Mariska van Kolck kijkt vooruit

Mariska van Kolck speelde mooie rollen in vele musicals. Ze had hoofdrollen in Wat Zien Ik, De Jantjes en Ciske de Rat. Haar droom kwam onlangs uit om de rol van Roxy Hart te mogen vertolken in Chicago. Momenteel tourt zij door het land met haar solovoorstelling Moviestars. Hoe kijkt deze gevierde musialactrice terug op het afgelopen jaar? Musical Reports sprak met haar.

Wat: Interview:
Wie: Mariska van Kolck.
Wanneer: december 2010.
Door: Robin Streppel.

De tour van Moviestars loopt op z’n eind. Hoe kijk je terug op de afgelopen periode?
“Ik wil nog niet terugkijken. We vinden het allemaal erg jammer dat het al bijna afgelopen is. Het is zo fantastisch om te doen. Het begint echt op z’n eind te lopen en door m’n vingers te glippen. Iedere avond sta ik met zoveel plezier op de bühne, dat is dierbaar. De mensen om me heen zijn goed en het zijn mooie nummers. Wat wil ik nog meer? Alles klopt en dat werkt fantastisch.”

Wat spreekt jou zo aan in het concept van een eigen theatertour?
“Het kleinschalige vind ik heel erg prettig. Het laat mij groeien als artiest, maar ook in mijn persoonlijke ontwikkeling. De samenwerking is prettig, doordat je met een kleinere groep samenwerkt. Je bent op elkaar aangewezen. Iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid, daarin kun je niet zonder elkaar. Als iemand ziek wordt hebben we een probleem. Zeker als ik ziek word, want dan gaat de show niet door. Ze kunnen moeilijk een andere artiest op laten gaan in mijn soloshow. Dat vertrouwen van de producent vind ik heel erg fijn, maar het is ook een verantwoordelijkheid voor mij. Ik zorg dus goed voor mezelf zodat ik me voor de volle 100 procent kan inzetten.”

Waarin lag voor jou de uitdaging in deze tour t.o.v. je vorige tour?
“De Carpenters waren prachtige gevoelige luisterliedjes. Dat was mooi, maar echte knalmomenten zaten daar niet in. Voor mij lag toen de uitdaging in die kleinheid van nummers. Nu wil ik de spanning vasthouden tussen de mooie kleine nummers van de filmsterren. Het is zo gevarieerd, maar eigenlijk merk ik dat ik erdoorheen geslingerd word. De diversiteit van deze geweldige filmsongs is zo groot. Ik krijg regelmatig van mijn publiek te horen dat ze erg genoten hebben. Vaak benoemen ze dan ook dat ze op het ene moment met tranen zaten en een paar minuten later met een lach op hun gezicht. Dat is ook iets wat ik wilde in deze tour.”

Wat voor artiest is Mariska van Kolck, wat is jouw handtekening op projecten waar je aan meewerkt?
“In alles wat ik doe, neem ik mezelf mee. In iedere rol zul je een stukje Mariska zien. Dat kan ook niet anders, want ik ben de actrice. Toch is de rol niet Mariska, want de rol heeft vaak een heel ander karakter dan ikzelf. In mijn rol van Roxie in Chicago zat ook een stuk Mariska. Daarin kun je bepaalde patronen zien, ook in andere producties die ik gedaan heb. Een stukje enthousiasme probeer ik mee te geven aan mijn vertolkingen. Dat enthousiasme komt bijvoorbeeld nu tot uiting in mijn Marilyn-Monroeblok in Moviestars.”

Je was te zien op tv, in toneelstukken, films en musicals. Wat spreekt je het meest aan?
“Ik vind het allemaal heerlijk om te doen! Ik vind diversiteit heel erg prettig. Door mee te werken aan verschillende dingen, ontwikkel ik me als artieste. Ontwikkeling laat me groeien en dat vind ik fijn. Ik werk in Moviestars aan mezelf als peformer. Ik speel geen rol en ben puur Mariska. Je ziet mij en je hoort mijn mening, dus niet een rol die ik speel. Op televisie heb ik veel gepresenteerd en dat vond ik ook enig om te doen. De laatste jaren ben ik vooral met theater bezig geweest. Mijn hart ligt toch wel in het theater, maar het liefst in combinatie met andere projecten ”

In maart start je met La Cage aux folles, we gaan je in een kleinere rol zien. Is dat een bewuste keuze?
“Ik had na Moviestars niets anders en toen werd ik gevraagd voor La cage aux Folles. Het is natuurlijk geweldig dat ik voor een rol gevraagd word. Helemaal op het moment dat zo’n prachtig project als mijn eigen theatertour is afgerond. De rol van Marie Dindon is wat kleiner dan de rol die ik normaal gesproken speel. Ik heb het script nu binnen gehad. Ik kom na de pauze op, dat houdt in dat ik veel tijd in de kleedkamer doorbreng. Ik vind dat niet erg, want het is een totaal nieuwe rol. Ik zal voornamelijk spelen en niet dansen. Daarnaast is het een behoorlijk stijve tante. Het is zo iets anders dan mijn voorgaande rollen als Tante Jans in Ciske en Roxie Hart in Chicago. In dat opzicht is het een uitdaging. Ik speel natuurlijk liever grotere rollen, maar het is voor een paar maanden. Het kwam op mijn pad omdat Stage Entertainment me hiervoor vroeg. Ik werk graag voor deze werkgever. Het ene moment speel ik daar een rol die ik graag wil een andere keer speel ik een rol die zij graag willen dat ik speel. Loyaliteit is erg belangrijk in het vak.. Liz Snoyink is mijn voorgangster zij is niet de minste. Ik snap dus dat ze na haar vertrek iemand met ervaring op die positie neerzetten. Dat ik dat ben, daar ben ik erg blij mee. Ik werk ook graag voor kleinere producenten als Ruud de Graaf en Songs for ever. Daar spreekt mij het persoonlijke erg aan.”

Na de tour van La Cage zul je te zien zijn in het toneelstuk van ‘Frankie en Johnny’; wat kunnen we daarin van jou verwachten?  
“Helaas is deze tour gecanceld en uitgesteld tot een seizoen later. De producent (3 and a crowd) vertelde me dat er te weinig belangstelling is van theaters die moeten investeren. Het is een jonge producent die nog niet teveel risico’s kan nemen. Zodoende is er voor gekozen het een jaar op te schuiven. Ik vind het jammer, want ik had enorm veel zin erin om met Ara Halici deze voorstelling te spelen. Het is opgeschoven, dus nog geen afgesloten hoofdstuk.”

Dat deze voorstelling is gecanceld biedt ook weer ruimte in je agenda. Al nieuwe plannen?
“Ik heb het geluk dat ik altijd werk heb gehad in mijn carrière. Het was nog maar net bekend dat de voorstelling niet door ging en ik had alweer 2 telefoontjes. Ik kan helaas nog niet zeggen wat het is, maar het zijn leuke projecten. Ik kan al wel melden dat ik volgend jaar de theatertour van De Zonnebloem ga doen. Het gaat een erg leuke voorstelling worden, maar over de inhoud kan ik niets prijsgeven. Er gaan ook andere leuke namen aan mee doen, dus ik heb er veel zin in! Over de andere producties zal snel wat bekend worden.”

Wat is je hoogtepunt van het afgelopen jaar?
“Dat is toch zeker de prijs voor mijn vertolking van Roxy Hart in Chicago. Die rol heeft voor mij zoveel betekend. Ik wilde het zo graag spelen. Toen ik werd bekroond met die award voelde dat als een overwinning. Veel mensen om me heen zeiden dat ik veel kans maakte, maar je weet niet hoe de jury kijkt. Ook kreeg ik reacties van Amerikanen, van de producties daar, dat ze me heel erg goed vonden! Dat is ook een waardering die ik erg op prijs stel. Ze willen me eventueel in de toekomst daar de rol laten spelen. Dat is geopperd, maar in dit vak weet je het nooit. Ik zou het een mooie kans vinden. Daarnaast vond ik Moviestars een hoogtepunt in 2010.”

Na deze terugblik op het afgelopen jaar nog wensen door de toekomst?
“Ik heb nog veel dingen op mijn verlanglijstje staan. Wat rollen betreft zie ik wel wat er komt en wat bij me past. Ik heb niet meer een droomrol, maar wel enkele rollen die ik leuk zou vinden om te spelen. Ik zou ook nog graag een nieuwe theatertour willen maken. Ik zit te denken aan iets akoestisch, maar dat kan binnen een jaar weer iets anders zijn. Ik heb voorlopig nog genoeg werk en daar ga ik met veel plezier mee aan de slag.”

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies