Annie M.G. Schmidt is nog lang niet over

2011 is het 100ste geboortejaar van een van de grootste Nederlandse tekst- en liedjesschrijfster Annie M.G. Schmidt. En wat is er nu mooier verjaardagscadeau voor iemand die zoveel liedjes heeft geschreven dan een liedjesprogramma? Helaas is Annie M.G. Schmidt niet meer hier op aarde, maar waarschijnlijk geniet ze vanaf boven mee.

Wat: Ik zou je het liefste in een doosje willen doen!
Wie: Daphne Flint, Frans Mulder, Esmée van Kampen, Sandra Reemer, Ron Link en Marco Braam
Wanneer: 6 februari 2011 (première)
Waar: Schouwburg Orpheus (Apeldoorn)
Door: Jouke van Buuren

Purper brengt al tientallen jaren verschillende programma’s naar het Nederlandse theater.  Annie M.G. Schmidt was zelf ook een liefhebber van Purper en kwam tot aan haar dood in 1994 elk jaar kijken.  Geen onverwachte keus dus om in het jaar dat Annie M.G. Schmidt 100 jaar oud zou zijn geworden een programma met haar liedjes te brengen. Door middel van liedjes, gedichten, kleine stukjes tekst en sketches vertelt de cast haar levensverhaal. Ik zou je het liefste in een doosje willen doen is een liedjesprogramma geworden, recht vanuit het hart. Er is een balans gezocht tussen vrolijke kinderlijke liedjes zoals “Jip en Janneke” en “Dikkertje Dap” tot ontroerende nummers zoals  ‘Vluchten kan niet meer’ uit de musical En nu naar Bed en  ”t Is over’ uit Heerlijk duurt het Langst. In de voorstelling lijkt de vrolijke kant overheersend te zijn, maar wat wil je ook met publiekvermakers als Frans Mulder en Esmée van Kampen in de cast!

Frans Mulder is een vaste factor bij Purper; hij is er al 25 jaar te bewonderen. Mulder heeft een heerlijke humor die het een vrolijke avond uit maakt. Toch weet hij ook af en toe de gevoelige snaar te raken zoals in ‘Te lelijk en te oud’ uit de musical Ping Ping. Sandra Reemer maakt haar theaterdebuut met dit liedjesprogramma. Ze doet dit verrassend goed. Haar vertolking van ”t Is over’  kent niet de kracht zoals sommigen dit lied kennen maar is op haar eigen manier opgebouwd. Ze weet met haar vertolking de gehele zaal te ontroeren en verbazen, wat dan ook werd beloond met een daverend applaus. Applaus was er ook vaak voor Esmée van Kampen die al snel de lachers op haar hand heeft. Van Kampen heeft humor die precies past bij de humor van Annie M.G. Schmidt en dat betekent dat Van Kampen hier perfect op haar plaats is. Ook weet ze de zaal te verbazen met haar sterke stem en geweldige uithalen. Van Kampen zien we hopelijk nog vaak terug in het theater! Daphne Flint maakte Edith Piaf al onsterfbaar door haar vertolking in de musical Piaf. Ook hier weet Flint weer te verbazen. Haar prachtige stem weet samen met Ron Link het ontoerende nummer ‘Vluchten kan niet meer’ op een indringende en intense manier te brengen.

Alle nummers worden enkel door Marco Braam op de piano begeleid. Braam is ook verantwoordelijke voor de frisse arrangementen in deze voorstelling. Mede door het enthousiaste spel van Braam is het een succesvolle voorstelling geworden. Annie M.G. Schmidt maakte honderden liedjes en gedichten en schreef 9 musicals. Genoeg materiaal voor wel 10 verschillende programma’s. Toch is er een mooie selectie gemaakt van liedjes en is hier met respect en eerbied mee omgegaan. Het is even schrikken als men in het begin begint te rappen; gelukkig doet men dit maar voor een halve minuut. Dit is namelijk helemaal niet nodig. Annie M.G. Schmidt hoeft niet naar deze tijd gehaald te worden omdat het materiaal tijdloos is. De teksten uit ‘De Laatse Dans’ uit de voorstelling Foxtrot zijn akelig actueel. Ook liedjes zoals ‘Over tijd’ en ‘Niks aan de hand’ (beide ook uit Foxtrot) bewijzen nog maar eens dat het materiaal nog lang niet verjaard is.

De liedjes van Annie M.G. Schmidt worden op een respectvolle en mooie manier vertolkt door een mooi samengestelde cast. Een musicalliefhebber krijgt meteen behoefte aan een flinke dosis Annie M.G. Schmidt-musicals. Want zeg nou eerlijk: de liedjes zou je allemaal het liefste in een doosje willen doen, en bewaren, heel goed bewaren…

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies