Maria; jaren ’60 vliegen voorbij

Het festival ’50 jaar musical in Nederland’ is officieel begonnen. De komende maanden is er in het M-lab uit elk decennium van de Nederlandse musicalgeschiedenis een musical te zien. Het festival begon met de première van Maria! en Musical Reports was erbij.

Wat: Maria!
Wie: Brigitte Heitzer, Jamai Loman, Bill van Dijk en Carolina Mout
Wanneer: 18 mei 2011 (première)
Waar: M-Lab te Amsterdam
Door: Sebas Verboom

Maria! vertelt het nogal bizarre levensverhaal van één van de grootste musicaldiva’s van Nederland, genaamd Maria Stuart (Carolina Mout/Brigitte Heitzer). Alleen treedt Maria al jaren niet meer op en staat ze buiten de publiciteit, totdat journalist Tony (Bill van Dijk) langskomt. Hij wil dat ze een boek schrijft over haar leven, dit omdat ze dit jaar een oeuvre award zal ontvangen. Al snel blijkt echter dat Tony nog een reden heeft. Hij wil erachter komen waarom de musical ‘West Side Story’ met Maria als Maria jaren geleden na enkele try-outs is gestopt. Dit sensatieverhaal kan namelijk wel eens voorop de pagina van de krant komen. Maria kijkt terug naar haar leven en ziet zich zelf als jonge Maria in de Limburgse heuvels. De jonge versie van Maria wordt vertolkt door Brigitte Heitzer. Ook denkt ze aan haar jeugdliefde Tony (Jamai Loman). Omdat de journalist ook de naam Tony heeft raakt ze in verwarring en denkt ze dat de journalist haar jeugdliefde is. Om dit verhaal te vertellen zijn er verschillende musicalsongs in een nieuw jasje gestoken.

Het viertal komt helemaal tot zijn recht in het intieme M-Lab. Je ziet de cast vol plezier spelen en zingen. Brigitte Heitzer weet vooral met haar spel te imponeren. Het lijkt wel alsof Heitzer veel meer tot haar recht komt in een kleinschalige productie zoals Maria! De ‘volwassen’ versie van het personage Maria wordt vertolkt door Carolina Mout. Mout is een groot actrice en weet als geen ander het verschil te maken tussen een komische en (bijna) serieuze scène. Iedereen speelt naast zijn hoofdpersonage nog enkele kleine rollen. Echter lijkt het alsof Jamai Loman het ’t drukst heeft. Hij vertolkt vele kleine rollen en laat zien met geen enkel personage moeite te hebben. Vocaal is Loman ook nog eens de sterkste van het viertal. Tenslotte is er nog Bill van Dijk die vooral zijn komische kant mag laten zien. Dit is een vermakelijke en erg interessante kant, al weet ook van Dijk met sterk spel indruk te maken.

De musical is nieuw geschreven door Daniël Cohen. Ook regisseerde hij de voorstelling. Het bizarre verhaalt lijkt op een mengelmoes van Urinetown en Forbidden Musicals. Duidelijk is dat de eerste acte wat meer aandacht heeft gekregen dan de tweede acte. In de tweede acte kent het script namelijk wat rare wendingen en gaat het soms van de hak op de tak. Maar op een of andere manier maakt het niet heel veel uit. Het publiek vermaakt zich namelijk met de geniale vondsten. Zo is er een ‘mash-up’ tussen ‘Als ik toch eens rijk was’ uit Anatevka en ‘Pikken wat je pakken kan’ uit Oliver. Als snel blijkt dat de jaren ’60 niet genoeg interessant musicalmateriaal heeft voortgebracht. Dan komen er namelijk ook musicalsongs uit de jaren ’70 en ’80 voorbij. Als men toch een uitstapje maakt naar andere decennia, hadden zeker ook andere voorstellingen naar voren mogen komen.

Maria! is een vermakelijke voorstelling met een sterke cast en enkele rake musical grappen. Ook is er creatief omgegaan met musicalsongs uit tientallen musicals uit de jaren ’60 en daarna. Wat extra tijd voor het script had het eindresultaat zeker goed gedaan, want niet alle keuzes die de personages in de voorstelling maken komen nu natuurlijk over. Maria! is een voorstelling met een prachtige cast die originele vondsten prachtig weet te brengen.

De videoreportage over 50 jaar musical in Nederland kan je HIER terugkijken. Ook Maria! komt aan bod in de reportage.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies