Koningin van Paramaribo straalt met trots

Koningin van Paramaribo is een muziektheatervoorstelling gebaseerd op de gelijknamige roman en bestseller van Clark Accord. Het verhaal gaat over het leven van de bekendste prostituee van Suriname: Wilhelmina Rijburg alias Maxi Linder.

Wat: Koningin van Paramaribo
Wie: Sarina Voorn, John Oldenstam, Noah Blindenburg, Vicky Wesseling en Sam Beisser
Waar: Bijlmer Parktheater Amsterdam
Wanneer: 23 januari 2011 (première)
Door: Bianca Berentsen

In de voorstelling Koningin van Paramaribo kruipt Sarina Voorn, bekend van The Voice of Holland, in de huid van Wilhelmina Angelica Adriana Merian Rijburg. Deze vrouw, tevens de bekendste prostituee van Suriname, heeft een indrukwekkend leven gehad waarbij ze zich ondanks flinke tegenslagen altijd vol trots staande wist te houden. In haar leven kreeg ze te maken met mishandelingen, verkrachtingen en berovingen door mannen die ervan overtuigd waren dat prostituees geen rechten hebben. Genoeg redenen om verbitterd te raken, zou men kunnen zeggen. Opvallend is dan ook dat deze vrouw niet verbitterd overkomt maar juist extreem groothartig en sociaal betrokken, wat ervoor zorgt dat je als toeschouwer grote sympathie voelt voor dit personage.

Sarina Voorn is vocaal ijzersterk: ieder nummer wordt vol passie gezongen. Mede doordat zij met haar krachtige stem feilloos de emotie van Maxi Linder op de zaal weet over te brengen, bezorgt zij het publiek meerdere malen kippenvel. Daar waar ze met haar zang weet te raken lukt dit qua spel niet altijd. Voorn komt wel geloofwaardig over in de acteerscènes, echter valt er op dit gebied nog meer uit de rol te halen.

Overige personages die in de voorstelling naar voren komen worden gespeeld door John Oldenstam, Noah Blindenburg en Vicky Wesseling, die allen meerdere rollen op zich nemen. John Oldenstam, die eerder onder andere als understudy van Mufasa in de musical The Lion King te zien was, wist het meest te overtuigen in zijn rol van buurman Nelis. Deze buurman verkrachtte Maxi Linder op dertienjarige leeftijd en in ‘Blues van Nelis’ bezingt hij zijn beweegredenen en ziet hij zijn fout in. Oldenstam weet in dit nummer veel gevoel over te brengen, wat er zelfs enigszins voor zorgt dat je met hem meevoelt. En ondanks dat niemand echt sympathie voor zijn daden kan hebben wordt zijn nummer wel met groot applaus beloond. Oldenstam verdient dan ook zeker lof voor deze prestatie.

Noah Blindenburg speelde vorig seizoen nog de dochter van Nelson Mandela in Amandla! Mandela, in Koningin van Paramaribo speelt zij diverse rollen. De meeste indruk weet zij te maken in samenzang met Voorn in het nummer ‘Hebzucht’, vlak voor de pauze. Maar ook tijdens het nummer ‘Traagheid’ laat Blindenburg zien en horen dat zij niet onderdoet voor haar collega’s.

Qua acteerprestatie maakt Vicky Wesseling de meeste indruk. Zij weet al haar personages kleur te geven, en ook haar stille spel op de achtergrond is prachtig om te zien. Daarnaast laat Wesseling ook in nummers als ‘Afgunst’en ‘Dame is een snol’ horen dat zij zich vocaal gezien ook nergens voor hoeft te schamen.

Het verhaal wordt deels gebracht door een vertelster, Sam Beisser, die stukken uit het boek voorleest. Doordat het verhaal niet chronologisch opgevoerd wordt is dit een prima middel om vooral de toeschouwers die het boek niet gelezen hebben aan de hand te nemen. Beisser leest niet alleen op een rustige en prettige manier voor ook zorgt zij regelmatig voor backing vocals.

Het verhaal behandelt serieuze onderwerpen en toch is er gekozen voor een luchtige aanpak. Er vindt regelmatig interactie met het publiek plaats en ook wordt er vaak op de lach gespeeld. In de dialogen wordt ook regelmatig gebruikt gemaakt van Surinaamse woorden en zinnen. Dit zorgt menigmaal voor veel herkenning en gelach bij de Surinaamse toeschouwers, echter zorgt het er ook voor dat overige toeschouwers het gevoel krijgen iets te missen. Wel werd de indruk gewekt dat deze Surinaamse woordjes en zinnen vaak naderhand nog in het Nederlands herhaald werden. Echter blijft het gevoel heersen dat je hierdoor een opmerking of grap niet meekrijgt.

Het einde van de voorstelling, met daarbij het overlijden van Maxi Linder, is schitterend vormgegeven. Ze wordt hierbij als echte Koningin van Paramaribo in traditionele kledij gehesen om vervolgens naar boven, naar het licht, te lopen: prachtig.

Muzikale leiding en arrangementen staan op naam van Mark Milan die samen met de overige muzikanten op het podium staat te spelen. Interessant detail met betrekking tot de nummers is dat deze elk genoemd zijn naar één van de zeven hoofdzonden.

Al met al is Koningin van Paramaribo een muzikale voorstelling met een sterke cast die op mooie en indrukwekkende wijze de kracht en trots van Maxi Linder weet over te brengen. De voorstelling is nog tot en met mei 2011 in de Nederlandse theaters te zien.

Klik op de foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies