Jip en Janneke de mjoeziekul in de Nederlandse theaters

In theaterseizoen 2011/2012 brengt Bos Theaterproducties samen met de Firma Rieks Swarte Jip en Janneke, de mjoeziekul in de schouwburgen. 2011 is het jaar waarin Annie M.G. Schmidt 100 jaar zou zijn geworden. Daarnaast is het in 2012 precies zestig jaar geleden dat Jip en Janneke het levenslicht zagen. Hiermee zijn de verhalen van Jip en Janneke voor het eerst te zien in de grote en middelgrote zalen van de schouwburgen. Ellie van Dooren bewerkt de verhalen voor het theater. De bekende zwart-wit silhouetten van Fiep Westendorp worden op bijzondere wijze tot leven gebracht door de Firma Rieks Swarte die zorgt voor de vormgeving en de regie. De voorstelling wordt omlijst met live muziek, gecomponeerd en gespeeld door Fay Lovsky. De première van Jip en Janneke, de mjoeziekul vindt plaats op zondag 16 oktober 2011 in de Stadsschouwburg Haarlem.

Naast Jip en Janneke zullen alle andere bekende figuren uit de boeken, zoals vader, moeder, Takkie en Siepie in de voorstelling naar voren komen. De Firma Rieks Swarte laat zich voor de vormgeving van de musical sterk inspireren door de illustraties van Fiep Westendorp. Kenmerkend voor het werk van de Firma Rieks Swarte is de beeldende kracht van de voorstellingen en het samenspel tussen de spelers en de objecten waarmee en waartussen zij spelen. Het door Swarte zelf bedachte begrip ‘speelgoedvoorstellingen’ omschrijft zijn producties het beste: een uitgangspunt waarbij in principe alles gebruikt kan worden om een verhaal te vertellen. Over de Firma’s Tante Patent, de familievoorstelling naar de krantenstrip van Annie M.G. Schmidt, schreef de pers: ‘Rieks Swarte en Annie M.G. Schmidt zijn een gouden duo.’

Op 13 september 1952 publiceerde dagblad Het Parool het allereerste Jip en Janneke-verhaaltje. In 1953 verscheen de eerste bundeling van de verhalen in boekvorm. Inmiddels zijn er meer dan 5 miljoen Jip en Janneke-boeken verkocht in Nederland. De Jip en Janneke-verhalen zijn in de loop der jaren in 18 talen vertaald, waaronder het Duits, Engels, Spaans, Japans en Russisch. Ook verschenen een Latijnse en een Twentse vertaling.

Annie M.G. Schmidt zei over het schrijven van Jip en Janneke: ‘Ik heb in m’n hele leven nog nooit iets zo makkelijk geschreven als Jip en Janneke. […] De toon van Jip en Janneke lag me. Het was misschien mijn eigen kleutermentaliteit die maakte dat het zo vlot ging’. Jip en Janneke zijn onlosmakelijk verbonden met de kenmerkende zwart-wit silhouetillustraties van Fiep Westendorp. Na Het Parool maakte zij voor het kleuterweekblad Bobo bij alle Jip en Janneke-verhaaltjes kleurenillustraties. Ook moderniseerde ze alle illustraties in de bestaande vijf pockets. Fiep over haar samenwerking met Annie: ‘Ik heb het altijd heerlijk gevonden om met Annie samen te werken. Met niemand had ik zo’n klik als met haar. Ik denk dat het vooral de humor was die ons bond.’

Bos Theaterproducties is de producent van onder meer AMANDLA! MANDELA, Amadeus, Knielen op een bed violen, De Vagina Monologen, De Afscheidsmonologen en de familievoorstellingen Heksen, De GVR, Op reis met de Gouden Boekjes en De 101 Dalmatiërs. Ook is Bos Theaterproducties het impresariaat van onder anderen Plien & Bianca, NUHR en Nilgün Yerli. In 2010-2011 brengt Bos Theaterproducties onder andere De Aanslag van Harry Mulisch, De eenzaamheid van de priemgetallen van Paolo Giordano en de tragikomedie Zadelpijn en ander damesleed van Liza van Sambeek.

Firma Rieks Swarte werd in 1992 opgericht door Rieks Swarte samen met Ina Veen. Bekende familievoorstellingen van de Firma Rieks Swarte zijn Potters Beesten (1991) De vertellingen van 1001 nacht (1995) Kleine Sophie en Lange Wapper (1997) Hondje (1998) en Ja Zuster Nee Zuster (1999). Met groot succes speelde de voorstelling Hondje in 2000 op Broadway in New York. Meer recente voorstellingen van De Firma zijn: De Hongerende Weg (2003) en Gebroeders Leeuwenhart (2006/2007). Onlangs maakte de Firma Rieks Swarte de familievoorstelling Tante Patent (2007 en 2009), naar de krantenstrip van Annie M.G. Schmidt.

Annie M.G. Schmidt (1911–1995) begon in 1948 voor Het Parool te schrijven en ontwikkelde zich tot een van Nederlands meest veelzijdige en geliefde auteurs. Naast gedichten, verhalen en boeken voor kinderen, waaronder Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet, schreef zij columns, liedteksten, teksten voor tv-series en musicals. Voor haar werk kreeg ze veel waardering. In 1965 ontving zij als eerste de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur, nu de Theo Thijssenprijs. Voor haar hele oeuvre kreeg ze in 1987 de Constantijn Huygensprijs. En in 1988 ontving zij uit handen van Astrid Lindgren de hoogste internationale prijs die er voor kinderboeken bestaat: de Hans Christian Andersenprijs.

Fiep Westendorp (1916–2004) heeft als illustrator met veel grote auteurs samengewerkt. Haar samenwerking met Annie M.G. Schmidt begon met de Jip en Janneke-verhalen voor het Parool en is inmiddels legendarisch. Veel geliefde Schmidt-personages, waaronder Jip en Janneke, Otje en Floddertje, kregen in de tekeningen van Fiep Westendorp hun bijzondere uiterlijk. Fiep Westendorp kreeg in 1997 als kroon op haar werk het Oeuvrepenseel, een prijs die speciaal voor haar in het leven werd geroepen door de Stichting CPNB.

De boeken van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp worden uitgegeven door Em. Querido´s Uitgeverij. Jip en Janneke, de mjoeziekul – Naar het werk van: Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp Regie: Rieks Swarte en Ina Veen Bewerking: Ellie van Dooren. Muzikale composities: Fay Lovsky.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies