Van repetitie naar audities; dan snel door naar Volendam

Het is alweer een lange tijd geleden dat ik iets heb geschreven voor Musical Reports, en er is in de tussentijd dan ook erg veel gebeurd. Zowel voor als achter de schermen van Volendam de Musical…

Eind oktober heb ik nog lekker mijn eindexamenvoorstelling (The Last 5 Years) mogen spelen in het M-Lab, zodat ik daarna me compleet zou kunnen focussen op het Volendamse avontuur…

Na 5 weken intensief te hebben gerepeteerd, stond iedereen te popelen om het theater in te gaan. Voordat we begonnen met de eerste try-outs, hebben we een week ‘montage’ gehad in het Kennemer Theater in Beverwijk. Alle disciplines komen dan eindelijk bij elkaar en worden op elkaar ‘afgesteld’: licht, geluid, decor, kostuums en natuurlijk de cast! Dat was een hectische week, aangezien het auditieseizoen ook net was begonnen. Best raar, om vóór de première al bezig te zijn met het seizoen erop. Dus voordat ik vanuit Amsterdam naar Beverwijk reed voor een repetitie en twee doorlopen, deed ik ‘s ochtends ook nog even een auditie. Wicked, De Jantjes, De Zangeres Zonder Naam, Miss Saigon, Daddy Cool, er waren zoveel audities achter elkaar dat ik niet eens de tijd had om ze allemaal af te gaan. Over de resultaten later meer…

Na die week monteren en auditeren was het tijd voor het echte werk: we speelden twee try-outs in het Kennemer Theater. We konden het bijna niet geloven, maar de gasten braken de tent af! Wat een enthousiast publiek, ze kenden sommige liedteksten zelf beter dan wij. Dat was een fijne opsteker, en al schavend, knippend en plakkend probeerden we de voorstelling af te maken voor de première.

Toen we ons aan het voorbereiden waren op de try-out in Naaldwijk, kregen we plotseling een naar telefoontje. Maaike Widdershoven, één van onze hoofdrolspelers, moest thuisblijven omdat ze zich te ziek voelde om te spelen. Later hoorden we dat het ernstig was, en dat ze diezelfde nacht nog geopereerd moest worden. De dag erna hoorden we pas wat er precies aan de hand was, maar die avond moesten we wel spelen. Gelukkig heeft Hetty Feteris het fantastisch opgevangen. Hetty is de alternate van Metta Gramberg, maar is ook de understudy van Maaike. Ze had deze rol alleen nog nooit gerepeteerd, aangezien daar meestal pas na de première aandacht aan wordt besteed. Met één uur repetitie en twee souffleurs in de coulissen was het een spannende, maar geslaagde voorstelling. Natuurlijk hoopten we dat met Maaike alles snel weer oké zou zijn, en gelukkig was ze snel genoeg aangesterkt om de première te kunnen spelen.

Tussen de bedrijven door hebben we ook nog de reguliere understudy-repetities gehad, die al gepland stonden. Binnen de ‘boyband’ kunnen we namelijk doorschuiven, als er iemand ziek zou worden. Ook alle andere rollen zijn voorzien van een back-up. Natuurlijk hopen we dat het niet nodig is, maar in geval van nood hebben we de voorstelling dus één keer gerepeteerd in andere bezetting. Dit gaf ook wel weer grappige taferelen, vooral in de scène dat ik in de rol van Tom (normaal gespeeld door Job Bovelander) de andere jongens van Zilt aan Rose moest voorstellen: ‘Ik ben Tom, dat is… nee… dàt is Cees, die is Jaap… Uhm Klaas! En dat moet dan Jaap zijn…’. Laten we hopen dat er niet snel iemand uitvalt.

Een paar dagen later gingen we eindelijk in première! Wat een geweldige dag. Iedereen had voor elkaar toi-tjes gemaakt (kleine cadeautjes om elkaar ‘toitoitoi’ te wensen) en we hadden er onwijs veel zin in. Natuurlijk waren we ook gespannen, omdat we nogal verwend waren met de reacties van het try-outpubliek. Het zou op de première wel eens heel anders uit kunnen pakken… Er was veel pers aanwezig, iedereen zag er prachtig uit en de feestelijke pakken en jurken van de castleden hingen al klaar om deze mijlpaal te vieren. De voorstelling ging als een speer en het publiek reageerde wéér goed. Wat een lekker gevoel. Na het slotapplaus snel wat foto’s maken en interviews geven, en daarna aan een welverdiend biertje met vrienden en familie. De verse frites die door sponsor Febo geserveerd werd, zorgde voor een grappige en lekkere Volendamse touch.

De dag erna heb ik lekker uitgerust en op m’n gemak de eerste recensies gelezen. Die waren prima, en de meesten konden de voorstelling erg waarderen. Natuurlijk waren er ook punten van kritiek, en in sommige gevallen kunnen ik en de andere vijf jonge castleden daar de komende tijd wat mee doen, zodat we beter in de rollen groeien.

Vanaf nu spelen we de voorstelling ook zonder regisseur, wat ik nog best spannend vind. Tot nu toe gaf hij elke dag ‘notes’ (aanwijzigen) om de voorstelling of een rol beter te maken. Bij mijn vorige productie tourden we zo kort, dat de regisseur altijd mee was, dus als er iets verslapte dan zorgde hij voor de aanscherping. Dat zullen we nu zelf moeten doen. Aan de andere kant is dat ook fijn, om zelf een vorm van spelvrijheid te kunnen ontwikkelen. Ik ben heel benieuwd wat hij ervan vindt als hij over twee weken weer langskomt… Het publiek vindt het in ieder geval geweldig, en gaat iedere voorstelling zingend en feestend de zaal uit.

Ik begin inmiddels al een beetje te wennen aan mijn nieuwe ritme. Aan het eind van de middag stap ik bij het Concertgebouw in Amsterdam in de bus en rij naar een theater ergens in het land. Rond 18.00 komen we daar aan, eten gezamelijk en gaan ons voorbereiden op de voorstelling. De microfoons worden geplakt en we doen een soundcheck, omdat iedere zaal weer anders klinkt. Ook het klaarzetten van de rekwisieten en kleding vereist soms wat creativiteit. In sommige theaters loop je van het toneel zo tegen de muur aan als je afloopt. Maar dat zorgt ook voor afwisseling, en je komt nog eens ergens!

Na de voorstelling hebben we nog even tijd voor een drankje, een foto of praatje met gasten, en sterren.nl organiseert af en toe een Meet & Greet voor de echte liefhebbers. Daarna gaan we weer de bus in en vertrekken we naar Amsterdam.

De eerste serie voorstellingen zit er bijna op, dus we kunnen een paar dagen uitrusten met Sinterklaas. Meteen daarna moet ik weer aan de bak voor nieuwe audities, dus dat wordt in de bus teksten, liedjes en scènes leren, en ‘s avonds een Volendams feestje bouwen op het toneel.

Tot ziens bij Volendam de Musical? Groetjes, Rick

Klik op de foto om te vergroten.

no images were found

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies