De Producers: Deze hilarische musical verdient volle zalen!

De musical De Producers – gebaseerd op de gelijknamige film van de Joodse komiek, acteur en regisseur Mel Brooks uit 1968 – ging in 2001 op Broadway in première en is daar de meest succesvolle musical aller tijden. Ruim zes jaar speelde ‘The Producers’ met veel succes op Broadway en werd overladen met prijzen. Ook Londen maakte kennis (in 2004) met deze voorstelling, wat drie Olivier Awards opleverde. Na vele opvoeringen wereldwijd is nu – na ruim tien jaar – ook Nederland aan de beurt.

Wat: De Producers
Wie: O.a. Johnny Kraaijkamp , Joey Schalker, Noortje Herlaar & Marcel Jonker
Wanneer: 23 oktober 2011 (première)
Waar: Chassé Theater te Breda
Door: De Redactie

In De Producers staat het duo Max Bialystock, een aan lager wal geraakte theaterproducent en Leo Bloom (Joey Schalker), een accountant centraal. Wanneer Bloom ontdekt dat er ogenschijnlijk meer te verdienen valt met een flop dan met een hit bedenken de heren een plan. Samen met een creative team bestaande uit extravagante en bijzondere mensen produceren zij “Voorjaar Voor Hitler”. Een gegarandeerde flop… of toch niet?

Mark Vijn (producent) vertelde op de perspresentatie dat een live orkest bij een dergelijke productie een must is. Een volledig live, door een groot orkest gespeelde score is een zeldzaamheid tegenwoordig. Onder leiding van Jeroen Sleyfer laat het orkest van De Producers horen wat de meerwaarde van een groot live orkest kan zijn.

Zeker binnen een productie als deze waar alles aankomt op timing is het belangrijk dat alle facetten van de productie op elkaar afgestemd worden, en dit gebeurt dan ook. De garantie ‘niet gelachen geld terug’ is veilig zolang de timing maar klopt. Gelukkig voor de producent is deze voorstelling een aaneenschakeling van hilariteit en goed getimde grappen. Zelfs de meest flauwe (Hitler die zegt: ‘Heil mezelf’) en valse grappen slagen er in een lach te ontlokken bij het premièrepubliek. De humor is tot in de details doorgevoerd, denk alleen al aan duiven die de Hitlergroet doen. De grappen en grollen in De Producers balanceren soms echt op het randje. De lijn wordt echter nooit overschreden omdat iedereen, maar dan ook echt iedereen er van langs krijgt: Oma’s, nazi’s, homoseksuelen en ga zo maar door.

Johny Kraaijkamp speelt Max Bialystock alsof hij zichzelf speelt, zo gemakkelijk lijkt het hem af te gaan. Met een perfect gevoel voor comedytiming en met een duidelijk sterke chemie met Joey Schalker speelt Kraaijkamp de sterren van de hemel. Schalker liet al eerder zien goed te zijn in het spelen van een sullig karakter. Ook nu doet hij dit weer met verve. Schalker beschikt over een heerlijke zangstem en beweegt soepel. Wanneer hij in het begin van de voorstelling uitbarst in een bui vol hysterie kan men niet anders dan verliefd worden op zijn personage Leo Bloom. Noortje Herlaar speelt een rol die mijlenver ligt van haar vorige hoofdrol Mary Poppins: de Zweedse seksbom Ulla. Herlaar scoort op alle fronten en maakt van het karakteristieke personage een geloofwaardig mens. Haar Zweeds accent laat het publiek niet bepaald onberoerd en zorgt voor enkele komische momenten.

Jeremy Baker (Carmen Ghia), die de wederhelft van Roger DeBris (Dick van den Toorn) speelt, tilt het geheel  samen met Marcel Jonker (Franz Liebkind) en Dick van den Toorn naar een nog hoger niveau. Dit drietal  maakt furore met absurdisme en hilariteit. Dit alles zonder de menselijke kant van hun personages te verliezen, een grootse prestatie. Deze cast wordt bijgestaan door een fenomenaal ensemble dat met sterke zang  en absurde typetjes (bijvoorbeeld dansende omaatjes met looprekjes) die de komische noot van de voorstelling nog meer garanderen.

Met dit product en deze cast kan de producent dus rustig slapen. Wij verwachten dan ook  niet dat mensen daadwerkelijk hun geld komen terugeisen. De Producers is een Broadway musical in elke zin van het woord (zelfs het Broadway decor is naar Nederland gehaald) en is daarmee met recht de grootste reizende productie van dit theaterseizoen. Een productie die het in al zijn hilariteit verdient om avond aan avond menigtes mensen schuddebuikend het theater te laten verlaten.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies