Verhuisbericht: Stationsstraat 169huis verhuist naar theater

Het begon zo: “Ik wil iets schrijven over studenten, die tot elkaar veroordeeld zijn omdat ze nu eenmaal met elkaar in een -smerig- huis wonen. En dat dat dan grappig is en ook ontroerend, met meerstemmige liedjes die een popsound hebben…” Tja. Maar toch: het idee groeide uit tot dialogen en liedteksten, daar kwam muziek van Arto Boyadjian bij en toen werd dat een musical die via via bij Koen van Dijk terecht kwam. En M-Lab zag er wel iets in. Dus mochten Arto en ik in 2008 de voorstelling in M-Lab vier keer uitproberen, compleet met getalenteerde cast, een fijne regisseur en een heuse band. Met vallen en opstaan zijn we heel veel wijzer worden.

Toen werden we gevraagd of we het zagen zitten als Stationsstraat 169huis als eerste nieuwe Nederlandse productie met M-Lab op tournee zou gaan. Of we dat zagen zitten? Hallo! Het is een ongelofelijke luxe dat we de kans kregen om het stuk door te ontwikkelen. Zoals je bij schilderen altijd goed moet schuren voor je iets mooi af kan lakken, zo hebben wij van M-Lab de kans gekregen om die rauwe, ruwe versie uit 2008 aan te scherpen, te stroomlijnen, tot een (hopelijk, maar daar ga ik vanuit) betere voorstelling, die nu klaar is voor de verhuizing naar de Nederlandse theaters.

Maar een verhuizing vergt de nodige voorbereiding. Zo hadden we in november een lezing van het vernieuwde script, met de nieuwe cast. Of nieuw, drie van de vijf zijn nieuw. Hoewel ik toch even moest wennen, levert nieuwe mensen een totaal andere dynamiek op. Het maakt ook dat Maria Noë en Rein Hofman (die in de vorige versie zaten) met een frisse blik naar het herziene script kunnen kijken. Ze zijn wel aan elkaar gewaagd, deze groep acteurs. Ik ben heel erg benieuwd hoe zij vorm, vlees en bloed gaan geven aan Joep, de botte rechtenstudent met een vadercomplex, Saskia, de klinische cardioloog in opleiding, Suus, de neurotische psychologiestudent die lijdt aan een vriendje dat haar chronisch te dik vindt, Femke, de naïeve onzekere sportstudente en Pim, de jongen met een geheim. Allen wonen ze in dat studentenkot op Stationsstraat 169huis en zitten met een kamer die langer leegstaat dan hen lief is…

Nu nog enkele rekwisieten vinden als een wc pot, doorgezakte bank, olievet aanrecht vinden. De 25 scènes en 17 liedjes repeteren, lampje erop, hup de verhuisbus in en Amsterdam, Doetinchem, Rotterdam, Middelburg, Breda, Eindhoven, Groningen, Leiden, Den Haag, Leeuwarden, Apeldoorn, Utrecht, Heerlen: here we come!

Eva K. Mathijssen (scriptschrijver)

Stationsstraat 169huis is van 7 t/m 26 februari te zien in 13 Nederlandse steden.
Meer informatie: www.m-lab.nl

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies