Vrouw Koster in het kwadraat

Neem een jochie van een jaar of tien, als baby achtergelaten bij een vrouw die eigenlijk ook niet zoveel zin had om voor het kind te zorgen. Voeg daar een toevallige ontmoeting met ene Wilkes aan toe, die dan weer een jeugdvriend van de vader van het jongetje blijkt te zijn geweest. Je raadt het al: dit gaat over Kruimeltje! Tijd voor een interview met twee “vrouwen Koster”.

Wat: Kruimeltje de musical
Wie:
Kim Scheerder & Jolanda van den Berg
Datum:
22 februari 2011 (interview)
Door:
Robin Streppel

Jullie spelen momenteel dezelfde rol in Kruimeltje: vrouw Koster. Hoe is het om een rol te delen?
Kim:
“Het is eigenlijk noodgedwongen ontstaan omdat ik zwanger ben en het te zwaar is om alle dagen zelf te spelen, dus voor mij is het een verademing dat Jolanda erbij is gekomen om samen met mij deze rol te delen tot aan mijn zwangerschapsverlof. Dus dank nogmaals, Jolanda!”
Jolanda: “Het grote voordeel van het delen van deze rol in de musical Kruimeltje voor mij is, dat de voorstelling spannend en ‘fris’ blijft. Doordat je niet zo vaak speelt als normaal bij een musical. Heb je de tijd om je weer te laten inspireren en tussendoor ook nog op andere vlakken te ontwikkelen. Daarnaast is het zo dat doordat wij beide deze rol spelen het voor onze tegenspelers ook interessant blijft om op de verschillende situaties te reageren.”

Waarin verschilt jullie vertolking van de rol?
Kim:
“Jolanda heeft mij nog niet zien spelen maar ik Jolanda wel op de première dus ik denk dat ik daar het beste antwoord op kan geven. Ik denk dat ik wat volkser en groffer als vrouw Koster ben, wat aardser en Jolanda wat ‘adelijker’, meer lucht.”
Jolanda: “Het feit dat Kim en ik een ander persoon zijn zorgt er al voor dat onze vertolking van deze rol totaal anders is. Ondanks dat we met dezelfde tekst werken neem je als actrice toch ook je eigen persoonlijkheid en ervaringen mee in een rol en zorgt dat ervoor dat geen Vrouw Koster hetzelfde is.”

Kruimeltje is een oorspronkelijk Nederlandse musical. Hoe was het om een nieuw product te creëren?
Kim: “Ik ben er natuurlijk vanaf dag 1 bij betrokken, dus de gehele repetitie. Het is heerlijk om een rol geheel ‘eigen’ te maken en te creëren, samen met de regisseuse natuurlijk. Om je eigen draai aan een rol te geven, is het leukste wat er is, vind ik.”
Jolanda: “Ik ben pas tijdens de try-out periode bij deze productie gekomen, daardoor heb ik de opstart van deze productie niet meegemaakt. Maar had de ervaring van een nieuwe Nederlandse productie al met de musical Ciske de Rat en kan het iedereen aanraden om zelf een rol te mogen creëren. Overigens zette Sacha Bulthuis al wel een fantastische Vrouw Koster neer in de film!”

Jolanda, jij bent een bekende in het musicalvak. Op het cv van Kim is enkel muziektheater en toneel te vinden. Wat maakt een musical als Kruimeltje aantrekkelijk voor actrices als jullie?
Kim: “Ik was gewoon heel erg benieuwd hoe het zou zijn om eens in een musical te staan. Ik hou, naast acteren, ook erg van zingen en dat deed ik al met muziektheater maar musical is natuurlijk net weer even anders en daar wilde ik graag mijn tanden inzetten. Ik hou van uitdagingen.”
Jolanda: “Als je meerdere disciplines beheerst zoals in dit geval acteren en zingen is het altijd fijn om die te mogen combineren in een productie. Of dit nu bij toneel, muziektheater, TV of bij een musical het geval is.”

Wat is de uitdaging van spelen in Kruimeltje?
Kim: “Wat ik voornamelijk erg aantrekkelijk vond, is het zanggedeelte tijdens het repeteren. Dat was voor mijn doen in een moordend tempo maar ik heb gelukkig veel aan mijn buurvrouwen Carmen en Carolien gehad!”
Jolanda: “Ik vond vooral de rol interessant om te mogen spelen. Om er in een korte tijd toch voor te zorgen dat je zowel een hekel aan haar hebt, als sympathie voor haar krijgt. En ik vond het een enorme uitdaging om binnen een week de première te mogen spelen van een productie waarvan ik een paar dagen daarvoor nog niet eens de tekst kende. En het blijft een uitdaging om iedere voorstelling te spelen alsof het de eerste keer is dat je met die situatie te maken hebt.”

Kruimeltje speelt nu enkele maanden. Wat zijn voor jullie hoogtepunten tot nu toe in deze speelperiode?
Kim: “Hoe cliché ook, maar elke keer weer spelen, is voor mij een hoogtepunt omdat ik er de hele week naar toe leef dat ik weer ‘mag’. Gezien de omstandigheden door mijn zwangerschap, probeer ik van elke voorstelling die ik nog kan spelen, ontzettend te genieten!”
Jolanda: “Ik heb zo’n twee weken geleden weer een voorstelling mogen spelen waarin ik de grenzen opzocht van de mogelijkheden die ik heb als actrice binnen deze productie, en waarbij in de scène waarin Vrouw Koster komt te overlijden de zaal muisstil was. Zo’n kort moment waarin je denkt te weten hoe het werkt en je met meer energie het theater uitloopt dan dat je bent gekomen.”

Waarom moet iedereen naar Kruimeltje komen kijken?
Kim: “Kruimeltje heeft een geweldige liefdevolle cast die het verhaal met veel liefde en humor op de planken brengt en het publiek raakt.”
Jolanda: “Al was het alleen al om al het jonge aanstormende talent die de rollen van o.a. Keessie, Spijker, Buikie en Kruimeltje spelen te komen bekijken.”

Hebben jullie al plannen voor nà Kruimeltje?
Kim: “Ik heb over twee maanden natuurlijk een klein baby’tje in mijn leven. Ik ga daarna waarschijnlijk een lunchvoorstelling doen in theater Bellevue in A’dam.”
Jolanda: “Mijn Kruimeltje is van korte duur dus ik geniet heel erg van wat ik nu aan het doen ben, en plannen heb ik altijd!”

Tot slot, hebben jullie een leuke anekdote die jullie met de lezers van Musicalreports willen delen?
Kim:
“Vorige week heeft de kindergroep C onder leiding van Kruimeltje ‘Jesse’ mij verrast met een mutsje, een rompertje en sokjes waarop staat: Nu heeft mama haar eigen Kruimeltje. Ze hadden de babypop die wij gebruiken in de voorstelling stiekem aangekleed. Dus ik kwam er pas achter tijdens de voorstelling. Het ontroerende mij enorm en ik vond het zo belachelijk lief dat ze dit voor mij hadden gekocht, zelf erop hadden staan strijken en vervolgens als afscheidscadeau aan mij hebben gegeven op deze bijzondere manier. TE lief!”
Jolanda: “Dat Klaas al héél Vaak is geweest…”

Voor meer informatie, kijk op http://www.efteling.nl .

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies