Andrew Lloyd Webber stoft ‘The Wizard of Oz’ af

The Wizard of Oz is misschien wel de bekendste musicalfilm ooit gemaakt. Toch heeft de film voor sommigen een stoffig imago. Aan Andrew Lloyd Webber de taak de musical wat af te stoffen. Met succes: de Yellow Brick Road straalt als nooit tevoren.

Wat: Andrew Lloyd Webber’s The Wizzard of Oz
Wie: O.a. Michael Crawford, Danielle Hope, Hannah Waddingham, Maggie May, Paul Keating
Wanneer: 1 mei 2011
Waar: Palladium Theatre  (Londen)
Door: Jouke van Buuren

Het wereldbekende verhaal gaat over de jonge Dorothy Gale (Danielle Hope) die wegloopt van huis als de buurvrouw haar haar hondje Toto wil afnemen. Echter moet Dorothy snel naar huis omdat een tornado haar kant op komt. Ze weet niet op tijd de schuilkelder te bereiken en schuilt in huis. Maar deze wordt door de tornado weggeblazen naar het magische land van Oz.

Doordat Dorothy met haar huis op de heks van het Oosten landt, vermoordt ze haar per ongeluk. Ze blijkt hiermee de Munchkins bevrijd te hebben van een slechte heks. Glinda (Maggie May), de goede heks van het noorden, geeft Dorothy de magische schoenen van de gedode heks omdat deze Dorothy beschermen tegen de zus de gedode heks: de Wicked Witch of the West (Hannah Waddingham). Omdat Dorothy het liefst terug naar huis wil krijgt ze de opdracht de The Wonderful Wizard of Oz (Michael Crawford) op te zoeken. Hij kan haar helpen weer thuis te komen. Onderweg naar de Wizard maakt ze drie nieuwe vrienden. De Vogelverschrikker die hersenen nodig heeft, de Blikken Man die een hart wil en de Laffe Leeuw die op zoek is naar moed. De Wizard wil hun wensen in vervulling laten gaan als ze hem de bezemsteel van de slechte heks brengen. Maar daarvoor moeten ze haar doden. Dit lukt het viertal uiteindelijk, maar de Wizard blijkt niet al zijn beloftes na te komen. Gelukkig weet Glinda Dorothy uiteindelijk te helpen een weg naar huis te vinden.

Het verhaal is soms wat traag en mist hier en daar wat vaart. Dit ligt vooral aan het basismateriaal. Ook duurt de voorstelling wat langer omdat Andrew Llord Webber enkele nieuwe nummers heeft geschreven voor de voorstelling. Tim Rice zorgde voor de nieuwe liedteksten. De nieuwe nummers zijn meteen de hoogtepunten van de voorstelling. Zo is de solo van de Wicked Witch of the West “Red Shoes Blues” een vocaal en muzikaal hoogtepunt. Tevens is het nieuwe duet “Already Home” tussen Glinda en Dorothy prachtig en aandoenlijk.

Ook in Groot-Brittannië zoekt men nieuw talent op tv. Vorig jaar won Danielle Hope de rol van Dorothy in het tv-programma Over The Rainbow. Hope is een aandoenlijke, lieve en ietwat naïeve Dorothy, kortom: perfect. Ze zingt prachtig en weet ook in haar spel te overtuigen.  Hope is pas 19 jaar oud en weet juist daarom ook en geloofwaardige Dorothy neer te zetten. Een grote naam op West End en Broadway is Michael Crawford. Hij vertolkt de rol van Professor Marvel en The Wizard. Vocaal valt Crawford niet op; het is goed maar niet opvallend goed. Ook zijn spel is niet verbazend goed; je ziet een bekende naam maar hoogwaardig is zijn prestatie niet. Ster van de show is naast Hope vooral Hannah Waddingham als de Wicked Witch of the West. Ze heeft een geweldige stem die de zaal omverblaast. Ze is heerlijk slecht maar geen karikatuur. Al moet gezegd worden dat haar prachtige kostuum, pruik en make-up zeker meehelpen haar letterlijk te laten vlammen als heks. Het trio van de Vogelverschrikker (Paul Keating), de Blikken Man (Edward Baker-Duly) en de Laffe Leeuw (David Ganley) weet Dorothy op een komische en vrolijke manier te steunen en het trio heeft duidelijk veel plezier dit elke avond te mogen doen.

Het decor is grootser dan groots; niet voor niets staat deze voorstelling dan ook in het grootste theater van Londen. Net als in de film zijn de scènes in Kansas in een bruine tint en is de wereld van Oz kleurrijk. De projecties zijn een waardevolle toevoeging voor het grootse decor. Het meest indrukwekkend is echter toch weer de Wicked Witch of the West. Het decor van haar kasteel is groots en indrukwekkend en meerdere malen komt de Wicked Witch of the West vanuit een andere hoek het toneel op dan men verwacht…

Het voorvoegsel  “Andrew Lloyd Webber’s” voor de titel van de voorstelling “The Wizard of Oz” is welverdiend. De nummers van Webber zijn het muzikale hoogtepunt van deze afgestofte versie. Al mist de voorstelling soms nog wat vaart; is het een heerlijke avond uit.  De prachtig presenterende Danielle Hope als Dorothy en de heerlijk slechte Hannah Waddingham als de Wicked Witch of the West zijn de sterren van de show. Als je je ogen wilt uitkijken met het gehele gezin en vrolijk zingend naar buiten wilt komen is Andrew Lloyd Webber’s The Wizard of Oz zeker een bezoek waard. Dus ben je binnenkort in Londen? Volg dan de Yellow Brick Road naar het London Palladium!

Klik op een foto om te vergroten

no images were found

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies