In gesprek met Alfred Jodocus Kwak

Binnenkort is er een nieuwe voorstelling rondom het eendje Alfred Jodocus Kwak te zien in het DeLaMar theater te Amsterdam. Tijdens de perspresentatie sprak Musical Reports met enkele castleden waaronder Max Douw, hij vertolkt de rol van Alfred Jodocus Kwak. Ook spraken we met Mark Haayema en Milan Sekeris: het ratten duo.

Wat: Alfred Jodocus Kwak: Vader
Wie: 
Max Douw
Datum:19 april 2011 (perspresentatie)
Door: 
Bianca Berentsen

Het fotoreport van de presentatie is HIER terug te vinden. Musical Reports sprak op de perspresentatie met Max Douw. Max Douw vertoltkte al eerder de rol van Alfred Jodocus Kwak in de vorige theatervoorstelling rond het gelijknamige gele eendje: Max is Kwak.

Je bent al eerder in de huis van Alfred Jodocus Kwak gekropen, en nu in de voorstelling ‘Vader’ mag je weer de titelrol spelen, hoe voelt dat?
“Ja heel leuk. De eerdere voorstelling was de originele voorstelling, met het residentie orkest. Dat was een hele grote eer en dat is heel succesvol geworden. Maar het is ook wel heel erg leuk om nu een nieuw verhaal te brengen. Het is echt een verhaal dat helemaal bij deze tijd past, en speciaal ook door Herman geschreven op deze tijd. Dus dat is wel heel leuk. De andere voorstelling is een ‘sprookje’ dat al heel bekend is, en dit is nieuw en dus wel heel spannend.”

Wat kun je vertellen over deze voorstelling?
“Allereerst wordt Alfred natuurlijk vader, dat is denk ik wel het grote nieuws. En dat weet Alfred natuurlijk niet, maar ik wel, dat is een beetje link want er zitten twee ratten achter zijn eieren aan. Want die heeft Dolf de Kraai, zijn oud klasgenoot en tevens de voorzitter van de Nationale Kraaien Partij nodig voor zijn restaurant Mac Dolf. En of dat goed komt gaan we niet verklappen. En Dolf de Kraai is dus de voorzitter van de Nationale Kraaien Partij, en die heeft besloten dat alle vogels zonder paspoort en alle trekvogels het land uit moeten. En Winnie Wana, zijn vrouw is een trekvogel, dus dat is een tweede lijn. Dat is een politiek lijntje.”

Jullie hebben inmiddels al een aantal voorstellingen gespeeld, hoe zijn die try-outs bevallen?
“Klopt in Antwerpen hebben we getry-out, dat was heel leuk, gewoon het dak d’r af! Het is echt een leuke voorstelling. De kinderen vinden het leuk en de volwassenen vinden het ook leuk. En het spreekt de kinderen aan, maar het spreekt ook natuurlijk via het verhaal ook de volwassenen aan. Doordat er een politieke lijn in zit. Dus voor ieder wat wils.”

Hoe is het om samen te werken met Herman van Veen als regisseur?
“Ja dat is heel erg leuk. Ik heb dat natuurlijk vaker gedaan dus ik begin er een beetje aan te wennen. Maar ja dat is heel bijzonder, want Herman heeft een hele goede intuïtie als theatermaker. Maar hij heeft ook heel veel ervaring. Als hij een grapje bedenkt voor de voorstelling dan denk je als speler nog van “hmm ik moet het nog zien”. En dan zitten er kinderen in de zaal, tijdens de try-outs, en het dak gaat er meteen af! Dus hij weet zo goed voor volwassenen, maar ook voor kinderen wat werkt, dat is heel fijn! Je kan hem als regisseur echt vertrouwen. En hij laat ons ook mee maken, dus we mogen mee denken. Tijdens de try-out periode gaat hij er ook even uit zodat wij kunnen spelen en zelf kunnen ontwikkelen dus ja dat is heel fijn.”

Kun je tot slot nog in een paar zinnen aangeven waarom iedereen naar de voorstelling ‘Vader’ moet komen kijken?
“Omdat het gewoon een ontzettend leuke voorstelling is, waar je ontzettend om kan lachen en om kan huilen. En waarbij je echt op het puntje van je stoel zit. En omdat we de kinderen heel erg hard nodig hebben om mee te denken met het verhaal, om ons te helpen. Want er gaat heel veel spannends gebeuren.”

Lees hier het interview met Mark Haayema en Milan Sekeris: Rat Michiel en Rat Link: De ratten van Alfred J. Kwak aan het woord.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies