracht, toeristen, de dijk, de kermis maar ook aan de ramp. Genoeg ingrediënten voor een musical, moeten de producten van Volendam de musical hebben gedacht. Het is een echte jukebox musical met daarin vele hits uit Volendam geworden die nu door heel Nederland te zien is.

Wat: Volendam de musical
Wie: o.a. Maaike Widdershoven, Jasper Kerkhof, Hilke Bierman en Metta Gramberg
Waar: Zaantheater, Zaandam
Datum: 22 november 2010 (première)
Door: Jouke van Buuren

De Volendamse Mary (Maaike Widdershoven) heeft 20 jaar in Canada gewoond, nadat ze op haar 17de Volendam is ontvlucht. Liefdesperikelen en andere conflicten deden haar die stap nemen. Met gemengde gevoelens keert ze na 20 jaar even met haar dochter Rose (Kaily van Starrenburg) terug naar Volendam. Dit om het huis van haar overleden ouders op te ruimen. Al snel komen de jeugdherinneringen terug; zo komt ze bijvoorbeeld haar jeugdliefde Simon (Japser Kerkhof) weer tegen.

De zoon van Simon heet Tom (Job Bovelander). Tom heeft samen met zijn vrienden een Volendamse boyband opgericht met de naam Zilt. Wat alle andere Volendamse artiesten is gelukt moet hen toch ook lukken? Dan is er nog de Volendamse Ooitje (Metta Gramberg) die op alles commentaar heeft en haar mening niet onder stoelen of banken steekt. Op de jaarlijkse kermis komt iedereen elkaar tegen, maar of dan alles verloopt zoals men hoopt? Er blijken dan nog veel geheimen in Volendam te zijn..

Bewondering is er voor Maaike Widdershoven die alsnog op de première speelt. Dit was niet helemaal zeker aangezien ze begin deze maand nog met spoed werd opgenomen. Ze moest toen snel onder het mes door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Toch speelt en zingt Widdershoven alsof er niks aan de hand is. Vocaal is Widdershoven met haar klassiek geschoolde stem niet helemaal op de juiste plaats in een musical met palingsound. Haar jeugdliefde Simon wordt gespeeld door Jasper Kerkhof. Twee maanden geleden stond Kerkhof nog in Into the Woods; daar kon hij moeiteloos overweg met de muziek van Sondheim. Echter lijkt de palingsound niet aan hem besteed. Metta Gramberg heeft meteen de lachers op haar hand als de Volendamse Ooitje. Haar oneliners zijn stuk voor stuk raak en als ze opkomt ligt de zaal al in een deuk. De boyband Zilt wordt vertolkt door vier jonge talenten; Job Bovelander, Rick Sessink, Stefan de Kogel en Ruud van Overdijk. Opvallend was Rick Sessink: hij weet binnen dit viertal het meeste op te vallen. Hij bewees al in Into the Woods zijn kwaliteiten als Sjaak.  Zijn ontwikkeling van personage is zeker het meest interessant aangezien het iets behandelt wat ook voor de niet Volendammer herkenbaar is. Het viertal jongens is bij elkaar sterk en straalt chemie uit. Hopelijk horen we nog veel van deze jongens.

Het script van Niek Barendsen weet alle elementen van Volendam te bewerken tot een verhaal. Elk personage heeft zijn eigen geheimen en opvallende wendingen waardoor het net een palingsoap lijkt. Toch is het geheim van Volendam niet een erg onverwacht probleem. De oplettende bezoeker ziet al voor de pauze welke wendingen en ontknopingen zich in de tweede akte zullen aandoen. Er zijn misschien te veel thema’s verwerkt in het script waardoor niet voor allemaal voldoende ruimte is. Jammer, want sommige thema’s kunnen erg boeiend zijn mits goed uitgediept. Een gemiste kans is toch wel het happy end. Binnen enkele minuten weet iedereen weer een liefde te vinden en komt alles weer goed. Dit alles doet toch weer snel aan een soap denken.

Dan is er natuurlijk de palingsound, met enkele hits zoals “Mon Amour, “Tijd van Toen”, “Rosanne”, “Pak maar mijn hand” en “Tuintje in m’n Hart”. De songs passen niet altijd even goed in het verhaal en lijken soms nogal spontaan gezongen te worden zonder een deel van het verhaal te vertellen. Echter is “Ik hou van jou” wel een goed voorbeeld van hoe een song een verhaal kan vertellen. Helaas zijn deze momenten zeldzaam.

De cast van Volendam de musical krijgt helaas weinig mogelijkheden tot stralen. Het is vooral Metta Gramberg die de schaarse leuke momenten verzorgt. Jammer, want de thema’s die volgens de producenten aan bod komen zouden genoeg mogelijkheden kunnen bieden. De palingsound klinkt lekker door het theater, maar het lijkt meer een vrolijke meezingsoap dan een musical met een boeiend verhaal.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies