Soldaat van Oranje presenteert haar andere Wilhelmina: Anke van ’t Hof

In Soldaat van Oranje wordt de aan rol van Wilhelmina niet door één actrice gestalte gegeven, maar door twee. Afwisselend met Catherine ten Bruggencate mag ook Anke van ’t Hof in de rol van de vaderlandse vorstin kruipen. Waar ten Bruggencate straalde op de wereldpremière, liet van ’t Hof haar Koninklijke kwaliteiten zien op haar eigen première.

Wat: Soldaat van Oranje
Wie: O.a. Anke van ’t Hof, Matteo van der Grijn, Oren Schrijver en Loes Haverkort
Waar: De TheaterHangaar, Katwijk (voormalig vliegbasis Valkenburg)
Wanneer: 9 december 2010 (alternate première)
Door: Sebas Verboom

Als Nederland op 10 mei 1940 aangevallen wordt door Duitsland wordt het studentenleven van Erik Hazelhoff Roelfzema en zijn vrienden ruw verstoord. Ieder van de vriendengroep wordt gedwongen een keuze te maken. Keuzes die voor gespannen verhoudingen kunnen en zullen zorgen. Erik besluit zijn heil te zoeken bij het Engelse leger. Na een turbulente overtocht komt hij oog in oog te staan met koningin Wilhelmina. Met haar goedkeuren en hulp van haar persoonlijke assistent wordt “Contact Holland” opgezet. Een poging om verzet te bieden tegen de Duitse bezetting.

Op slechts één enkele verspreking na verliep de alternate première van Anke van ’t Hof vlekkeloos. Van ’t Hof weet prima raad met de emoties van deze standvastige koningin. In de scène waarin Erik hoort dat zijn geliefde is omgekomen weet van ’t Hof op sterke wijze de menselijke kant van Wilhelmina te laten zien. De momenten die daarop volgen, waarin zij de twijfels over haar koningschap bezingt, zijn ontroerend. Ook met de humor van Van ’t Hof zit het wel goed. De onverwachte uitspraken van de vorstin zijn stuk voor stuk raak.

Wilhemina was een ietwat grof gebouwde dame, iets wat ook in haar bewegingen terug te zien was. Haar statigheid en standvastigheid werden door haar voorkomen ongetwijfeld onderstreept. Bij een vertolking op het toneel ligt een karikatuur al heel snel op de loer. De manier waarop de Wilhelmina van Van ’t Hof zich beweegt laat het personage balanceren op de rand tussen een menselijk karakter of een karikatuur. Misschien dat wanneer Van ’t Hof de rol vaker heeft gespeeld en zij meer tijd heeft gehad om één te worden met het karakter, het fysieke deel van dit personage haar makkelijker en natuurlijker af zal gaan.

De mensen die naar Soldaat van Oranje afreizen en Catherine ten Bruggencate verwachten zullen niet bedrogen uitkomen wanneer zij Van ’t Hof treffen in de rol van Wilhelmina. Van ’t Hof zet een prima prestatie neer. Daarnaast, wanneer alle losse facetten samenkomen, ontstijgt de beleving die Soldaat van Oranje is de afzonderlijke waarde van deze facetten.

Over de voorstelling schreef Musical Reports eerder: “Soldaat van Oranje imponeert. Voor wie zich interesseert voor de Nederlandse geschiedenis, voor wie eens iets anders wil dan een feel-good-musical, voor wie graag een indrukwekkende productie wil zien en voor alle andere mensen.. Soldaat van Oranje is een ervaring die je niet mag missen!”

Lees hier de recensie die Musical Reports schreef naar aanleiding van de wereldpremière: Soldaat van oranje grootser dan ooit.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies