Floor en Friends in de WW, wat nu?

Petra Creutzberg, Britt Lenting, Barbera van der Kaaij, Roos van Breukelen en Florens Eykenmabs brachten vorig jaar de eerste editie van Floor en Friends. Toen stonden ze in producties, dit jaar is de situatie anders en zitten ze in de WW. Daarom de titel: Bij ons in de WW. Wat nu? Ze vertellen het de lezer van Musical Reports.

Wat: Floor en Friends
Wie: Petra Creutzberg, Britt Lenting, Barbera van der Kaaij en Roos van Breukelen
Wanneer: voorstellingen op 4 en 5 juli 2011
Waar: Ostadetheater, Amsterdam
Door: Robin Streppel

Floor & Friends is terug, hoe hebben jullie de voorgaande editie ervaren?
Florens: “Fantastisch! We doen natuurlijk niet voor niets een tweede editie. Het eerste jaar was spannend. We hadden het allen erg druk, en deden Floor & Friends er nog even bij. We hadden ook nog geen idee of het iets zou worden, en propten zoveel mogelijk nummers in één show, met slechts 3 repetitiedagen. Nu we weten dat we hier een jaarlijks ding van willen maken, kunnen we met de liedkeuze iets meer doseren. Je leert van iedere ervaring, en de leerpunten van F&F2010 nemen we mee naar ons nieuwe programma: “F&F2011 – Bij ons in de WW”.
Barbera: “Erg inspirerend en leerzaam! Vooral om het feit we zo weinig hadden gerepeteerd door drukte. Ik speelde toen nog in Hairspray en ik weet nog dat ik teksten heb zitten stampen in de bus. De avond van de voorstelling hebben we zelfs nog gerepeteerd en we gooiden ons er volledig in. Dat was wel spannend om te doen. Met als resultaat: een heerlijke, theatrale avond.”
Roos: “Ontzettend leuk, gezellig en leerzaam! Je knalt eventjes iets in elkaar en je hoopt dat het goed uitpakt. Gelukkig was dat het geval. Daarnaast was het ontzettend leuk om weer samen te zingen. Door alle drukte zien we elkaar niet veel, maar het is altijd gezellig!”
Petra: “Heel erg leuk! Ik vind het gewoon heerlijk om met elkaar te zingen. Dus ik ben blij dat we dit elk jaar gaan doen. En ik hoop elk jaar een beetje beter.”
Britt: “Ik vond het een hele verfrissende ervaring… Op het moment van de vorige F&F speelde ik in Hairspray, wat ontzettend leuk was natuurlijk, maar voor de creatieve bevrediging was dit heel inspirerend. En het is een ontzettend leuke groep met mensen waarvan ik met de meeste nog nooit had samengewerkt en dat was ook heel leuk!”

Na drukke producties zitten jullie nu in de WW, waar gebruiken jullie de vrije tijd nu voor?
Florens: “Vrije tijd wil ik het niet zozeer noemen. Mensen zeggen vaak: ‘Wat lekker, nu heb je vakantie!’. Dat is echter niet het geval. Mijn vakantie begint pas, als ik weet dat ik over een paar weken weer werk heb. Tot die tijd ben ik aan het auditeren, mailen, schnabbelen, enzovoort. Uiteraard geeft het feit dat ik nu geen vaste productie heb me wel iets meer tijd om Floor & Friends te plannen, dan het voorgaande jaar.”
Barbera: “Allereerst om bij te komen van de tour van Legally Blonde. Het is altijd een zware periode en deze tijd is vooral om weer even adem te halen en uit te rusten. Ook is er nu weer veel tijd om familie en vrienden te zien. Maar na een paar weken begint het alweer te kriebelen hoor. Ik vind het vreselijk om stil te zitten. De ‘vrije tijd’ is vooral een periode van nieuwe plannen maken, audities doen, diverse optredens, op vakantie gaan en als hoogste prioriteit werk vinden voor het komende of als dat niet lukt, volgende seizoen.”
Roos: “Vrije tijd? Wat is dat? Ik ben momenteel aan het afstuderen voor mijn masteropleiding aan het conservatorium in Tilburg. De afgelopen 2 jaar heb ik dat gecombineerd met Jeans. Moet nu nog een scriptie schrijven en een eindexamenvoorstelling maken en spelen. Dus na de drukke productie…kwam het drukke schoolleven! Daarnaast werk ik nog bij de sprookjesboom in de Efteling en schnabbel ik bij diverse bands.”
Petra: “Ik zit niet in de WW. Dus voor mij geen vrije tijd op dit moment.”
Britt: “Genieten van de mogelijkheden, van de verjaardag van een goeie vriendin tot het voorbereiden van audities en voorstellingen, optredens etc. Ik heb vorige week backings gedaan voor een singer/songwriter uit LA… Nou, hoe vet is dat! Verder hou ik me bezig met het schrijven van nieuwe nummers en zelf promoten.. dus bij deze! Check m’n Youtube kanaal: Brittlenting: ‘Geen Groen Gras’.”

De onzekerheid van het vak heeft soms als gevolg dat je in de WW komt, hoe gaan jullie hier mee om?
Florens: “Het is in het begin altijd spannend of je wel genoeg weken hebt gemaakt om in de WW te mogen. Ik kwam er na mijn aanvraag achter dat ik dat niet bleek te hebben. Daarom zit ik nu in de WWIK een soort uitkering voor kunstenaars, wat we tenslotte zijn. Het is nooit leuk om in de WW te zitten. Ik werk liever. Dus hoe ga ik er mee om? Ik maak er gebruik van zo lang het nodig is, maar blijf ondertussen hard werken om er zo snel mogelijk weer uit te komen.”
Barbera: “De WW is eigenlijk helemaal niet prettig omdat wij vooral aan het werk willen zijn en blijven in ons vakgebied. Wel is het fijn dat het er is omdat ons werk zoveel onzekerheid met zich meebrengt en het tussen twee producties in bijvoorbeeld een goed vangnet is om toch je vaste lasten te kunnen betalen. De onzekerheid die dit vak met zich meebrengt is ook iets waar je voor hebt gekozen, je weet dat dit er ook bij hoort. Al is het soms uiteraard lastig om te accepteren en kan het frustrerend zijn. Aan het werk zijn is wat we het liefste doen.”
Roos: “Het is deel van het leven als artiest. Soms heb je ontzettend veel stress of je wel rond gaat komen en soms kom je om van het werk. Dan word je de hele tijd gebeld voor leuke klussen. Het gaat met ups en downs, net als je gemoedstoestand, hahaha!”
Petra: “Het is heel hard werken om uit de WW te blijven. En het is af en toe best moeilijk om met die onzekerheid om te gaan. Maar zolang je nog plezier hebt in je vak, moet het geen al te groot probleem zijn. Ik grijp alles aan wat er op mijn pad komt. Veel audities doen, veel lijntjes uitgooien, veel tijd investeren. En ik ben ervan overtuigd dat het dan een keer op je afkomt.”
Britt: “Soms is het heel erg frustrerend.. je loopt van auditie naar auditie en op een gegeven moment zijn alle shows gecast! Wat dan? De WW is niet leuk, maar goed. Ik mag nog even, dus ik doe m’n best en ik kijk wat de mogelijkheden zijn!”

Wat is jullie favoriete nummer uit de voorstelling en waarom?
Florens: “We zijn nog druk bezig met het samenstellen van de liedlijst, maar zijn al een heel eind. Mijn persoonlijke favoriet is een groepsnummer wat ik graag nog een beetje als verrassing houd. Die ga ik dus niet noemen. Maar een prachtig nummer is een song van Scott Alan, welke ik samen met Britt ga zingen: ‘Blessing’. Het gaat over een persoon die tegenover zijn ouders uit de kast komt, en hoopt dat ze het accepteren omdat hij/zij nog steeds dezelfde is. Ik vind het een prachtig lied. Helaas blijft homoseksualiteit een issue in veel families. Ik heb dit gelukkig zelf niet meegemaakt, maar wil op deze manier graag een kleine bijdrage leveren aan begrip rond dit onderwerp.”
Barbera: “Voor mij het nummer ‘Geen groen gras’ van Britt Lenting. Dit nummer heeft zij zelf geschreven en het raakt mij keer op keer. Verder komen er veel bijzondere nummers voorbij. Ook een favoriet van mij is ‘This is one of those moments’ van Barbra Streisand. Een prachtig nummer met veel verschillende elementen erin verwerkt.”
Roos: “Ik weet het nog niet… ik denk de ensemble stukken. We klinken lekker samen. Ik heb nog geen voorkeur, vraag het me nog een keer na de show!”
Petra: “Er zitten weer heel veel mooie en grappige liedjes in de voorstelling. Ik denk dat mijn favoriet ‘The Facebook Song’ gaat worden. Dit is een heel grappig liedje over (de titel zegt het al) Facebook. Social-media is enorm in opkomst, en je kunt eigenlijk niet meer zonder. Als je geen Facebook hebt, dan besta je niet. Heel geestig!”
Britt: “Eerlijk gezegd ken ik nog niet alle nummers die m’n collega’s gaan zingen, dus ik kan nog niet een goed antwoord geven op die vraag.”

Wat kunnen we verwachten van de voorstelling Floor & Friends?
Florens: “Je vraagt je bij een ondertitel als ‘Bij ons in de WW’ waarschijnlijk af hoe we daar een avondvullend programma van gaan maken. Ik kan je geruststellen, het zal absoluut niet allemaal met dat thema te maken hebben. Het is een soort rode draad, maar daarnaast zal het net als vorig jaar een avond vol humor, enthousiasme, hoge noten, harde belten en grootse, maar ook kleine nummers worden waar ik zelf al erg veel zin in heb.”
Barbera: “Het is een divers liedjesprogramma met verschillende invloeden. We zijn allemaal afgestudeerd aan de Frank Sanders Akademie, dat is iets wat ons bindt en wat wij gemeen hebben. Daarbinnen toont een ieder ook zijn/haar eigenheid, en dat is mooi om te zien. Verder kun je genieten van mooie musicalnummers met als grappige rode draad ‘Bij ons in de WW’ waarin we met een komische noot ons ‘zwaar bestaan’ willen uitdragen door middel van sketches en liedjes.”
Roos: “Een leuke en mooie avond uit met ontzettend fijne muziek! Er zal van alles de revue passeren dus ik denk dat het een breed publiek zal aanspreken. We willen gewoon twee avonden lekker ‘ons ding’ kunnen doen, zonder dat iets moet of dat je in een hokje wordt geplaatst. Laten zien wie we zijn met heel veel lol en plezier!”
Petra: “Een afwisselend liedjesprogramma. Met als rode draad de WW. Ik denk dat iedereen zich wel kan vinden in dit thema in deze tijden van crisis, op welke manier dan ook. Niet alle liedjes gaan over de WW hoor, dan wordt het wel een hele zware avond. Er komt van alles voorbij. Het wordt een heel gezellige, ongedwongen voorstelling.”
Britt: “Ik denk dat Florens het heel goed beschreven heeft.”

Wat na Floor & Friends? Lang de WW in of nieuwe projecten op stapel?
Florens: “Na F&F staat er zeker iets op de stapel. Ik kan daar nu nog niet te veel over zeggen, maar ik ben weer in het theater te vinden. Sowieso vanaf eind september, maar misschien wel eerder! Dus er is een einde in zicht qua WWIK.”
Barbera: “Na F&F vooral keihard aan de slag om werk te vinden! Dat is mijn doel. En vooral niet stilzitten. Audities doen, eigen materiaal schrijven. Tevens ga ik repeteren voor een nieuw liedjesprogramma wat ik samen met Angenita van der Mee op de Uitmarkt zal gaan spelen.”
Roos: “De laatste afstudeerloodjes en daarna begin ik half augustus weer met de repetities van Jeans. Het gaat volgens mij een hartstikke leuke show worden, dus kom vooral kijken!”
Petra: “Ik ga als achtergrondzangeres aan de slag bij Theo Nijland & Baby. Zij hebben een prachtige nieuwe CD gemaakt. Onze eerst volgende stop is 17 juni op het ‘The Haque Jazz festival’. Daarnaast speel ik vanaf 2 juli in ‘Spetter en het magische avontuur’, een blacklight poppenvoorstelling in het Dolfinarium. Dus ik mag niet klagen.”
Britt: “Ik zie het zonnig in! Hoe en wat is nog een beetje on the downlow, dus ik zou zeggen: hou me in de gaten en you will find out!”

Tot slot: waarom moeten de lezers van MR naar Floor & Friends komen?
Florens: “Lieve lezers van MusicalReports. Kom naar Floor & Friends op 4 en/of 5 juli in het Ostadetheater in Amsterdam, wanneer je een avond wilt genieten. Zonder al te veel poespas, maar met veel plezier! Ik hoop jullie te zien bij ons in de WW!”
Barbera: “Daarom! 🙂 Omdat wij een heerlijke avond zullen brengen met een lach en een traan op het gebied van ‘Bij ons in de WW’.”
Roos: “Omdat dit gewoon de ‘must see’ van het seizoen is!!!”
Petra: “Kom allemaal kijken! Het wordt een hele fijne avond. Wij hebben er enorm veel zin in!”
Britt: “Floor and Friends is een show waarin we onszelf meer kunnen laten zien… dus als je ons beter wilt leren kennen?! KOM DAN!”

Meer informatie: www.floor-and-friends.nl

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies