The Umbrellas of Cherbourg; een prachtige West-End flop

Het is mogelijk: de flop van 2011 op West End. Toch is The Umbrellas of Cherbourg absoluut geen artistieke flop. De voorstelling vermaakt en ontroert en heeft interessante muziek. Wat is er dan wel mis mee? Musical Reports bezocht de voorstelling in Londen en zocht het uit.

Wat: The Umbrellas of Cherbourg
Wie: O.a. Andrew Durand, Carly Bawden, Gillian Budd (understudy Madame Emery), Meow Meow
Wanneer: 30 april 2011
Waar: Gielgud Theatre (Londen)
Door: Jouke van Buuren

The Umbrellas of Cherbourg, de titel is lang en dekt alles behalve de lading. Ook heeft een Engelsman, laat staan een Nederlander, moeite met ‘Cherbourg’ want hoe spreek je dat uit? De titel is misschien iets waarop men een voorstelling kiest en ik kan me voorstellen dat niet iedereen meteen enthousiast is van deze titel; al is de titel niet geheel onbekend. De voorstelling is namelijk gebaseerd op de gelijknamige film uit 1964. Echter zaten we tijdens deze middagvoorstelling met ongeveer 40 man in de zaal. Als men zich als bezoeker gaat afvragen of er op en achter het podium meer mensen zijn dan in de zaal, is er toch iets goed mis.  Het prachtige Gielgud Theatre ligt midden in het centrum van Londen; dus aan de locatie kan het niet zeker niet liggen.

The Umbrellas of Cherbourg vertelt het verhaal over de jonge Geneviève Emery (Carly Bawden) en haar moeder, Madame Emery (Gillian Budd). Zij hebben in Cherbourg een winkel in paraplu’s. Geneviève is stapel op de automonteur Guy Foucher (Andrew Durand). Het jonge stel verlooft zich, maar de moeder van Geneviève Emery ziet dit niet zitten. Dan komt echter de oproep binnen voor Guy Foucher om in dienst te treden van het Franse leger. Hij moet twee jaar gaan dienen in Algarije, een Franse kolonie. Voordat Guy Foucher vertrekt, hebben ze eerst nog de nacht van hun leven. Enkele weken na zijn vertrekt blijkt Geneviève Emery zwanger te zijn. De parapluwinkel van haar moeder blijkt ook minder goed zaken te doen de laatste tijd. Daarom lijkt het Madame Emery een goed plan als Geneviève Emery zo snel mogelijk met een man trouwt. Geneviève Emery mist haar grote liefde, maar krijgt slechts één keer een brief uit Algarije. Ze besluit uiteindelijk te trouwen met een man die haar moeder wel ziet zitten. Twee jaar later keert Guy Foucher terug naar Cherbourg. Alleen zijn grote liefde blijkt hier niet meer te wonen; ook haar moeder woont niet meer in Cherbourg. Uiteindelijk start ook Guy Foucher zijn eigen gezin zonder Geneviève Emery. Jaren later komen ze elkaar alsnog tegen in Cherbourg en zien ze elkaars nieuwe levens. En hoe ga je daar mee om?

De cast is sterk en vol nieuw talent. De jonge Carly Bawden speelt, zing en danst prachtig de rol van Geneviève Emery. Ontroerend is te zien hoe haar personage zich ontwikkelt van jong en onschuldig meisjes tot getekende jonge vrouw. Ook de chemie met haar tegenspeler Andrew Durand in de rol van Guy Foucher is mooi neergezet. Andrew Durand maakt ook zijn West-End debuut in deze voorstelling en weet vooral met sterk spel en mooie zang indruk te maken. Normaal vertolkt West-End ster Joanne Ridding de rol van Madame Mery. Meow Meow speelde de Maîtresse en ook zij maakt met deze rol haar West-End debut. Deze bekende Australische cabaretière mag de voorstelling openen door het publiek wat Franse worden uit te leggen. Maar gelukkig zorgt ze er ook voor dat ineens iedereen in Cherbourg perfect Engels praat. Verder legt ze het verhaal soms uit, ligt wat toe en vertaalt wat Franse termen. Ze komt niet in aanraking met de personages maar loopt en danst letterlijk door het leven van de mensen in Cherbourg heen. Haar personage is vermakelijk maar weet ook te raken in een prachtige solo.

Met de cast is niks mis, al bevat de cast slechts enkele acteurs met West-End ervaring en slechts één echt bekende Engelse West-End ster (namelijk Joanna Riding, die afwezig was deze voorstelling). Een reden voor de flop is mogelijk het gebrek aan bekende namen. Zo zien we maar dat ook een West-End show het niet kan maken zonder sterren van TV.

Het verhaal is prachtig bewerkt. De toevoeging van de het personage Maîtresse maakt de voorstelling interessanter en niet alleen een ‘oh zo bekend’ liefdesverhaal. Al zingt het personage in het Frans en versta je er niks van; toch voel je de emotie tot achterin de zaal. Het decor is anders dan men verwacht. Gebruik wordt gemaakt van enkele schaalmodellen van huizen om Cherbourg letterlijk in het klein weer te geven. Als een huis of locatie intensiever wordt besproken, verbouwt men het decor in enkele bewegingen tot huiskamers en autogarages. Sommige decorstukken en attributen hebben duidelijk meerdere functies wat soms tot grappige en vermakelijke taferelen leidt.

De voorstelling is doorgecomponeerd en bevat dus enkel zang en nauwelijks gesproken tekst. De soundtrack van de film is bewerkt in de uiteindelijke musicalscore en ligt lekker in het gehoor. De voorstelling kent eigenlijk maar enkele echte nummers en de rest blijft niet echt bij. De muziek is zeker van hoge kwaliteit en zou ook prachtig zijn op een CD, maar op enkele uitzonderingen na blijft het niet hangen. De muziek is en blijft vrij onbekend en er zitten nauwelijks nummers in die men even ter promotie van de voorstelling op TV gaat zingen. Nog een punt dus waarom de voorstelling waarschijnlijk geen succes is.

Met The Umbrellas of Cherbourg is inhoudelijks niks mis. Het verhaal is boeiend, de cast talent vol, de muziek ligt lekker in het gehoor en alles is mooi vormgegeven. Toch sluit de voorstelling, na 2 maanden te hebben gestaan op West-End en zitten er tijdens de laatste weken slechts tientallen mensen in de zaal. Dit komt vooral door de onbekende en moeilijke titel, de onbekende castleden en de niet al te  gangbare muziek. Al heb je dan goede recensies, je redt het dan niet op West-End. Onterecht en jammer, maar The Umbrellas zal 21 mei voor de laatste maal open gaan in Cherbourg.

Klik op een foto om te vergroten.

no images were found

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies