Droomvlucht: Jorge Verkroost transformeert in Koning Furius

Droomvlucht vertelt het verhaal over Lila, een meisje dat op zoek gaat naar de magie van het Elfenrijk. Tijdens deze zoektocht komt zij de slechte koning Furius tegen. Furius wordt gespeeld door Jorge Verkroost (o.a Beauty and The Beast en Ciske de Rat). Musical Reports sprak met hem over zijn transformatie naar de trollenkoning en het repetitieproces van Droomvlucht. 

Wat: Droomvlucht
Wie: Jorge Verkroost
Wanneer: 5 oktober 2011
Door: Robin Streppel

Hoe verloopt het try-out proces van Droomvlucht?
“Het try-out proces verloopt goed. Droomvlucht is een nieuwe productie, een nieuw project met als inspiratiebron de bekende attractie in de Efteling. Er wordt voortdurend geschaafd aan deze voorstelling. Wat meerdere keren gebeurt, is dat tijdens de try-out periode dingen aan de voorstelling worden bijgesteld. Bijvoorbeeld dat een nummer wordt ingekort of dat iets aan de andere kant van het toneel gespeeld moet worden. Ook als acteur stel ik telkens bij en ontwikkel ik mijn rol. De komische timing bijvoorbeeld, dat is iets waarin een acteur zich kan blijven ontwikkelen. Ook na de première blijft het spel zich ontwikkelen.”  

Droomvlucht is een familievoorstelling. Hoe houden jullie de aandacht van de kinderen vast?
“Er is veel afwisseling in deze voorstelling. Visueel gebeurt er veel, er zijn ook mooie nummers geschreven en er wordt veel gedanst. De choreografieën van Daan Wijnands zijn waanzinnig! Als vergelijking noem ik Cirque du Soleil. Of ik ook moet dansen? Nee, ik dans niet, want mijn personage is meer een speelrol. Er is wel een nummer waar om mij heen wordt gedanst.” 

Je speelt in Droomvlucht de rol van Furius, kan je wat over hem vertellen?
“Furius is de slechte trollenkoning. Hij wil het Elfenrijk veroveren als hij daar de kans voor krijgt. Furius is gericht op macht, daarin is hij te vergelijken met een Scar uit The Lion King en Jafar uit Alladin.  De slechte kant van het personage is heerlijk om te spelen! Het is een echte karakterrol, maar naast dit slechte heeft Furius een grappige kant.”

Je moet voor deze rol enorm de grime in, hoe gaat dit in z’n werk?
“Ik zit 2 uur in de grime. Het masker dat ik op krijg bestaat uit applicaties. Sjoerd Didden heeft het zo ontworpen dat het past bij mijn gezicht. De onderdelen bewegen los van elkaar, daardoor zijn verschillende emoties zichtbaar. Het was een wens van mij, want anders is het gezicht van Furius voortdurend hetzelfde. Het leuke hiervan is dat het meebeweegt met mijn gezicht, maar door het masker zijn de gezichtsuitdrukkingen veel groter. Als ik blij ben, dat ziet dit er dus uitvergroot uit.” 

Je hebt rollen gespeeld, onder andere in Beauty and the Beast, Ciske de Rat en Rocky over the Rainbow. Wat hadden zij gemeen?
“Het klopt dat ik enkele karakterrollen heb gespeeld. Het grootse spel hebben bijvoorbeeld Le Fou in Beauty and the Beast en mijn personage in Rocky over the Rainbow gemeen. Al was Rocky over the Rainbow wel erg over de top en was ik in Beauty and the Beast meer de sidekick van René van Kooten. In Ciske speelde ik een menselijke rol, die afwisseling vind ik erg leuk.”  

Wat zijn je ambities voor de toekomst?
“Een eigen theatershow, dan denk ik aan voorstelling als die van Simone Kleinsma of Paul de Leeuw. Ik wil het graag een comedyconcert noemen met daarin eigen geschreven materiaal, waaronder nummers en sketches. Ik ben daar al een tijd mee bezig, maar door Droomvlucht heb ik dit uitgesteld. Droomvlucht kwam tussendoor, daar wil ik me de komende tijd op richten. Een eigen voorstelling kost veel tijd en energie, dat wil goed neerzetten. Ik heb al 2 keer gespeeld: 1 keer een soort van presentatie in het M-lab en daarna de hele voorstelling in Purmaryn in Purmerend. De voorstelling heet Incognito. Na Droomvlucht hoop ik daar verder mee te gaan.”  

Droomvlucht gaat binnenkort in première. Waarom moeten volgens jou de lezers van Musical Reports naar deze voorstelling komen kijken?
“Het is een sprookjesachtige voorstelling, iets wat in Nederland nog niet eerder op deze manier is neergezet.  De musical vertelt het verhaal achter de attractie die jaren geleden is gebaseerd op drie tekeningen.  De musical heeft ook echt dezelfde  magie. Na het zien van de voorstelling zullen de mensen de personages uit de attractie herkennen”.

Klik op de foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies