Nightmare: een komische nachtmerrie?

Enkele weken voor het daadwerkelijk Halloween is, ging in Gouda de nieuwe Nederlandse musical Nightmare in première. Dick van den Heuvel schreef de rollen speciaal voor de castleden. Op enkele schrikmomentjes na werd er niet echt gegriezeld, maar een vermakelijke avond werd het zeker.

Wat: Nightmare de musical
Wie: Alexandra Alphenaar, Simon Zwiers, Robin van den Heuvel en Michel Sorbach
Wanneer: 8 oktober 2011
Waar: Goudse Schouwburg, Gouda
Door: Saskia Ebbing

De persoon om wie het eigenlijk allemaal draait is Sir Craven, een stokoude schrijver van griezelverhalen. Zijn einde nadert, maar met zijn dood zullen ook alle personages die hij ooit heeft verzonnen komen te overlijden. Daarom proberen de koetsier Oscar (Simon Zwiers), Vincent de butler (Michel Sorbach) en Bella de keukenmeid (Robin van den Heuvel) daar een oplossing voor te bedenken. Lily (Alexandra Alphenaar), het jonge blonde meisje dat -ogenschijnlijk- bij toeval in het kasteel terecht komt, lijkt hier de dupe van te worden. Loopt dit nog goed af?!

Het decor van de voorstelling is vrij eenvoudig: links en rechts een videoscherm waar verscheidene malen creatief mee wordt omgegaan, en in het midden vier met foto’s bedrukte ‘zuilen’, die samen het decor van een kasteel vormen. Gedurende de voorstelling wordt nog een blik rekwisieten opengetrokken, maar verder verder is de opzet eenvoudig en komt het vooral aan op spelkwaliteite van de cast.

Sir Craven bestaat in de voorstelling alleen op het videoscherm in de vorm van een soort pop/pratend masker. Helaas lopen de mondbewegingen continu asynchroon met de ingesproken teksten, waardoor het geheel wat gekunsteld overkomt. Onduidelijk is waarom niet is gekozen voor normale (eventueel bewerkte) videobeelden.
Simon Zwiers als Oscar weet direct aan het begin van de voorstelling de toon te zetten. Hij vervult zijn rol op sterke wijze. Zowel zijn (komische) timing als zijn acteerprestaties zorgen voor een geloofwaardige vertoning. Zwiers heeft een warm stemgeluid en is ook tijdens zangnummers prettig om naar te luisteren. Robin van den Heuvel valt op door haar bijzondere stemgeluid, vooral wanneer zij gaat zingen. De rol van de domme keukenmeid zet zij met verve neer, en hiermee weet zij ook meerdere malen een lach aan het publiek te ontlokken. Alexandra Alphenaar is het spelen van een naïef blond meisje op het lijf geschreven. Qua uiterlijk voldoet ze aan de typering en in haar spel overtuigt ze evengoed. Komisch is het nummer ‘Kimbra en Kenocha’, waarin ze eigenlijk drie rollen tegelijk speelt. Onbedoeld grappig is het moment waarop zij nog naast haar lijst staat terwijl ze er ook alweer in zit. Qua zang weet Alphenaar inmiddels haar mannetje te staan. Michel Sorbach ten slotte volstaat in zijn rol als butler, maar valt niet speciaal op.

Het script van de hand van Dick van den Heuvel zit goed in elkaar. Zeker voor een nieuwe, Nederlandse productie in een genre dat maar zelden op de planken wordt gebracht, heeft hij prima werk geleverd. Er zit veel humor in het script en de vaart zit er bijna in alle scènes goed in. Hoewel het niet echt griezelig is en de titel Nightmare niet helemaal passend lijkt, zal het publiek zich prima vermaken..en wellicht toch een beetje bang zijn. Want waarom liggen er gele poncho’s klaar op de voorste rij? En waarom wordt de nooduitgang open gegooid?

De muziek, nieuw geschreven door Fons Merkies, is eenvoudig van opzet maar past heel goed binnen de voorstelling. Geestig is het ‘Schedellied’, mede door de regiekeuzes. De teksten van de liedjes bevatten scherpe woordspelingen en veelal simpele melodielijnen. Ze blijven niet hangen, maar gelukkig is er na afloop een cd te koop.

Nightmare is een voorstelling die overduidelijk met liefde is gemaakt. Een schrik en vooral behoorlijk wat lach zorgen voor een vermakelijke avond uit. Verstandig is het wel iemand te waarschuwen dat je naar deze musical gaat kijken, want voor je het weet zit je niet meer op je eigen stoel..

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies