Dokter Dolittle neemt je mee op reis

Dokter Dolittle is een vrolijke familiemusical over de dierendokter John Dolittle uit Puddleby die met dieren kan praten. Tot april 2011 te zien in de Nederlandse theaters.

Wat: Dokter Dolittle
Wie: O.a. Edwin Rutte, Roy Kullick, Alexandra Alphenaar, Melise de Winter
Waar: Lucent Danstheater, Den Haag
Datum: 29 december 2010 (reguliere voorstelling)
Door: Neeltje Knaap

De meeste mensen zullen bij het horen van de naam Dokter Dolittle wellicht denken aan de film uit 1998 met Eddy Murphy in de hoofdrol. Echter al tijdens de Eerste Wereldoorlog is het personage bedacht door Hugh Lofting, oorspronkelijk om de brieven aan zijn kinderen wat vrolijker te maken zodat het nare nieuws van de oorlog niet zou overheersen. In 1920 verscheen het eerste avontuur van Dokter Dolittle in boekvorm. Nog 11 boeken volgden, en deze reeks werd mateloos populair. In 1967 volgde de eerste film, en in 1998 vond in Londen de première plaats van de eerste musicalversie. Nu, in 2010, is Nederland aan de beurt!

Edwin Rutte kruipt in de huid van de dierendokter die wel 498 dierentalen spreekt. Dit heeft hij geleerd van zijn grote rode papegaai Polynesia, omdat papegaaien zowel met mensen als met dieren kunnen praten. Dat Dokter Dolittle zo veel dierentalen spreekt komt goed uit, want in zijn praktijk komen allerlei verschillende dieren langs, met uiteenlopende klachten. Het is dan ook een makkie voor de dokter om de goede diagnose te stellen. Er is één dier dat hij nog nooit gezien of gesproken heeft, en dat is de Reuze Roze Zeeslak. Om deze te vinden zal hij een boottocht moeten maken naar eiland Zeester. De dokter is hierbij in gezelschap van goede vriend Matthew Muggs (Roy Kullick) en de kinderen Nicky en Tommy Stubbins (wisselende cast, vanavond Romy Oskam en Mika Broekhuizen). Ook verstekelinge Emma Fairfax (Alexandra Alphenaar) is van de partij.

Het eerste wat opvalt als het stuk begint is het decor en de aankleding. Het doet een beetje Dickens-achtig aan, op een manier die kinderen zeker zal aanspreken. Mooie kostuums, veel kleur, en natuurlijk alle dieren die zich over het podium bewegen. Deze poppen, van kleine muizen tot levensechte honden en katten, een bijziend paard en zelfs een tweekoppige lama, worden tot leven gebracht door leden van het ensemble, die gekleed gaan in outfits die bij hun dier passen. Overal is wel wat te zien.

Hoewel de dokter zelf zegt dat hij eigenlijk meer van dieren houdt dan van mensen, wordt hij door Edwin Rutte neergezet als een altijd vrolijke, zeer aimabele man. Het is voor de generatie 30+ lastig om niet meteen het etiketje “Ome Willem” op te plakken, zeker als hij de kinderen ook nog eens “rakkers” noemt. Waarschijnlijk hebben de jongere generaties hier geen associaties bij. Desalniettemin een zeer sterke invulling van deze rol.

Roy Kullick speelt Matthew, een Ierse jongen “van de straat” en goede vriend van Dokter Dolittle. Een belangrijke rol, en zoals altijd beweegt Roy zich lichtvoetig en natuurlijk over het podium. Op zijn zang is niks aan te merken, echter zijn “schoffies-accentje” had wel wat sterker aangezet mogen worden. Tegenspeelster Emma (Alexandra Alphenaar) is vocaal ijzersterk en in haar spel innemend.

Er zitten veel kleine (taal)grapjes in de voorstelling, waardoor het voor volwassenen ook leuk blijft. Een mooie verdienste van Ivo de Wijs. Het meerendeel van de liedjes lijkt wat volwassener of serieuzer dan de rest van het stuk, wat het geheel wat meer body geeft. Een kanttekening echter: tegen het einde van de voorstelling gaat alles ineens wel heel erg snel. Wat het hoogtepunt van het verhaal zou moeten zijn, wordt haastig en snel gebracht en is ook zo weer voorbij.

Al met al is Dokter Dolittle een hele fijne, vrolijke voorstelling om met het hele gezin te bezoeken. Snel boeken dus, want in april sluit de voorstelling alweer.

Klik op de foto om te vergroten.

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies