Klein Duimpje is geheel volgens het Van Hoorne concept

Van Hoorne Theaterproducties brengt zoals elk jaar ook nu weer een nieuw sprookje naar de Nederlandse theaters. Ditmaal is er gekozen om een eigen bewerking te maken van Klein Duimpje. Met onder andere Sita en Geert Hoes in de hoofdrollen ging de voorstelling feestelijk in première in Stadsgehoorzaal van Vlaardingen.

Wat: Klein Duimpje de musical
Wie: O.a. Sita Vermeulen, Geert Hoes,  Michael van Hoorne, Dick Schaar, Esther van Santen.
Wanneer: 9 oktober (première)
Waar: Stadsgehoorzaal Vlaardingen, Vlaardingen
Door: Jouke van Buuren

Zoals gebruikelijk bij van Hoorne Theaterproducties is ook ditmaal het verhaal aangepast. Klein Duimpje (Geert Hoes) is nu een grote jongen maar was bij zijn geboorte niet groter dan een duim. Als kleine jongen wilde hij al graag de berg beklimmen, maar het schijnt daar de reuzen wonen. Als op een dag de prinses (Sita Vermeulen) ontvoert wordt door de reuzen moeten alle mannen zich melden op het kasteel. De koning (Dick Schaar) is opzoek naar een man die zijn dochter kan redden. Klein Duimpje is de enige man die weet waar de prinses is en krijgt de opdracht haar te redden. Maar ook de slungelige Joris (Michael van Hoorne) waagt een poging om de prinses te redden. Want wie de prinses veilig thuis brengt mag met haar trouwen.

Wie vaker een sprookjesmusical van Van Hoorne Theaterproducties heeft bezocht bij herkent veel terug. Zo begint men elke voorstelling met een verteller, is er altijd een komisch duo, is er ruimte voor een publieksdans (altijd gebracht door het komische duo), is het decor gebaseerd op dezelfde technieken, worden enkele kostuums hergebruikt en heeft het script dezelfde opbouw als de vorige voorstellingen.

Er is in principe niks mis met een vast concept.  Wanneer echter elk seizoen vaste (verbeter)punten worden aangedragen door de critici is het misschien goed om eens met een scherpe blik naar het concept te kijken.  Een van deze punten in het concept is het komische duo bestaand uit Michael van Hoorne en een vrouwelijke tegenspeelster. Vooral omdat ook deze voorstelling wat lang aanvoelt, rijst de vraag of dit duo niet te veel aandacht krijgt. Het eventueel inperken hiervan zou de snelheid zeker bevorderen.

Verder lijken krachtige powerballads (die wel in ‘De gelaarsde kat’ en ‘Hans en Grietje’ zaten) te missen in Klein Duimpje. Jammer, want de huidige score van Floris de Haan mist hierdoor net dat beetje extra wat het totaal plaatje versterkte.

Sita Vermeulen maakt haar musicaldebuut in Klein Duimpje. Vermeulen weet vooral vocaal te overtuigen. Storend is het dat Vermeulen moeite heeft accentloos te praten, wat jammer is voor een netjes opgevoed prinsesje. Geert Hoes speelt Klein Duimpje in de voorstelling. Hoes weet vocaal nog niet te overtuigen, maar weet dit met zijn spel gedeeltelijk te compenseren. Dick Schaar is te zien als koning, maar krijgt helaas niet de mogelijkheden aangereikt om op te vallen. Verder zijn de vaste castleden van Van Hoorne Theaterproducties ook in deze voorstelling te zien. Ook hier kan gezegd worden dat ze zoals ieder jaar presteren. Vocaal is er niks op aan te merken, maar men kruipt snel in de huiden van personages die we eerder hebben gezien.

Klein Duimpje is een voorstelling zoals men kan verwachten van Van Hoorne. Helaas wordt er dit jaar wederom volledig vertrouwd op het allom bekende concept. Vaste bezoekers kunnen het idee hebben weer hetzelfde te zien als de jaren hiervoor en nieuwe bezoekers zullen een vermakelijke, misschien iet wat lange show zien. Toch vermaakten de kinderen die de première bezochten zich redelijk, al leek het ook voor hen een lange zit.

Klik op de foto’s om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies