Soldaat van Oranje prachtig vereeuwigd op het castalbum

Eindelijk is het album van de musical Soldaat van Oranje verkrijgbaar. We hebben er een half jaar op moeten wachten, maar het is het wachten zeker waard geweest. Het album bevat alle muzikale hoogtepunten uit de voorstelling. Naast 19 nummers uit de voorstelling staan ook de singleversies van ‘Morgen is vandaag’, ‘Vrij met mij’ en het nummer ‘Eenzaam maar niet alleen’ gezongen door Anke Van ’t Hof (alternate Wilhelmina) op het album.

Het album is opgenomen in de studio; een voordeel hiervan is dat de muziek en zang in perfecte balans zijn en alles goed te verstaan is. Echter mist op de meeste studioalbums de emotie en energie van een live opgenomen album. Dit is bij Soldaat van Oranje echter niet het geval. Het album heeft de verstaanbaarheid en zuiverheid van een studioalbum, en de emotie en rauwheid die men ervaart bij de voorstelling.

Enkele hoogtepunten zijn ‘Niets houdt mij tegen’ waarin net voor de oorlog flink door studenten gefeest wordt. De toekomstdromen en plezier van alledag maken de uitbrekende oorlog nog heftiger en indrukwekkender, want hoe reageert deze jonge generatie die volop in het leven staat? Wat ze uiteindelijk doen tijdens de oorlog is de rode draad van de voorstelling. Verder zijn de nummer ‘Morgen is Vandaag’ en ‘Als wij niets doen’ sterk vertolkt door de cast en deze nummers blijven toch het meest bij als je de voorstelling hebt bezocht. Liefde in oorlogstijd lijkt onverstandig, maar daar valt niks aan tegen te doen. Het ontroerende ‘Mijn weg naar jou’ en de reprise van dit nummer lijken recht uit de harten van de castleden te komen. Tenslotte valt het nummer ‘Kom terug bij mij’ ook zeker te bestempelen als hoogtepunt. De onwetendheid en het gemis van vrienden en geliefde wordt prachtig bezongen door Charlotte (Loes Haverkort) en Catherine ten Bruggencate (Wilhelmina).

Te horen op het album als Charlotte is Loes Haverkort die wegens zwangerschap al niet meer te zien is in de voorstelling. Marlijn Weerdenburg vertolkt sinds maart de rol van Charlotte maar is wel te horen in de single versie van ‘Vrij met mij’.

Naast het album krijgt men ook de making of van de voorstelling op dvd bij het album geleverd. Deze interessante making of (die trouwens langer duurt dan de op TV uitgezonden versie) biedt een kijkje achter de schermen. Zo zien we het auditieproces en zien we beelden van de repetities. Wist je bijvoorbeeld dat Tommie Christiaan (bekend van Zorro) auditie heeft gedaan voor Eric? En dat Alexandra Alphenaar auditie heeft gedaan voor de rol van Charlotte?

Soldaat van Oranje ontving lovende kritieken. De enige kritiekpuntjes waren volgens sommige recensenten de liedteksten en muziek. Echter als kun je je dit wanneer je dit album hoort kan niet voorstellen. Het album weet net als de voorstelling tot het bot te ontroeren. Soldaat van Oranje is een van de beste musicals sinds jaren van Nederlandse bodem. Het castalbum van de voorstelling is ook zeker het beste Nederlandse castalbum sinds jaren! Kortom: met de cd geniet je intens na van de voorstelling of kun je je voorbereiden op (nog) een bezoek aan de voorstelling.

Het album te koop in de (digitale) theatershop van de musical en ook in de CD winkels.

Klik op de foto om te vergroten:

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies