Soldaat van Oranje de musical: Nieuwe rekruten rukken uit

Wat weinig producenten op dit moment weten klaar te spelen lukt New Productions met Soldaat van Oranje de musical. Sinds de première speelt deze voorstelling elke avond voor een volledig uitverkochte zaal. Met trots werd op 31 augustus de bijna volledig hernieuwede cast onder leiding van Julian Looman als Erik Hazelfhof Roelfzema gepresenteerd.

Wat: Soldaat van Oranje de musical
Wie: Oa. Julian Looman, Linde van den Heuvel, Anne Wil Blankers & Xander van Vledder
Waar: Theaterhangaar, Katwijk
Wanneer: 31 augustus 2011 (première)
Door: Sebas Verboom

Toen Soldaat van Oranje op 30 oktober onder toeziend oog van Hare Majesteit de Koningin voor het eerst in première ging regende het lovende woorden. Woorden die met name gingen over de vernieuwende vorm waarin er met Soldaat van Oranje de musical theater wordt gemaakt. De technieken die worden ingezet zijn verbluffend. Het publiek wordt op een 40 ton wegende draaischijf langs levensechte sets gevoerd. Zo wordt het publiek getrakteerd op het Scheveningse strand met een heuse zee en arriveert Koningin Wilhemina aan het einde van de voorstelling in een echte Dakota. Kosten nog moeite zijn gespaard om het alom bekende verhaal van verzetsheld Erik Hazelfhof Roelfzema te vertellen. Ook de cast werd bejubeld.

Soldaat van Oranje de musical groeide uit tot een ‘Must see’ en werd keer op keer verlengd. Onlangs werd de voorstelling verlengd tot januari 2012. Op 31 augustus, aan het begin van het nieuwe theaterseizoen (2011/2012) presenteerde New Productions op een tweede gala première de gedeeltelijk vernieuwde cast.

Voor de hoofdrol Erik Hazelhof Roelfzema, oorspronkelijk gespeeld door Matteo van der Grijn, werd de Oostenrijker Julian Looman gecast. Looman zet een prima performance neer. Toch knaagt er iets. Er lijkt iets te missen in de uitstraling van deze Erik. Daarnaast wringt het Duitse accent dat weerklinkt in de spraak en zang van Looman. Anne Wil Blankers was in 1998 al te zien als Koningin Wilhelmina in de productie: Wilhelmina: Je Maintiendrai. Later was zij ook in deze rol te horen aan het begin van Ciske de Rat de musical. De Wilhelmina van Blankers is levensecht. Waar vorige vertolkingen het gevaar hadden te neigen naar een karikatuur, wordt er bij de vertolking van Blankers geen moment getwijfeld aan de menselijkheid van haar personage. Elke beweging en emotie raakt de juiste toon. Iemand die ook de juiste toon weet te raken is Linde van den Heuvel als Charlotte. Elke noot is zuiver en ook haar spel ontroert. Xander van Vledder geeft gestalte aan Fred één van de vrienden van Erik Hazelhof-Roelfzema. Op sterke wijze vertolkt Van Vledder de student die hoog van de toren blaast, maar zijn angst probeert te doden met drank.

Deze (gedeeltelijk) nieuwe cast heeft de zware taak om de bejubelde oorspronkelijke cast op te volgen. Ten opzichte van de oorspronkelijke cast wordt er met deze nieuwe cast, ondanks de prima prestaties, toch iets ingeleverd. Desalniettemin staat Soldaat van Oranje de musical als een huis en is deze productie verplichte kost voor iedereen die zich bekommert om ons vaderland en/of (muziek)theater.

Klik op de foto om hem te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies