Nederlandse Spamalot geslaagd met sterren van TV

Een ruime maand na de première in Antwerpen ging op 14 april Monty Python’s Spamalot, een coproductie van V&V Entertainment en Musical van Vlaanderen in Nederland in première. De heren producenten namen het nummer Sterren van TV wel heel letterlijk, voor Nederland werd namelijk een blik televisiesterren opengetrokken.

Wat: Spamalot
Wie: O.a. Linda Wagenmakers, Pepijn Gunneweg, Paul Groot, Owen Schumacher & Johnny Kraaijkamp
Waar: Nieuwe Luxor theater, Rotterdam
Wanneer: 14 april 2011 (première)
Door: Sebas Verboom

Naast het Koefnoenduo Paul Groot en Owen Schumacher nemen ook Pepijn Gunneweg (Wie is de Mol?) en Johnny Kraaijkamp (o.a. Het zonnetje in huis) belangrijke rollen voor hun rekening. Deze sterren van tv worden bijgestaan door musicalsterren Linda Wagenmakers, Nordin de Moor, Dieter Verhagen en Bob Stoop. Laatstgenoemden waren net als het ensemble reeds in Vlaanderen in deze productie te zien.

Spamalot is een bewerking van de film Monty Phyton and the holy grail. In een aaneenschakeling van grappen en grollen zien we de tocht van koning Arthur en zijn ridders van de wel heel erg ronde tafel op zoek naar de heilige graal. Naast wat we kennen uit de film -zoals de ridders die ‘Ni’ zeggen, het Killer konijn en natuurlijk de kokosnoten- is de musical verrijkt met verwijzingen naar actualiteiten, de Nederlandse musicalscene en parodieën op het musicalgenre in het algemeen. Zo komen onder andere Ben Saunders en Willem Nijholt voorbij in het nummer ‘Sterren van TV’.

Dit nummer wordt uitermate sterk vertolkt door Pepijn Gunneweg als Sir Robin, die in zijn bijrollen tevens uitblinkt door zijn komische timing. Linda Wagenmakers overtuigt (vooral vocaal) als De dame van het meer. In de songs ‘Zoek je graal’ en ‘Waar blijft in vredesnaam mijn rol?’ krijgt zij alle ruimte om te laten horen wat zij in huis heeft. Deze kans laat ze verre van onbenut en ze verbluft het publiek met haar vocale kwaliteiten. Maar ook aan komische timing ontbreekt het Wagenmakers niet. Vooral haar sterke expressies zorgen voor een lach. Gunneweg en Wagenmakers mogen zichzelf met recht de sterren van de Nederlandse cast noemen.

Net zo sterk zijn Nordin de Moor als Patsy en Dieter Verhaegen als Herbert. Deze Vlamingen stralen in hun bijrollen. De Moor overtuigt vooral in zijn stille spel. Verhaegen daarentegen overtuigt vooral in zijn extravagante spel. De homoseksuele Herbert is dan misschien ook wel het meest memorabele karakter uit de hele voorstelling.

Ook het Koefnoenduo houdt zich prima staande in deze grote musical. Paul Groot speelt de ijdele Sir Gallahad en bewijst naast komisch te zijn ook over een goede zangstem te beschikken. Zijn duet met Wagenmakers: ‘Het lied dat klinkt als dit’ behoort dan ook tot één van de hoogtepunten uit deze voorstelling, mede door de vele en grote knipogen naar het musicalgenre die deze scène bevat. Owen Schumacher is vooral leuk in zijn bijrollen waaronder Tim de Tovenaar en de spottende Fransoos. Koning Arthur wordt vertolkt door Johnny Kraaijkamp. Zijn vertolking blijft echter wat mat.

Dit lijkt invloed te hebben op de rest van de voorstelling. Ondanks de potentie wordt de voorstelling nergens zo hilarisch als de film Monty Python and the holy grail. De verstaanbaarheid die niet altijd even optimaal is, heeft hier ongetwijfeld ook invloed op. Toch blijft er genoeg te lachen over. Deze voorstelling is dan ook niet zoals aangekondigd een Shitmusical. De Nederlandse Spamalot is mede door enkele sterren van TV geslaagd.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies