Miss Saigon, een avond die je nog lang bijblijft

15 jaar na de oorspronkelijke première in Scheveningen is Miss Saigon terug te zien in Nederland. Onder toeziend oog van sniffend en snotterend bekend Nederland ontvingen cast en creatives een meer dan verdiende staande ovatie: Miss Saigon raakt.

Wat: Miss Saigon
Wie: Oa. Ton Sieben, Na-Young Jeon, Stanley Burleson, Brigitte Heitzer & Edwin Jonker
Waar: Beatrixtheater, Utrecht
Wanneer: 23 september 2011 (première)
Door: Sebas Verboom

Sinds de opening als ‘open eind theater’ kent het Beatrixtheater een traditie van feel good musicals. Met Miss Saigon wordt met deze traditie gebroken. Miss Saigon is namelijk alles behalve een feel good musical. Miss Saigon vertelt het verhaal van een onmogelijke liefde in oorlogstijd. De Amerikaanse militair Chris (Ton Sieben) wordt tijdens de Vietnamoorlog heimelijk verliefd op de Vietnamese Kim (Na-Young Jeon). Wanneer het Amerikaanse leger zich terugtrekt voor de dreiging van de Vietcong, wordt het prille liefdeskoppel uiteen gereten. Kim blijft achter, maar niet alleen. Zij bevalt van een zoon. Chris, die de vader blijkt te zijn, probeert ondertussen in Amerika met zijn vrouw Ellen (Brigitte Heitzer) een nieuw bestaan op te bouwen.

Miss Saigon gaat niet in de koude kleren zitten. Deze voorstelling brengt hetgeen dat normaal zo ver weg is, ineens heel dichtbij. De keuzes die gemaakt worden, de gevolgen die deze keuzes te weeg brengen en het leed dat ontstaat is hartverscheurend.

De cast overtuigt op alle fronten en weet te ontroeren. Na-Young Jeon zet een prachtige Kim neer en draagt de show. Haar emoties zijn sterk. De liefde die ze uit voor Chris en Tam (hun zoon) oogt puur. Daarnaast beschikt Jeon over een sterke stem waarmee ze elke emotie feilloos weet over te brengen. Ook oudgediende van het Nederlandse leger, Ton Sieben, overtuigt met sterk spel. De passie en het verlangen tussen Jeon en Sieben spat van het toneel af.

15 jaar geleden was Stanley Burleson te zien als John. Nu vertolkt hij de rol van De Regelaar. Een pretentieus figuur die alles over heeft voor zijn visum om de Amerikaanse grens over te kunnen steken. In de shownummers (‘Dreamland’ en The ‘American dream’) zien we Burleson zoals we hem kennen en al eerder zagen in onder andere La Cage aux Folles: de showman. Zodra Burleson echter in vodden ten tonele verschijnt weet hij te overtuigen als de kruipende en huichelende Regelaar. John, de beste vriend van Chris, na de oorlog werkzaam voor de stichting Bui Doi, wordt mooi neergezet door Edwin Jonker.

Brigitte Heitzer vertolkt Ellen, de nieuwe vrouw van Chris. Ellen bevindt zich in een moeilijke positie. Elke nacht ervaart zij de effecten die de reeds gevochten oorlog op haar man heeft. Uiteindelijk wordt ook zij geconfronteerd met de gevolgen van de Vietnamoorlog. Heitzer, die deze (in verhouding) kleine maar belangrijke rol met verve vertolkt, heeft tijdens deze première een wereldprimeur. Claude-Michel Shönberg (muziek) en Alain Boublil (tekst) schreven voor deze productie, 22 jaar na de wereldpremière in London, een nieuwe song voor het personage Ellen. Om het personage meer diepgang te bieden werd de song ‘Na die ontmoeting’ vervangen door ‘Toch nog’. In deze nieuwe song maakt Ellen kenbaar hoe zij in de situatie staat. Een prachtige song, vol oprechte emoties en sterk vertolkt door Heitzer.

De muziek van Shönberg is groots en meeslepend. Dit is musicalmuziek in optima forma. Songs als ‘Waarom, god’, ‘En weer’ en ‘Bui Doi’ zijn stuk voor stuk prachtig. De teksten van Boublil zijn doeltreffend vertaald door Seth Gaaijkema. Het decor- (Adian Vaux), Licht- (David Hersey) en kostuumontwerp (Andreane Neofitou) maken het plaatje compleet en helpen het geheel naar grote hoogte te tillen.

Miss Saigon is zo’n musicalklassieker die iedereen gezien moet hebben. Naast de sterke cast, heerlijke muziek en prachtige scenebeelden, wordt er een mooi verhaal vertelt. Een ontroerend verhaal dat eindigt in een emotionele climax. Een avond Miss Saigon is een avond die je nog lang bijblijft.

Klik hier voor de foto’s die Musical Reports maakte na afloop van de voorstelling.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies