Vermakelijke Engel landt in het Amsterdamse M-Lab

In het Amsterdamse M-Lab is nog tot en met 4 juli De Engel van Amsterdam te zien. Deze voorstelling was in 1975 al te zien in Nederland en is daarom tijdens het festival ’50 jaar musical in Nederland’ opnieuw in Amsterdam te zien. Nu niet in Carré, maar in het M-Lab.

Wat: De Engel van Amsterdam
Wie: O.a. Suzan Seegers, Hilke Bierman, Cystine Carreon en Niels van der Laan
Waar: M-Lab, Amsterdam
Wanneer: 30 juni (première)
Door: Jouke van Buuren

Het is 1290 en in Amsterdam heeft burgemeester Gijsbrecht van Amstel (Niels van der Laan) het moeilijk met het besturen van de stad waar niet iedereen het eens is met zijn bouwplannen. Zijn vader, zijn vrouw, de zakenman en de kerk verwachten allemaal iets anders van hem. Tot ieders verbazing landt er dan ook nog een verwarde Engel des Heren (Suzan Seegers) in de stad. Ze komt de mensen en de stad redden en helpen. Maar wat was ook alweer haar taak? En zit Amsterdam hier op te wachten?

De voorstelling was in 1975 al te zien in Nederland. De musical is toen geschreven omdat de stad Amsterdam 700 jaar bestond. Nu heeft cabaretier Thomas van Luyn de voorstelling aangepast voor het huidige theaterpubliek. Opvallend is dat de voorstelling zich nu in 1290 afspeelt en nauwelijks prikkelende thema’s uit 2011 aankaart. De engel heeft een hoofddoekje om en zijn er wat rake actuele grappen maar dat is het. Gelukkig heeft de voorstelling dit verder ook niet nodig, want deze bewerking is zeker vermakelijk. Van Luyn maakt optimaal gebruik van de talentvolle cast. Zo begeleidt o.a. Cystine Carreon een nummer op haar viool en speelt Niels van der Laan ook nog op enkele instrumenten. Ook het einde van de voorstelling kent een verrassend en origineel plot. Wannneer het script ook maar een enigszins serieuze wending krijgt komt dit uit het niets, weet het nauwelijks indruk te maken en lijkt het de vooral komische voorstelling eerder te verstoren dan te ondersteunen.

De cast is sterk in deze voorstelling. Zo speelt Suzan Seegers de engel Rafaël op komische wijze en met de juiste humoristische timing. Vocaal horen we ook nieuwe facetten van de Seegers die zeker indruk maken. Nieuwkomer in de musicalwereld is Niels van der Laan, die we vooral kennen als cabaretier. Met zijn komische timing en droge humor zit hij goed in deze voorstelling en vocaal doet hij het zeker niet onaardig. Een acteur die zeker op zijn plaats is een komische musical. Genoemd moet zeker Cystine Carreon. Carreon speelt Badeloch; de vrouw van Gijsbrecht van Amstel. Carreon heeft helaas niet een heel groot aandeel in de voorstelling maar weet zowel qua spel en humor als zang meteen op te vallen en indruk te maken. Verder kende de cast geen zwakke schakels. Hilke Bierman, Milan van Weelden, Rolf Koster en Jasper Stokman maken de komische cast compleet.

De Engel van Amsterdam is een vermakelijke voorstelling. Ga alleen niet logisch proberen na te denken; de personages maken wat onlogische keuzes en pogingen tot serieuze wendingen komen vooral uit het niets opzetten. Wie een mengelmoes wil zien van cabaret en musical zit zeker op zijn plaats. De grappen zijn raak, de cast komisch en sterk en de bewerking is zeker vermakelijk. Maar wees er snel bij, maandag 4 juli is al weer de laatste voorstelling.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies