Pattie Heitzer: een prima combinatie

Brigitte Heitzer is de vaste vervangster van Chantal Janzen in Petticoat. De afgelopen maanden is zij al menigmaal opgegaan als Pattie Jagersma en op 3 februari jl. beleefde Heitzer haar alternatepremière.

Wat: Petticoat
Wie: O.a. Brigitte Heitzer, Freek Bartels, Marjolijn Touw en Hajo Bruins
Waar: Koninklijk theater Carré, Amsterdam
Datum: 3 februari 2011 (alternatepremière)
Door: Saskia Ebbing

Het verhaal van Petticoat begint in Groningen, waar Pattie Jagersma samen met haar vader woont. Na een akkefietje neemt Pattie neemt ontslag bij de winkel waar ze werkt om in Amsterdam haar grote droom na te jagen: zangeres worden. Haar communistische vader en goede vriend Peter Koot laat zij teleurgesteld achter. Eenmaal aangekomen in Amsterdam merkt Pattie dat het niet zo gemakkelijk is om een bestaan en een carrière op te bouwen als zij gedacht had. Rogier, de (homoseksuele)  jongen die zij als eerste tegenkomt in Amsterdam, biedt haar onderdak. Hij helpt bij Pattie met het opbouwen van haar zangcarrière en al snel raast die trein in volle vaart. Met liedjes geschreven door haar jeugdvriend Peter boekt zij al snel grote successen als leadzangeres van de Petticoats. Manager Fred Wieger zorgt voor een druk schema. Maar deze wereld  blijkt niet alleen maar glamour en showbizz te zijn..

Zoals gezegd werd de rol van Pattie vanavond vertolkt door Brigitte Heitzer. Een rol die haar goed past. Zoals Heitzer ook in eerdere rollen heeft laten zien, beschikt zij over een komische timing die haar in Petticoat goed van pas komt. Zo is het moment dat Rogier in elkaar geslagen wordt en Pattie voor hem opkomt hilarisch, omdat Heitzer als een soort ‘wannabe-karate kid’ (inclusief bijpassende geluidjes) op de jongens af rent. Het script van deze voorstelling bevat veel grappige momenten en Heitzer weet deze op de juiste manier te vertalen.
Een punt waarin ze minder goed slaagt is het praten met het juiste accent. Meermaals laat zij merken dat ze het plat Gronings nog niet helemaal onder de knie heeft, waardoor het helaas wat dat betreft niet lukt om overtuigend over te komen. Desondanks pakt Brigitte Heitzer de zaal wel in met haar stem, ware het dan zangtechnisch. Haar lichte stem past goed bij de nummers in Petticoat en zij haalt ook de hoge noten met gemak. Ze heeft een prettig stemgeluid om naar te luisteren. Een van de muzikale hoogtepunten van de avond is het nummer ‘Tegenwind’, welke Heitzer op een prachtige en vooral krachtige wijze weet te vertolken. Een première om trots op te zijn!

Over de voorstelling schreef Musical Reports eerder:Petticoat lijkt een mengeling van typische Bannink en Schmidt-voorstellingen en internationale voorstellingen als Hairspray. Dit maakt dat Petticoat naast de periode waarin de voorstelling zich afspeelt ook een nostalgisch gevoel geeft.
De diepere/emotionele laag die getracht is aan te brengen is niet consistent aanwezig en wanneer deze aanwezig is wordt deze soms verstoord door een grap. Toch zuigt Petticoat je mee in het verhaal en word je overtuigd door alle talentvolle mensen die op het toneel staan. Petticoat staat bol van de oer-Hollandse gezelligheid, kleur, vrolijkheid en hier en daar is er ruimte voor een kleine traan.”

Lees hier de recensie die Musical Reports schreef naar aanleiding van een reguliere voorstelling in de week na de première: Petticoat, oer-Hollandse gezelligheid.

 Bekijk meer foto’s in de fotoreportage.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies