De voorstelling ‘Terugkeren’ van Rashid Novaire in M-Lab

Van 16 t/m 20 november is in Theater M-Lab de nieuwe muziektheaterproductie Terugkeren te zien. De teksten zijn van Rashid Novaire, auteur van vier goed ontvangen romans. Kenmerkend voor zijn werk is, dat hij onverwachte plaatsen en historische gebeurtenissen opzoekt om ons te confronteren met hedendaagse thema’s en conflicten. Zijn eigen culturele achtergrond (als telg van zowel Marokkaanse als Pools-Duitse familie) is hierbij cruciaal om de Nederlandse wereld waarin hij is verankerd steeds opnieuw te duiden. In Terugkeren is de V.O.C historie aan de beurt, maar gezien door andere ogen. De voorstelling vertelt over de expeditie van een Amsterdamse V.O.C. reiziger naar goud en handelswaar in Afrika. Maar ook over de hedendaagse zoektocht van een Afrikaanse naar het ‘beloofde land’ Europa.

Babak Maddah (Nederland-Iran) componeerde de wereldmuziek voor Terugkeren, een wervelende mix van jazz met traditioneel Perzische invloeden. De regie is in handen van Karina Kroft. De rollen worden gespeeld door Rogier van Erkel, Joy Wielkens en Manoushka Zeegelaar – Breeveld.

In het 17-eeuwse Amsterdam ging het gerucht dat de Afrikaanse wilden denken dat blanke goudzoekers reïncarnaties van hun eigen voorvaderen zijn. In Afrika wordt de blanke hoofdpersoon van Terugkeren dan ook met open armen ontvangen. Maar hij spreekt de taal niet en weet niet wat ze van hem willen. Desondanks maakt hij dankbaar gebruik van de speciale behandeling in de hoop dat het hem goud of handelswaar op zal leveren. Hij had de psychedelische reis die hij vervolgens maakt, niet kunnen voorzien. Zou het waar zijn dat je bij je voorouders terug kan keren?

Rashid Novaire debuteerde op negentien jarige leeftijd met Reigers in Caïro waarmee hij genomineerd werd voor de NPS Cultuurprijs. Hierna volgden de romans Maïsroest (shortlist nominatie Libris Literatuur Prijs), Het lied van de rog en Afkomst. Hij schreef toneel voor het Bayerisches Staatstheater in München, een stuk met Studio 52nd in opdracht van burgemeester Eberhard van der Laan en een voorstelling voor Bellevue Lunchtheater in samenwerking met Gerardjan Rijnders. Terugkeren is zijn eerste muziektheatervoorstelling.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies