Simone’s Songbook: een muzikaal cadeau!

Na het grote succes van de theatershow Songs From The Heart (2008-2009), brengt Simone Kleinsma de Nederlandse theaters opnieuw in vervoering met een gloednieuwe personalityshow:  Simone’s Songbook. In deze voorstelling wordt de kijker getrakteerd op ‘een kijkje in de muzikale ziel van een unieke theaterpersoonlijkheid’.

Wat: Simone’s Songbook
Wie: Simone Kleinsma
Waar: Stadsschouwburg, Arnhem
Datum: 21 december 2010
Door: Laurens Heuzinkveld

In een twee uur durende show neemt Kleinsma ons mee op reis door het land van haar muzikale voorkeuren. Bijgestaan door een zevenkoppige band onder leiding van Mike Schäperclaus, zingt zij samen met (achtergrond-) zangers Gino Emnes en Rolf Koster liedjes uit alle mogelijke genres. Van revue tot smartlap en van Wim Sonneveld tot Stephen Sondheim, alles komt voorbij!

Naast de bekende hoogstandjes uit het musical-, smartlappen-, cabaret-  en poprepertoire, zingt Kleinsma ook songs die speciaal voor haar geschreven zijn. Ook worden de bekende liedjes in een speciaal voor Kleinsma geschreven arrangement ten gehore gebracht. 

Als Kleinsma haar entree maakt via het uit stellingen bestaande decor, is ons gelijk duidelijk dat we getrakteerd gaan worden op een vocaal hoogstandje! Het is muisstil in de zaal en elke noot wordt door Kleinsma zo zuiver geraakt, dat je niet anders kunt dan in stilte luisteren!

Na de eerste song gaat Kleinsma in gesprek met haar vader en moeder via een geluidsband. Het fragment vertelt ons een iets over Kleinsma, over haar jeugd en het maakt ons ook duidelijk wat we van Simone’s Songbook kunnen verwachten. Gezegd moet worden dat de monologen en dialogen, die regelmatig terugkeren, nogal een contrast vormen met het niveau van de songs.  Gelukkig maar dat het in deze show ook gaat om de liedjes; hierdoor vergeet je de ‘gekunsteldheid’ van de mono- en dialogen al gauw!

Alle liedjes die gezongen worden, klinken uiterst natuurlijk; alsof het met het grootste gemak gezongen wordt! Het repertoire is zo divers, dat er voor ieder wel iets moois tussen zit. ‘Het feest der herkenning’ gaat in de zaal van links naar rechts en van voor weer naar achter. Het is bijzonder knap hoe Kleinsma schakelt van lieve, kleine musicalliedjes (uit bijvoorbeeld Moulin Rouge) naar de Beatlesmedley! Kleinsma laat zien en horen dat zij een artiest is met internationale allure; een zangeres die elk genre met gemak aankan! Hoewel de hoogtepunten uit de voorstelling heel persoonlijk zullen zijn, is de kans groot dat de volgende in ieders lijstje thuishoren:

Songwriter en zanger Wouter Hamel wordt door Simone Kleinsma erg bewonderd, zo vertelt ze. Speciaal voor Kleinsma schreef Wouter Hamel het schitterende ‘I’ve Always Belonged To You’. Hamel is er buitengewoon goed in geslaagd de typische (en wonderschone) “Wouter Hamelsound”  te gebruiken om een lied te maken dat Kleinsma op het lijf geschreven is. Tijdens het spelen van dit nummer ga je bijna op zoek naar de geweldige band die Hamel normaliter bijstaat, maar het zevental van Mike Schäperclaus  is een waardig vervanger! Een duet tussen deze twee artiesten kan toch bijna niet uitblijven?

Naast de song van Hamel, horen we in de eerste acte  ook onder andere een jazzie uitvoering van Bon Jovi’s ‘It’s My Life’, de titelsong van Man Of La Mancha en de smartlappenmedley. De eerste acte wordt schitterend afgesloten met de Nederlandse versie van Jacq Brels ‘Amsterdam’. De opbouw van de eerste acte was erg verrassend, maar toch erg zorgvuldig gekozen. Omdat nu eenmaal niet alle nummers door iedereen leuk gevonden worden, zijn de bijzondere genreschakels heel goed gekozen!

In de tweede acte is de opbouw minder verrassend, maar toch sprak deze meer tot de verbeelding. Indrukwekkend waren de songs van Sondheim, de Sonneveldmedley en het welbekende ‘Let’s Get Loud’. De twee hoogtepunten uit de tweede acte hebben een Frans tintje: uit de film Moulin Rouge horen we het prachtige ‘Nature Boy’ van David Bowie. Dit nummer brengt menigeen totaal in vervoering. Nog meer (zo niet: de meeste) indruk maakt de Nederlandse vertaling van het Franse nummer ‘Comme Ils Disent’, vandaag ten gehore gebracht als ‘Geen Flikker An’. Het publiek wordt er stil van.

De show wordt afgesloten met het lied dat precies vertelt waar deze show over gegaan is. Henny Vrienten en André Breedland schreven voor Kleinsma het mooie ‘Ik Wil Wonen In De Tonen Van Een Lied’. Met dit nummer ontkracht Kleinsma direct de eerder gelezen kritische noot op de dialogen en monologen: het gaat om de liedjes! 

Simone’s Songbook is een personalityshow die alles (en meer) in zich heeft wat je mag verwachten bij een persoonlijkheid als Simone Kleinsma. Kleinsma laat zien dat ze een artiest is van wereldformaat voor wie geen genre te gek is. Kleinsma interpreteert ieder lied op geheel eigen wijze; ze raakt, amuseert, entertaint, geniet en zij laat ons allen meegenieten!. Een bezoek aan  Simone’s Songbook mag beschouwd worden als een groot muzikaal cadeau!

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies