Fela! bruist, Fela! borrelt!

Nu slechts kort te zien in Nederland: Fela!, de spetterende, kleurige Broadwaysensatie met een prijzenkast om U tegen te zeggen, waaronder 3 Tony Awards (best choreography, best costume design, best sound design).

Wat:
Fela!, eerste voorstelling in Nederland
Wie: O.a. Sahr Ngaujah, Melanie Marshall en Paulette Ivory
Wanneer: 9 juni 2011
Waar: Koninklijk Theater Carré
Door: Neeltje Knaap

Fela Kuti heet u welkom in The Shrine. De club waarvanuit de Afrobeat de wereld veroverde. Hij vertelt zijn opmerkelijke levensverhaal, van beginnend muzikant en “uitvinder” van de Afrobeat (een combinatie van jazz, funk en Nigeriaanse drummuziek), tot politiek activist die veel aanhang had onder de zwarte bevolking na de decolonisatie van Nigeria in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Zijn leven verliep niet als die van de doorsnee Nigeriaan in de jaren zestig en zeventig. Hij werd door zijn moeder naar Londen gestuurd, waar hij (in plaats van een medicijnenstudie, wat aanvankelijk het plan was), een muziekopleiding volgde. Hij speelde voornamelijk samen met Nigeriaanse muzikanten. Na de onafhankelijkheid van Nigeria keerde hij terug naar zijn geboorteland, waar hij via de muziek zijn politieke ideeën uitdroeg, en mateloos populair werd onder de zwarte bevolking. Erg geliefd bij het heersende regime was hij niet, wat resulteerde in verschillende aanhoudingen, invallen en verblijven in het gevang. Hij werd hierdoor echter steeds uitgesprokener, maar vergaarde ook steeds meer aanhangers.

Ook op privégebied was zijn leven niet bepaald doorsnee: zo trouwde hij bijvoorbeeld met 27 vrouwen tegelijkertijd, voornamelijk zangeressen en danseressen uit zijn band die inmiddels enorme proporties had aangenomen: tot wel 80 man.

Het Koninklijk Theater Carré is voor deze show omgebouwd tot nachtclub, compleet met lichtslingers en afrikaanse vlaggen. Het podium is één grote kleurexplosie. In de linkerhoek bevindt zich de band; ruimtetechnisch gezien is het een geluk dat deze niet uit 80 man bestaat. Want naast de kenmerkende Afrobeats is de Afrikaanse dans zéér belangrijk onderdeel van de voorstelling. De volledige cast bestaat uit een man/vrouw of 28 die zich stampend, heupendraaiend en met een bewegelijkheid die je soms niet voor mogelijk houdt, over het podium beweegt. Gekleed in voornamelijk korte, kleurige, fladderende rokjes (en later ook typische Afrikaanse kledij) en kleurige pakken. Fela zelf (gespeeld door Sahr Ngaujah) is zeer herkenbaar in zijn lichte, strak op het lichaam gesneden pakken met uitbundige versiersels.

In de eerste instantie lijkt het allemaal één groot feest: vrolijke muziek, dansende mensen (zelfs de bezoekers van Carré worden geacht de heupen eens goed los te schudden), maar het is niet alleen maar vrolijkheid wat de klok slaat. Er zitten wel degelijk serieuze en behoorlijk heftige momenten in de voorstelling, waarbij je in de hele zaal een speld kan horen vallen.

Aangezien het een produktie is die vanuit Broadway naar Nederland is gehaald, is de hele show in het Engels. Dat zal voor de meesten onder ons geen groot obstakel zijn, ware het niet dat er af en toe met een zeer sterk Nigeriaans accent wordt gesproken, waardoor het op sommige punten best lastig te volgen is. Gelukkig is er veel gebruik gemaakt van videoprojectie, waardoor je sommige delen kunt meelezen.

Hoewel een deel van de originele Broadwaycast is vervangen, is dit op geen enkel moment te merken. Alles bruist, bubbelt, swingt, stampt, zwaait dat het een lieve lust is en daarvoor heb je eigenlijk ogen tekort. Er gebeurt enorm veel op het podium. Sahr Ngaujah (overigens oorspronkelijk uit Sierra Leone en hij heeft een lange tijd in Nederland gewoond) is een begenadigd saxofoonspeler, en wat ook opvalt is de timing tussen hem en de band, die op de miliseconde af synchroon loopt.

Grijp de kans om deze bijzondere voorstelling te gaan zien; tot 24 juni exclusief in Carré!

Meer foto’s vind je in het fotoalbum.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies