Einstein: snel door de wetenschap

Het Filiaal brengt dit seizoen de kindervoorstelling Einstein, sneller dan licht. Deze voorstelling tourt vanaf nu langs kleine Nederlandse theaters. De minimalistische voorstelling zit vol verrassingen.

Wat: Einstein, sneller dan licht
Wie: Joost Claes, Ramses Graus, Mirthe Klieverik, Gábor Tarjá
Waar: Theater de Kikker, Utrecht
Wanneer: 5 maart 2011 (voorpremière)
Door: Robin Streppel.

Einstein, sneller dan licht vertelt het beroemde verhaal van professor en genie Einstein. De weg naar zijn succes wordt vanuit diverse rollen belicht. Uiteindelijk krijgt hij de roem die hij verdiend heeft, inclusief de Nobelprijs. Het verhaal wordt vormgegeven door 4 acteurs die verschillende personages spelen.  Elke acteur kruipt in de rol van Einstein. Zij doen dit op geheel eigen wijze. De acteurs switchen in no time van personage. Met behulp van het minimale zetten zij geloofwaardige personages neer. De humor die naar voren komt in de voorstelling sluit aan bij de doelgroep (kinderen vanaf 8 jaar). De kinderen lachen om de grappen; de volwassenen lachen om andere humor in de voorstelling. Het maakt de voorstelling voor volwassenen aantrekkelijk.

De snelheid waarmee door de voorstelling gejaagd wordt zorgt voor een wat rommelig geheel, maar komt tegelijkertijd de energie van het spel ten goede. Een verhaal over Einstein lijkt saai te worden, maar door deze energie en snelheid voorkomen scriptschrijvers Don Duyns en Monique Corvers dit. De spanningsboog wordt hoog gehouden, blijkt uit de reacties van de kinderen die muisstil toekijken. Hier en daar worden zij ook betrokken bij de voorstelling. Het doorbreken van de vierde wand heeft in deze interactieve setting de functie dat het lijkt alsof het publiek onderdeel van de voorstelling is.  Hier en daar zit een nummer verscholen in de wervelwind van absurdistisch spel. Hoewel het voornamelijk acteurs zijn zingen de castleden de nummers redelijk. Ze lijken echter niets aan het verhaal toe te voegen. Wat de makers heeft gedreven tot het toevoegen van nummers is dan ook een raadsel. De vele personages in de voorstelling komen de continuïteit niet ten goede.

De voorstelling is op minimalistische manier vormgegeven. De efficiëntie van materialen is dan ook zeker een kracht van decorontwerper Sascha Zwiers. Hetzelfde geldt voor de kostuums, van de hand van Joost van Wijmen. Ondanks dit minimalisme laat het niet enkel tot de verbeelding spreken. De kracht van dit ontwerp is dat door enkele voorwerpen de essentie van het verhaal snel duidelijk wordt. Het lichtontwerp van Gé Wegman en Vinny Jones is indrukwekkend, maar dat kan ook niet anders bij een voorstelling over Albert Einstein: de man die zoveel technische kennis heeft vergaard.

Einstein, sneller dan licht is een vermakelijke voorstelling voor de doelgroep. Het uur dat de voorstelling duurt wordt artistiek gezien ten volle benut. Aan de ene kant een kracht, maar tegelijkertijd een tekortkoming.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies