Zorro de musical: een vurig Spaans tussendoortje

Het kan niemand ontgaan zijn dat Zorro de musical naar Nederland zou komen. Na een uitgebreide zoektocht heeft Nederland in Tommie Christiaan de Nederlandse Zorro gevonden. Op 17 april speelde hij de titelrol in deze musical met hits van de Gipsy Kings.

Wat: Zorro de musical
Wie: O.a. Tommie Christiaan, René van Kooten, Lone van Roosendaal en Michelle Splietelhof
Waar: DeLaMar Theater, Amsterdam
Wanneer: 17 april 2011 (première)
Door: Saskia Ebbing & Sebas Verboom

Zorro de musical volgt losjes de gelijknamige roman van Isabel Allende. De jonge en onstuimige Diego heeft zijn ouderlijk huis verlaten om in Spanje een opleiding te volgen. Daar wordt hij vanwege zijn rebelse karakter echter van de militaire academie gestuurd, waarna hij zich aansluit bij een groep zigeuners. Wanneer zijn jeugdliefde hem komt waarschuwen dat Diego’s broer Ramon het volk van zijn geboortestad onderdrukt, kan hij niet anders dan terugkeren en vechten voor het recht.

Na een spannende auditiereeks op nationale televisie mocht Tommie Christiaan vanavond eindelijk laten zien dat hij daadwerkelijk de gedroomde Nederlandse Zorro is. En die verwachtingen maakt hij ruimschoots waar: zijn stem heeft een warme en een ietwat rauwe klank die perfect past bij de hits van de Gipsy Kings. Zijn spel is ondanks zijn kleine postuur groots en komt natuurlijk over. Winst valt echter nog te behalen in de vechtscènes. Hier is wellicht nog wat meer oefening vereist voor deze net zo spectaculair en geloofwaardig overkomen als bedoeld.

Naast Christiaan zien we onder andere Michelle Splietelhof (Luisa) en Lone van Roosendaal (Inez). Splietelhof heeft reeds enkele producties op haar naam staan. Zo speelde zij onder andere een hoofdrol in de Duitstalige musical Der Schuh des Manitu. Dit is echter haar eerste hoofdrol in een grote Nederlandstalige musical. Splietelhof zet haar personage tot in perfectie neer. Ze heeft geen uniek maar wel een heel mooi, prettig in het gehoor liggend stemgeluid, waarmee ze elke noot loepzuiver de zaal in zingt. Het meest opvallend is echter haar acteertalent: onder andere tijdens ‘In Lichterlaaie’, maar bovenal tijdens de aankleedscène in aanloop naar haar bruiloft zijn haar emoties tot achter in de zaal voelbaar.

Lone van Roosendaal heeft al in menig productie bewezen over starquality te beschikken. Ook nu doet zij dit weer. Van Roosendaal geeft Inez een flinke dosis passie en vuur mee, wat we terughoren in haar sterke zang en terugzien in de vurige wijze waarop zij ogenschijnlijk moeiteloos meedanst met de Spaanse dansers en danseressen. Maar ook Thom Hofmann lijkt op zijn plek als verteller en Don Alejandro. Waar voorgaande musicalrollen meestal wat stijfjes door hem vertolkt werden zet hij nu een losse en flamboyante gipsy neer.

René van Kooten speelt Ramon, de ‘bad guy’. Voor deze versie van de musical werd er speciaal een lied toegevoegd. Een lied dat het personage Ramon op clichématige wijze extra diepgang geeft. Want net als de slechterikken uit de Disneyfilms bezingt ook Ramon hoe hij slecht geworden is.

Dit is precies waar het steekt bij deze voorstelling. Het verhaal voelt wat dun aan, sommige wendingen in het verhaal zijn redelijk cliché en de karakters zijn over het algemeen redelijk eendimensionaal. Dit maakt deze voorstelling tot een luchtig tussendoortje waarbij de toeschouwer niet al te diep hoeft na te denken. Dit neemt niet weg dat Zorro een vlotte voorstelling is die op alle overige fronten goed in elkaar zit. Zorro de musical staat bol van goed uitgevoerde trucs en special effects. Zo wordt er heel wat af gegoocheld, wordt er flink geschermd en gevochten en maakt Zorro zelfs nog een vlucht over de zaal. Daarnaast valt er mede dankzij David Davidse als sergeant Garcia ook voldoende te lachen.

De kracht van de voorstelling ligt echter in de Spaanse invloeden. Deze invloeden vinden we in de opzwepende muziek van de Gipsy Kings en de vurige flamencodansen. De Spaanse ensembleleden tillen het geheel met dans en zang dan ook naar een hoger niveau. Zij maken dat Zorro de musical als geheel van het podium spat.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Bekijk ook onze fotoreports van de première: Première Zorro – Rode loper & Première Zorro.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies