Volendammers omarmen Volendam, de musical

Bekend en onbekend Volendam omarmt de nieuwe musical Volendam die gisteravond in première is gegaan in het Zaantheater van Zaandam. Aanvankelijk stonden de, als zeer kritisch bekend staande, Volendammers afwachtend tegenover een musical over hun dorp Volendam, maar na de première is bekend en onbekend Volendam om. Men herkend zich in het verhaal en is blij dat het hier en daar ook een stekelig kantje heeft. Volendammers houden immers niet van geslijm en zijn zelf ook recht voor z’n raap. Ook het hoge niveau van de zang wordt geroemd net als de humor en het zo typisch Volendamse accent.

Jenny Smit, zus van Jan Smit, was één van de leden van de toneelvereniging ‘Ons Pogen’ die de cast het Volendamse accent bijbracht. ‘Gisteravond ben ik naar de première geweest in het Zaantheater. Van tevoren wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten. Maar wat heb ik genoten en gelachen! Af en toe werd ons, Volendammers, echt een spiegel voorgehouden. Ik had soms zelfs een beetje plaatsvervangende schaamte. Dan nog even mijn complimenten voor het Volendamse accent van Tom en Lea! Gewoon skril hoe goed jullie accent is. So errug goed!’ aldus Jenny Smit. Jan Keizer is trots dat er en musical over Volendam is gemaakt en betreurt het dat niet alle bekende Volendammers aanwezig waren op de première. ‘Volendam is een belangrijk dorp voor de Nederlandse muziek. De liedjes die bij ons gemaakt zijn komen voorbij in de musical. Dan mag het toch niet gebeuren dat je zelf niet komt?’ Keizer begrijpt best dat iemand als Jan Smit, die net vader is geworden, andere prioriteiten heeft. ‘Maar waar is de rest?’ aldus Jan Keizer in het AD.

Ook Arnold Mühren van de CATS is razend enthousiast. Hij verleende zijn medewerking aan de totstandkoming van de musical door een speciale vertaling te maken van de grote CATS- hit ‘Why’. ‘Ik vond de musical erg leuk! Niet zoetsappig en met heel veel vaart gespeeld. De liedjes worden soms op verschillende manieren vertolkt net hoe het in de verhaallijn nodig is en dat pakt verrassend uit.’ aldus Arnold Mühren.

Maar ook de Volendamse middenstand was vol lof. Van de uitbater van Café Motje tot de eigenaren van Hotel Spaander, Paviljoen Smit- Bokkum en Volendam Events, iedereen genoot van de première. Zo twitterde Volendam Events: ‘Volendam de Musical is echt een spektakel. Dit moet je gaan zien: Prachtige zang en dans, veel humor en natuurlijk heerlijke muziek!’. Op de dijk wordt al gespeculeerd over Volendam, de musical deel 2. Er zijn genoeg hits en aan nieuwe ontwikkelingen en wrijvingen is er in het beroemde vissersdorp nooit tekort. In 2011 zullen een aantal extra voorstellingen worden gespeeld in het nieuwe theater Pius X in Volendam. Daar hoopt de cast Jan Smit, de 3J’s, Maribelle en Nick & Simon te mogen ontvangen.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies