Groen licht voor ‘Lelies’; de nieuwe musical van Judas

Drie maanden geleden mocht Producent Judas Theaterproducties haar vijf-jarig professioneel bestaan vieren met een heerlijk Musicalgala in het Fakkelteater. De Rode Zaal zat nokvol en de sfeer op het podium en in de zaal was helemaal top. Er werd muzikaal teruggekeken naar een resem fel gesmaakt initiatieven van JTP over die periode. Musicals als Je Anne, The Last 5 Years en het onvergetelijke Ganesha, Een Perfecte God scheerden hoge toppen. Niettemin gaf JTP ook grif toe dat het ook vaak kommer en kwel was.

Eigenzinnige, kleinschalige voorstellingen maken, vraagt een flinke dosis idealisme, inzet en helaas ook heel veel geld. Dat laatste was er vaak tekort. Of zoals het nog lacherig op de laatste Vlaamse Musicalprijzen Uitreiking werd gezegd : “Zoveel Prijzen als we winnen, zoveel geld hebben we tekort”.

€175000 Vlaamse Projectsubsidie voor Lelies

De toekomst van JTP hing dus te bengelen aan een zijden draadje, maar het wachten werd beloond. Vlaams Minister Joke Schauvlieghe had oog en oor voor de verzuchtingen van de Vlaamse musicalsector en JTP. Sinds vandaag is het nieuws officieel. Zij besliste om de nieuwste musicalcreatie van JTP te steunen met niet minder dan 175 000 Euro projectsubsidies. Dankzij deze overheidssteun kan JTP met de gloednieuwe musicalcreatie LELIES meer dan drie maanden lang werk verschaffen aan ongeveer 30 professionelen uit de artistieke sector. Vanaf 20 november 2011 zal het resultaat te zien zijn in het theater. JTP is ontzettend dankbaar met deze nieuwe kans om een prachtige creatie af te leveren.

Lelies: een beklijvende musical en een schreeuw om rechtvaardigheid

Deze nieuwe musical wordt speciaal gecreëerd door JTP. Schrijver Allard Blom, Componist Sam Verhoeven en regisseur Martin Michel baseren zich op het toneelstuk “Les Feluettes” van de Canadese schrijver Michel Marc Bouchard. Het speelt zich af in de jaren 50. Een groep gevangenen o.l.v. de oude Simon Doucet voeren een toneelstuk op ter ere van Bisschop Jean Bilodeau. Wat eerst een schuldbekentenis lijkt voor vroegere misdaden draait al snel uit in een val voor de bisschop zelf. Het stuk brengt immers aan het licht dat hij onrechtmatig nog op vrije voeten loopt en dat Doucet door hem jarenlang, onschuldig achter de tralies zat voor de gewelddadige moord op de jonge graaf Vallier de Tilly. Het is een passionneel verhaal met als kernthema’s het taboe rond homoseksualiteit, het stimuleren van de vrije meningsuiting van jongeren en een pleidooi voor gelijke kansen voor iedereen. De rest van het verhaal en wie ermee doet /werkt sparen we graag nog even op voor een persconferentie. Wij brengen u hier tijdig van op de hoogte.

Wereldwijd was dit toneelstuk van Bouchard te zien in meer dan 40 landen. In 1996 werd het verfilmd door de Canadese John Greyson en was het niet onverdienstelijk op verschillende internationale filmfestivals, waaronder een Genie Award voor Beste Film.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies