Petra Laseur een waardige Wilhelmina

Bijna 8 maanden na de wereldpremière op 31 oktober 2010, is de musical Soldaat van Oranje toe aan haar derde koningin Wilhelmina. Op 19 juni vierde Petra Laseur haar première in een afgeladen TheaterHangaar in Katwijk.

Wat: Soldaat van Oranje
Wie: Petra Laseur, Matteo van der Grijn, Oren Schrijver en Marlijn Weerdenburg
Waar: de TheaterHangaar, Katwijk (voormalige vliegbasis Valkenburg)
Wanneer: 19 juni 2011 (alternatepremière)
Door: Saskia Ebbing

Na een onverwachte Duitse aanval in mei 1940 is het onbezorgde studentenleven van Erik Hazelfhoff Roelfzema en zijn vrienden niet langer hetzelfde. Ieder van de vriendengroep wordt gedwongen een keuze te maken. Keuzes die voor gespannen verhoudingen kunnen en zullen zorgen. Want ga je vechten voor Vrijheid, Volk, Vaderland? Studeer je door met je kop in het zand? Of kies je bewust voor de vijand? Erik besluit zijn heil te zoeken bij het Engelse leger. Na een turbulente overtocht komt hij oog in oog te staan met koningin Wilhelmina. Met haar goedkeuren en hulp van haar persoonlijke assistent wordt “Contact Holland” opgezet. Een poging om verzet te bieden tegen de Duitse bezetting.

Petra Laseur, bekend van diverse rollen zowel op het toneel als op televisie, is de derde persoon die invulling mag geven aan de rol van koningin Wilhelmina. Zij doet dit zeer fortuinlijk; hoewel ze vocaal wat kracht mist om daarin volledig te overtuigen, weet ze toch onder andere in het nummer ‘Eenzaam maar niet alleen’ de zaal te ontroeren.
Het acteerwerk van Laseur is sterk. Ze weet een goede balans te vinden tussen de menselijke kant en het afstandelijke wat een vorstin geacht wordt uit te stralen. Waarschijnlijk zal het haar nog natuurlijker afgaan wanneer Laseur de rol wat langer gespeeld heeft, en zal dan ook de ‘power’ die haar vertolking nu af en toe mist wellicht meer aanwezig zijn. Wat Laseur zeer goed afgaat, zijn de kenmerkende bewegingen en de typerende stem van Wilhelmina. Als publiek vergeet je dat je naar een voorstelling kijkt en waan je je haast zelf in oorlogstijd. Gelukkig weet Laseur ook de humor over te brengen in de komische opmerkingen die Wilhelmina er af en toe onverwachts uitgooit.

Petra Laseur bewijst zich op haar première al een waardig vervangster van haar voorgangers, en dit kan alleen nog maar beter worden.

Over de voorstelling schreef Musical Reports eerder:Soldaat van Oranje imponeert. Voor wie zich interesseert voor de Nederlandse geschiedenis, voor wie eens iets anders wil dan een feel-good-musical, voor wie graag een indrukwekkende productie wil zien en voor alle andere mensen.. Soldaat van Oranje is een ervaring die je niet mag missen!”

Lees hier de recensie die Musical Reports schreef naar aanleiding van de wereldpremière: http://musicalreports.nl/?p=7343

Lees hier de recensie die Musical Reports schreef naar aanleiding van de alternatepremière van Anke van ’t Hof: http://musicalreports.nl/?p=7914

Lees hier de recensie die Musical Reports schreef naar aanleiding van de nieuwe castpremière van Marlijn Weerdenburg, Bart de Vries en Paul Keizer: http://musicalreports.nl/?p=7343

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies