‘Asterdorp – Het godvergeten Noord’ nieuwe M-Lab productie

Van 25 t/m 30 oktober aanstaande is in Theater M-Lab Asterdorp – Het godvergeten Noord te zien, een muzikale vertelling over een stukje geschiedenis van Amsterdam-Noord.

Lange tijd was Noord het afvalputje van alles wat men niet in het centrum wilde hebben, zoals de middeleeuwse galgenvelden, de woonwagenkampen en de vervuilende chemische- en scheepsbouwindustrie. In 1927 werd hier Asterdorp gebouwd, een ommuurd dorp met maar één in- en uitgang waar bewoners zelfs ’s nachts onder toezicht stonden. Asociale gezinnen werden in deze zogenaamde woonschool onder supervisie gehuisvest en heropgevoed tot modelburgers. Althans, dat was de bedoeling.

Het idee voor de theatervoorstelling is van Noorderling Jeroen Kleijne. Hij schrijft al meer dan twintig jaar voor én over Amsterdam-Noord en raakte vanuit zijn journalistieke achtergrond geïnspireerd door het fenomeen woonschool. In samenwerking met M-Lab, het laboratorium voor muziektheater in Amsterdam-Noord, bewerkt hij dit onderwerp tot een muzikale theatervoorstelling. Het is de eerste keer dat Asterdorp onderwerp is van een theatervoorstelling.

In Asterdorp – Het godvergeten Noord vertellen twee bewoonsters en hun opzichteres over de schaamte om in een woonschool te leven en de uitzichtloosheid om elders een ‘normaal’ bestaan op te bouwen. De nieuw geschreven tekst van Jeroen Kleijne wordt afgewisseld met bestaande muziek uit het begin van de vorige eeuw zoals De afgekeurde woning van Johnny Jordaan, Werkloze handen van Willy Derby en De kleine man van Louis Davids.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies