Herinnert u zich deze nog?!

Herinnert u zich deze nog? Dit is geen vraag om te kijken of uw geheugen u in de steek laat. Nee dit is de nieuwe musical van Harry Kies Theaterproducties. Een productie die de afgelopen maanden veelvuldig in de media te zien is geweest door alle castwissels. Deze musical gaat over Ronnie Vega en de radiozender Veronica. Komt dat u bekend voor?

Wat: Herinnert u zich deze nog?
Wie: Richard Groenendijk, Mylene d’Anjou, Annick Boer en Martin van Waardenberg
Wanneer: 14 februari 2011 (première)
Waar: Oude Luxor theater Rotterdam
Door: Henske Bloemen

Ronnie Vega (Thijs Steenkamp) gaat terug in de tijd. In 2011 is het precies 50 jaar geleden dat radio Veronica voor het eerst uitzond. Er wordt heel de voorstelling geswitcht tussen het heden en verleden. De oude Ronnie Vega (Frits Lambrechts) moet zijn huis verlaten maar weigert dit. De verhuizer (Ruben Lursen) wordt door Vega terug in de tijd gestuurd en kan pas naar huis als alles goed afloopt. Hij probeert de jonge Vega te sturen en te helpen bij het veroveren van Lies Breuk, artiestennaam Lizzy Q (Annick Boer). De verhuizer, in het stuk krijgt hij verder geen naam, helpt Ronnie aan een baan bij Veronica en helpt Rob Oud (Martin van Waardenberg) aan allerlei goede ideeën. Richard Groenendijk speelt allerlei kleine rollen, o.a. de vader, de radioverkoper en de kapper. Mylene d’Anjou heeft dezelfde bezetting alleen dan voor de vrouwelijke rollen: Tinneke de Nooij, moeder en vriendin van Lizzy.

Groenendijk en d’Anjou zijn een ijzersterk duo. Je kan zien dat ze goed op elkaar ingespeeld zijn en elke grap komt aan. Groenendijk laat ook een serieuze kant zien. Jammer is dat hij wel de lach aan zijn kont heeft hangen; het publiek verwacht wat grappigs en begint op voorhand al te lachen. Annick Boer laat horen dat ze goed kan zingen en zorgt samen met Groenendijk en d’Anjou voor de grappige noot. Martin van Waardenberg heeft eigenlijk hetzelfde probleem als Richard, men verwacht dat hij grappig is. Ondanks dat Van Waardenberg minder lang heeft kunnen repeteren was hier niets van te merken. Thijs Steenkamp is in 2009 afgestudeerd als allround acteur en dit laat hij ook zien. Steenkamp weet zijn emoties over te brengen op de zaal, al komt zijn zang echter wat schreeuwerig over. Ruben Lursen heeft het hele stuk geen naam maar wel een belangrijke rol. Hij laat zien over goed spel én over een aangename zangstem te beschikken.

Het verhaal is niet sterk. Het rammelt en is wat traag. Hierdoor raak je als bezoeker afgeleid en ben je blij als Groenendijk en d’Anjou voor de nodige afleiding komen zorgen. Als je de voorstelling gezien hebt is vleesfondue op een normale manier niet meer mogelijk. Groendijk speelt een oude vader die alleen maar vooroordelen heeft, een conservatieve mopperkont. De problematiek in de jaren ’60 en ’70 met betrekking tot bijvoorbeeld de arbeidsmigranten, is niet in 1 personage te stoppen en zo te behandelen. Veronica was de eerste radio zender die iedereen kon ontvangen. En stond voor vrijheid, rebellie en ging dwars tegen alles in. Veronica leefde heel erg in die tijd, was vernieuwend maar zorgde ook voor opschudding. Door te kiezen voor het benaderen van het verhaal door de ogen van Vega kies je een hele andere kant. Hierdoor vallen veel dingen weg of worden tekort gedaan: jammer. In het stuk zit wel heel veel humor, de grappen komen goed aan en het publiek geniet hier zichtbaar van.

Het decor is heel apart en is samen met het lichtplan (Henk Post) een vermelding waard. Het decor bestaat uit een projectiescherm en allemaal oude radio’s, die in de tweede acte allemaal lampen blijken te zijn. Dit geeft een heel strak lichtplan met leuke effecten. Het projectiescherm dat we kennen van producties als Route’66 en Dromen zijn bedrog, is bij deze voorstelling nog beter gebruikt. Er is meer interactie tussen de acteur op de film en de spelers op het toneel. Tijdens de voorstelling staan er bij elk nummer 2 gitaristen op het toneel, de rest van het orkest staat op band. Dit is wel een aparte gewaarwording.

Al met al is het een leuke avond vol ‘Gouden Ouden’ en bekende radiojingles. Dit zorgt voor veel momenten van herkenning. Je hoort dan ook regelmatig mensen meezingen of aan hun gezelschap vragen: “Herinner je je dit nog?” En veel nummers en jingles worden meegezongen. Voor de echte musicalliefhebber is het misschien niet de meest geschikte voorstelling. Maar voor een humorvolle avond vol pop-/rockmuziek die u zich wellicht nog lang zal herinneren, is deze voorstelling prima geschikt

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies