Pia Douwes geeft een prachtige Master Class

Maria Callas is een operalegende, Pia Douwes een internationale musicalster. Beide staan in één voorstelling, namelijk Master Class. In dit toneelstuk vertolkt Pia Douwes de legende Callas. Pia Douwes blijkt een alleskunner te zijn en weet ook zonder te zingen een prachtige rol te creëren.

Wat: Master Class
Wie: O.a. Pia Douwes, Babette Holtmann, Maarje Rammeloo en Michel van Lieshout
Waar: Chasé Theater, Breda
Wanneer: 28 februari 2011 (première)
Door: Jouke van Buuren

Maria Callas gaf na haar carrière als operazangeres lessen aan studenten; zogenoemde ‘masterclasses’.  Tijdens de voorstelling Master Class zien we Maria Callas (Pia Douwes) enkele studenten onderwijzen. Dit leidt tot pijnlijke, vrolijke, grappige en ontroerende momenten. We leren al snel de directe manier van lesgeven van Callas kennen die verschillend effect heeft op de leerlingen. De regels van Callas tellen: geen geklap, eerlijkheid en duidelijkheid want is het is een master class en geen voorstelling. We leren ook meer van Callas; zo komt Callas zichzelf meerdere malen tegen tijdens het les geven. Dit geeft het publiek een blik achter de zo sterk lijkende Callas. Snel is duidelijk dat het leven van een bekende operazangers niet bepaald over rozen gaat..

Pia Douwes kent  men vooral van haar rollen in musicals als Chicago, Elisabeth, 3 Musketiers, Passion en Sunset Boulevard. Ook is ze een vast gezicht in de jury van de ‘Op zoek naar’-reeksen en heeft ze toneelervaring. Douwes lijkt een alleskunner maar toch is het premièrepubliek duidelijk benieuwd of Douwes deze titel waar kan maken. Al snel is duidelijk dat Douwes weer weet te schitteren. Elke gezichtsuitdrukking, beweging en woord wordt zorgvuldig gebracht. We zien haar vertolking van Callas emoties beleven in één enkele uitdrukking. Blikken zeggen bij Douwes zo veel meer dan worden. Hoogtepunt in de voorstelling is het aangrijpende moment dat Callas terugdenkt aan haar tijd als operazangeres en persoonlijke problemen. Het premièrepubliek hangt duidelijk aan haar lippen tijdens deze scène en je kunt een speld horen vallen. Douwes bewijst te kunnen imponeren zonder haar prachtige zangstem, want zingen doet ze niet in Master Class.

De rest van de cast is er vooral ter ondersteuning van het personage van Maria Callas. Echter betekent dit niet dat ze in het niet vallen. Zo zijn er de studenten, gespeeld door Babette Hotlmann, Michiel van Lieshout en Maartje Rammeloo. Het meest opvallend is wel Maartje Rammeloo die als enige op de avond echt opera zingt. Ze weet het prachtig te brengen en zo het publiek even af te leiden van Douwes als Callas. Verder zijn Kees van Zantwijk (de pianist) en Rudy Hellewegen (de technicus) betrokken bij het geheel.

Het script van Master Class is net zo sterk als de vertolking van Douwes. Terrence McNally is de schrijver van het toneelstuk (tevens bekend als de schrijver van het toneelstuk waar de musicalGanesha op gebaseerd is). De voorstelling is boeiend voor een breed publiek: voor mensen die nog niet deze kant van docent Callas kennen, maar ook voor theaterbezoekers die niks met het genre opera hebben. Het toneelstuk gaat over een vrouw en alles wat haar gevormd heeft; over haar manier van lesgeven en de reacties van haar studenten. Er blijkt een perfecte balans van deze factoren te zijn die elke seconde boeiend maakt. Dapper maar eigenlijk ook niet te vermijden is de keuze om Douwes niet Callas te laten zingen.  Niemand kan dit zoals Callas maar niemand zal het missen in de voorstelling. Het eindresultaat is een sterke, boeiende en ontroerende voorstelling die terecht een daverend applaus ontving tijdens de première.

Master Class is een prachtig toneelstuk die iedereen weet te boeien. Sterk aan het stuk is dat je absoluut geen binding hoeft te hebben het opera. Het verhaal biedt zo veel mooie kanten dat het elke minuut weet te boeien. Douwes schittert als Callas en vertolkt misschien wel de rol van haar leven. Iets wat je zeker gezien moet hebben als theaterliefhebber.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies