Wc-pot en pizzadozen in studentenmusical M-Lab

Volgende week beginnen de repetities van de nieuwe M-Lab musical die op tournee gaat: Stationsstraat 169huis. Deze popmusical over het wel en wee van vijf bewoners in een studentenhuis is te zien van 7 t/m 26 februari in dertien theaters in heel Nederland. Om jullie alvast een kijkje in de keuken  te geven van de eerste scriptlezing een maand geleden beschreef  Thomas de Heide zijn bevindingen.

Scriptschrijfster en actrice Eva K. Mathijssen is blij. De door haar geschreven musical Stationsstraat 169huis, die in 2008 al bij M-Lab speelde, komt dit seizoen terug als tourversie. Mathijssen: ‘‘De vorige versie speelde vijf keer, nu gaan we het hele land door. Geweldig!’’

Met een schaal vol eigengemaakte koekjes en muffins maakt Mathijssen haar entree in het repetitielokaaltje van M-Lab in Amsterdam-Noord. Ze schuift de schaal vol lekkernijen op tafel. ‘‘Om te vieren dat we met Stationsstraat169 huis op tournee gaan’’, glundert ze.

In de ruimte is de kleine cast samengekomen voor de eerste scriptlezing. ‘‘We hebben meer dan 20 pagina’s geschrapt uit het vorige script’’, vertelt Mathijssen onder het eten van een muffin. ‘‘De spanningsboog duurde te lang en pas na een aantal scènes had het publiek door dat Stationsstraat 169huis een komische musical is. Tja, dan ga je even onderuit. Het is trouwens helemaal niet erg als je een keer valt. Dat is juist ook het fijne aan M-Lab; hier mag je een misstap maken, omdat dit de plek is waar je een voorstelling ontwikkelt.’’ Mathijssen legt uit hoe ze te werk gaat bij het schrijven van een script. ‘‘Ik ben een verzamelaar. Voordat ik aan het echte werk begin, noteer ik allemaal dingen die ik belangrijk vind voor een stuk. Dat zijn bijvoorbeeld de namen van personages tot de titel van de show. Daarna zet ik alles wat in mijn hoofd zit op papier en maak ik de eerste versie van het script. Uiteindelijk schrap ik daar het merendeel van en pak ik de tekst stukje voor stukje op om te verfijnen.’’

Charme
Stationsstraat 169huis volgt de belevenissen van een groep studenten in een studentenwoning. De voorstelling is vernoemd naar het adres waar het huis zich bevindt. Als een van de kamers leeg komt te staan, moeten de studenten in alle haast op zoek naar een nieuwe huisgenoot. Onder meer Nyncke Beekhuyzen (bekend van de tv-serie Lotte) en Dorien Haan (speelde mee in de musical Ja Zuster, Nee Zuster) maken hun opwachting in het stuk. Volgens Mathijssen moet de tourversie ‘dwingender’ en ‘sneller’ worden dan de eerste productie. ‘‘Tijdens de tournee staan we in theaters die een stuk groter zijn dan de theaterzaal van M-Lab. Dat schept nieuwe mogelijkheden. Wel moeten we er voor zorgen dat het stuk zijn charme behoudt. Die charme zit voor een groot gedeelte in de taalgrapjes en popliedjes uit het script. Ik hoop ook dat regisseur Gijs de Lange de losse wc-pot en pizzadozen terug laat komen in de nieuwe productie. De bezoekers uit Groningen tot Rotterdam moeten straks zowel kunnen lachen om het leuke script als deze typische dingen uit een studentenwoning.’’

Stationsstraat 169huis speelt van 7 februari t/m 26 februari in verschillende theaters in Nederland.

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies