Soldaat van Oranje verwelkomt nieuwe castleden

Sinds 2 maart kent Soldaat van Oranje een nieuwe Charlotte en nieuwe Van ’t Sant. Ook het ensemble kent een nieuw lid. Op hun eigen première schitterden Marlijn Weerdenburg als Charlotte, Bart de Vries als Van ’t Sant en Paul Keizer in verschillende ensemblerollen.

Wat: Soldaat van Oranje
Wie: O.a. Marlijn Weerdenburg, Matteo van der Grijn, Oren Schrijver en Bart de Vries
Waar: De TheaterHangaar, Katwijk (voormalig vliegbasis Valkenburg)
Wanneer: 2 maart 2011 (nieuwe cast première)
Door: Jouke van Buuren

Als Nederland op 10 mei 1940 aangevallen wordt door Duitsland wordt het studentenleven van Erik Hazelhoff Roelfzema en zijn vrienden ruw verstoord. Ieder van de vriendengroep wordt gedwongen een keuze te maken. Keuzes die voor gespannen verhoudingen kunnen en zullen zorgen. Erik besluit zijn heil te zoeken bij het Engelse leger. Na een turbulente overtocht komt hij oog in oog te staan met koningin Wilhelmina. Met haar goedkeuren en hulp van haar persoonlijke assistent wordt “Contact Holland” opgezet. Een poging om verzet te bieden tegen de Duitse bezetting.

Loes Haverkort vertolkte tot voor kort de rol van Charlotte, maar concentreert zich vanaf nu op de rol van (aanstaande) moeder. Marlijn Weerdenburg had de eer deze prachtige rol over te nemen. Weerdenburg is nog redelijk onbekend in de musicalwereld maar speelt de rol alsof het haar geen enkele moeite kost. Al snel krijgen we een andere Charlotte te zien dan we kenden. Deze Charlotte is wat minder rebels en fel, zoals we Haverkort herinneren. Weerdenburg zet een wat meer overdachte interpretatie neer. Het lijkt alsof haar Charlotte zich meer door de situatie dan door haar persoonlijkheid laat leiden. Dit is echter geen minpunt, want Charlotte is en blijft een geloofwaardig personage. Met de muziek heeft Weerdenburg geen moeite. Ze weet de nummers ‘Vrij met mij’ en ‘Kom terug bij mij’ een eigen klank te geven. Weerdenburg is een andere Charlotte en is een waardige opvolger voor Haverkort. Het nummer ‘Vrij met mij’ gezongen door Merlijn Weerdenburg is ook te koop via Itunes.

Bart de Vries is vanaf nu generaal Van ’t Sant. De rol kent geen zangpartijen dus de Vries moet overtuigen door sterk spel. Dit lukt de Vries moeiteloos. Nu zien we iemand die de koningin kan steunen en dit ook doet. Over zijn loyaliteit aan Nederland wordt in de voorstelling getwijfeld, al weet de Vries een oprechte en eerlijke Van ’t Sant te laten zien. Dit zorgt voor wat extra spanning voor het personage, en dat maakt het alleen maar interessanter. De Vries lijkt een gedroomde opvolger voor Nico de Vries en weet het personage wat meer diepgang te geven.

Met sterspeler Matteo van der Grijn als Eric Hazelhoff Roelfzema, omringd door bekende en nieuwe castleden, staat de voorstelling nog steeds als een huis. Soldaat van Oranje weet nog steeds te verbazen en ontroeren. De cast lijkt nog met volle teugen te genieten van een van de indrukwekkendste Nederlandse voorstellingen ooit.

Over de voorstelling schreef Musical Reports eerder: “Soldaat van Oranje imponeert. Voor wie zich interesseert voor de Nederlandse geschiedenis, voor wie eens iets anders wil dan een feel-good-musical, voor wie graag een indrukwekkende productie wil zien en voor alle andere mensen.. Soldaat van Oranje is een ervaring die je niet mag missen!”

Lees hier de recensie die Musical Reports schreef naar aanleiding van de wereldpremière: Soldaat van oranje grootser dan ooit.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies