……Don’t stop believing……

….Just a city boy, born and raised in South Detroit… blablabla…. Pffff… dit nummer zit al dagen in mijn hoofd met daarbij beelden van jonge Amerikaanse acteurs en actrices die heel snel en heel lang achter elkaar het woordje : ‘duu’ herhalen. Hetgeen dan weer dient als achtergrondkoor van een over the top meisje met bruine haren, grote ogen en met een stembereik ‘van heb ik jou daar’, in duet met een verlegen, onzeker ogende jongen die eigenlijk beter zingt dan hij zelf doet overkomen. 

In het achtergrondkoor is elk stereotype vertegenwoordigd: een homoseksuele jongen, erg gericht op alles wat met fashion te maken heeft; een verlegen Aziatisch meisje die langzamerhand uit haar schulp begint te kruipen; een stoere pretty boy met hanenkam, een invalide jongen die begint als het nerd-achtige type maar steeds zelfverzekerder wordt, mede door de hogeschool relatie die hij ontwikkelt met het verlegen Aziatische meisje. Verder nog twee cheerleaders, één heel dom en de ander een heuse bitch; dan nog wat edelfiguratie en last but not least een ex-cheerleader zwanger van de pretty boy met hanenkam… maar dan heel stiekem want de jongen met de goede stem denkt dat het van hem is…. Beiden worden in het tijdsbestek van een aantal afleveringen ineens volwassen, uiteraard door de zwangerschap van het meisje…. 

Nou, als je er nou nog niet achter bent over welke serie ik het heb dan ben je de afgelopen maanden op vakantie geweest naar Zimbabwe…. GLEE! Een kruising tussen High School musical en Grease waarbij alle verhaallijntjes ondersteund worden door gezongen musical- en poprepertoire. Meneer Schuester, de GLEE-docent die alles bij elkaar houdt, maakt zelf ook een behoorlijke ontwikkeling door: hij scheidt van zijn vrouw en wordt verliefd op de decaan van school, maar een oude schoolliefde van hem (gestalte gegeven door de fantastische Kristin Chenoweth) doolt ook om hem heen. 

Tja…….. Dan zou ik in deze column ontzettend kritisch kunnen zijn op alles wat ik hierboven heb beschreven over deze serie, en het kunnen afkraken en vinden dat de verhaallijntjes toch best dun zijn en dat de dialogen af en toe het niveau hebben van een goedkope Amerikaanse soap…. Maar dat doe ik niet! Want heel eerlijk gezegd vind ik die jonge mensen briljant zingen, af en toe geweldig integer spel afleveren en zijn de themavoorstellingen zoals die van Lady Gaga, Madonna en Burt Bacharach HEERLIJK!! Om nog maar niet te spreken over de guest appearances zoals die van bovengenoemde Kristin Chenoweth, Idina Menzel, Olivia Newton John enzovoort… 

In plaats van dus een pretentieus betoog te houden over de kunstwaarde van die show laat ik mijn hart spreken en probeer ik zieltjes te winnen voor deze heerlijk ongecompliceerde show! 😉 Ga mee in de GLEE-wereld waar alles wordt opgelost door middel van een liedje en een dansje en ontsnap even aan je eigen sores, want dat is uiteindelijk toch nog steeds waar theater voor kan zorgen: je meevoeren in een nieuwe creatieve heerlijke andere wereld….;-) 

Kusssss Vincent

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies