Première 1953 de musical een feit

Dinsdag 1 februari is de nieuwe Nederlandse theatervoorstelling 1953 De Musical in première gegaan in de Stadsschouwburg van Middelburg. In aanwezigheid van oud-premier Balkenende en de commissarissen van de Koningin van Zeeland en Brabant vertelde de elf koppige cast het verhaal van een Zeeuws dorp dat aan de vooravond staat van de ramp die grote delen van Zuid West Nederland onder water zetten. Met een minuten durende staande ovatie beloonde het geëmotioneerde publiek de cast voor een geweldige prestatie.

Vele minuten lang klonk het applaus van een publiek dat met name door de tweede acte enorm was geraakt. Waar de eerste acte zorgt voor het leren kennen van de karakters en de nodige humor, laat de tweede helft zien wat een ramp met mensen kan doen. Juist door deze twee tegenstellingen in de voorstelling komt de emotie van de ramp nog harder aan. De reacties waren dan ook lovend. ‘Ongelofelijk dat zo’n kleine groep mensen op het toneel je kan laten voelen wat honderden mensen overkwam. Ik was heel kritisch want ik heb als klein kind de ramp mee gemaakt, maar ze hebben het verhaal op een indrukwekkende manier neergezet en zijn zeer zorgvuldig omgegaan met de feiten’ aldus Jaap Schoof, mede oprichter van het Watersnoodmuseum.

Later deze week volgt de recensie van Musical Reports. Bekijk nu alvast de foto- en videoreportages die Musical Reports maakte naar aanleiding van een repetitie.

De hoofdrollen in deze musical worden gespeeld door onder andere Ben Cramer, die laat zien nog steeds zijn mannetje te staan in de Nederlandse musical. Hij schittert als nukkige dijkgraaf die vele waarschuwingen van hoog water in de wind slaat. Naast Ben Cramer staan Marcel Smid en Filip Bolluijt als respectievelijk wachtmeester en Burgemeester op het toneel, beide spelen hun rol indrukwekkend en wist Marcel Smid ook met zijn stem te imponeren. De vrouwelijke hoofdrollen zijn in handen van Joke de Kruijf waarvan Nederland al lang wist dat ze kon zingen maar dat ze ook op zo’n sterke manier een Zeeuwse vrouw neer kon zetten had niemand verwacht van de tengere sopraan. Marleen van der Loo die tot nu toe vooral understudy was van hele grote musicalrollen laat zien dat ook zij een hoofdrol waardig is en als vrouw van de Burgemeester het publiek meetrekt in haar emoties.

1953 De Musical is een productie van de jonge producent Michael van Hoorne. Teksten van deze musical komen eveneens uit jonge handen, want Bart Mijnster (25) zorgde voor de teksten en de dialogen en dat heeft hij op een voortreffelijke wijze neergezet. Het is knap wanneer een jong iemand zich zo kan inleven in een ramp bijna 60 jaar geleden. Bart Mijnster werd ondersteund door Kees Osseweijer en Filip Bolluijt in het optekenen van het script. De regie was in handen van Bas Groenenberg die heeft laten zien met deze productie klaar te zijn voor het grote werk.

1953 De Musical is tot 5 februari te zien in Middelburg en zal daarna in het hele land te zien zijn. Voor informatie over deze musical kunt u kijken op www.1953DeMusical.nl.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies