Rock Bitch Mama: Sarina Voorn

Sarina Voorn, onder andere bekend uit The Voice of Holland, speelt Maxi Linder, de hoofdrol  in De Koningin van Paramaribo. Een muzikale theatervoorstelling gebaseerd op het boek van Clark Accord. Zondag 23 januari was de première. Musicalreports sprak met haar na de voorstelling.

Wat: De Koningin van Paramaribo
Wie: Sarina Voorn
Waar: Bijlmer Parktheater, Amsterdam
Wanneer: 23 januari 2011 (première)
Door: Neeltje Knaap

Er zijn drie try-outs geweest, en nu dus de première. Hoe vond je dat het ging?
“Ik vond dat het heel erg goed ging, ook mede dankzij de try-outs. We hebben twee volle weken gehad waarin we moesten repeteren en echt de hele dag tot ’s avonds zijn bezig geweest. Natuurlijk zijn er dan heel veel spanningen, iedereen is gestressed… En dan heb je de try-outs waarin je nog wat foutjes kan maken in je tekst en qua muziek enzo. Om dan vandaag de première foutloos te doen, heerlijk! En de reacties van het publiek, dat maakt dit alles tot een goede dag.”

Je speelt Maxi Linder. Kun je iets vertellen over haar?
“Maxi Linder was één van de beroemdste prostituees in Suriname. Zij heeft op hele jonge leeftijd helaas te maken moeten hebben met een verkrachting. Ze had een kennis die bij haar in de buurt woonde, Mapau. Deze vrouw heeft haar eigenlijk een beetje het leventje ingetrokken, want zij was zelf ook een hoer. Haar instelling was: mannen zijn niks, mannen zijn alleen om geld mee te verdienen. Maar het mooie van Maxi Linder was dat zij geen standaard hoer was. Ze moest echt wel vechten voor haar plekje, en die heeft ze uiteindelijk ook wel gekregen. Met het geld wat zij verdiende zorgde ze er voor dat jongeren een betere opleiding konden volgen en naar Amerika en Nederland konden gaan om te studeren. Deze mensen zijn vaak later op hoge posities terecht gekomen. Ik vond het daarom ook een enorme eer om haar te mogen spelen.”

Had je al weleens van Maxi Linder gehoord, voordat je auditie ging doen voor de rol?
“Nee, eigenlijk helemaal niet. Ik had wel gehoord over het boek, maar ik wist nog niet waar het over ging. Toen ik mijn moeder op een gegeven moment het nieuws vertelde dat ik de hoofdrol mocht spelen, vertelde ze dat ze haar vroeger als klein meisje wel over straat had zien lopen. Ook echt zo van: iedereen moet naar mij kijken. Daar hoefde ze niet zo veel moeite voor te doen; ze had altijd zo veel sieraden om, dat je haar van een afstand al aan hoorde komen.”

Wat spreekt je zo aan in de rol?
“Ik denk dat wat me vooral zo aansprak was het verschil. En ik hou ervan om mezelf uit te dagen. Zij is een hoer, ik niet, logisch. Ik heb kinderen, zij niet.  Hoe sta je dan in het leven? Zonder kinderen, vechten voor je plekje… Om als vrouw mee te maken dat je aan de kant terecht komt en gebrandmerkt wordt, alleen maar omdat je een vrouw bent. Dat zijn dingen die me enorm uitdaagden. Ik heb veel research gedaan en zo goed mogelijk proberen neer te zetten hoe zo’n vrouw dat allemaal heeft meegemaakt. En ik wilde ook iets doen waaraan je duidelijk kon zien dat ik Surinaams ben.”

Ben je ook in Suriname opgegroeid?
“Nee! Ik ben in Amsterdam geboren en gewoon in Nederland opgegroeid. Ik heb natuurlijk wel altijd Surinaamse tantes om me heen gehad en mijn ouders die Surinaams praten. Maar dat accent moest ik echt forceren. Ik heb vaak aan mijn moeder gevraagd hoe ik bepaalde dingen uit moest spreken, want ik wil niet door de mand vallen. Ik wil echt als rassurinaamse vrouw overkomen, dus dan moet de uitspraak ook goed zijn.”

Je speelt nu in deze muzikale theatervoorstelling. Waar kunnen wij je nog meer van kennen?
“Van The Voice of Holland! En ik heb drie jaar lang backingvocals gedaan bij Ruth Jacott. Ik ben twee jaar geleden meegegaan met de Toppers naar het Eurovisie Songfestival, en heb nog achtergrond gedaan voor Gino Vanelli en Jeroen van der Boom. Dat zijn eigenlijk wel de voornaamste dingen.”

Wat vind je het leukste om te doen?
“Het leukst om te doen vind ik het om creatief bezig zijn, en dat is heel breed. Ik kan gewoon niet kiezen. Ik vind zingen en acteren leuk, maar ook webdesign. Ik moet nog een beroep vinden waarin deze drie dingen gecombineerd kunnen worden.”

Wat zou je in het creatief bezig zijn ooit nog willen bereiken?
“Wat eigenlijk altijd mijn droom is geweest, is om op een podium staan, -en of dat nou de Ahoy is of een kleine zaal dat maakt niet uit-, met publiek wat speciaal voor mij komt en mijn liedjes meezingt. Dat is zo kicken. Daarvan droom ik al vanaf mijn twaalfde. Ik moet het ook echt hebben van de energie vanuit het publiek. Als ik de mensen voel, dan wordt mijn spel en mijn zang ook beter.”

Weet je al je hierna gaat doen?
“Aan mijn droom werken. Ik ga dan vooral met mijn eigen muziek aan de slag. Dat is wel echt een overgang, nu speel ik natuurlijk een echte Surinaamse vrouw. Na de tour ga ik me weer richten op Sarina. Wie is Sarina? Een Rock Bitch Mama! Dan komt die hanenkam ook weer tevoorschijn…”

De koningin van Parimaribo is nog tot en met mei 2011 in de Nederlandse theaters te zien. Kijk voor meer informatie op: vetheater.nl.

no images were found

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies