Kruimeltje gaat in reprise: nieuwe ronde, nieuwe kansen?

Zondag 23 oktober ging in het Parktheater in Eindhoven de reprise van Kruimeltje van start. Dit theaterseizoen zal Kruimeltje niet te zien zijn in de Efteling, maar als theatertour. Iedereen krijgt nu de kans om kennis te maken met die Rotterdamse belhamel die de stad onveilig maakt, letterlijk.

Wat: Kruimeltje de Musical
Wie: O.a. Joes Brauers, Hein Gerrits, Marleen van der Loo en Carmen Damen
Wanneer: 23 oktober 2011 (première van de theatertour)
Waar: Parktheater, Eindhoven
Door: Henske Bloemen

Het is december 1912. Door de besneeuwde straten van Rotterdam zwerft de 10-jarige Kruimeltje (Joes Brauers). Hij heeft geen vader of moeder, geen broers en zusters en is ooit als baby door zijn moeder achtergelaten bij vrouw Koster (Marleen van der Loo).  Alleen vrouw Koster is niet de beste verzorgster: ze heeft Kruimeltje deze avond op straat gegooid omdat hij niet genoeg heeft verdiend.

Bij kruidenier Wilkes (Roel Vankerckhoven) vindt Kruimeltje samen met zijn vriend Moor de straathond eindelijk een echt thuis. Wat schetst zijn verbazing als blijkt dat zijn vader (Hein Gerrits) en Wilkes oude jeugdvrienden blijken te zijn geweest.  Zou Wilkes hem kunnen helpen met de zoektocht naar zijn vader?  Helaas blijkt alles toch niet zo soepel te lopen als Kruimeltje had gehoopt…

In de cast hebben er een aantal wijzigingen plaatsgevonden. Op het toneel zien we dan ook veel nieuwe gezichten. Marleen van der Loo speelt de rol van vrouw Koster. Een andere rol dan we van haar gewend zijn, maar deze kleine rol speelt ze met verve. Alle lagen die de rol moet hebben komen goed naar voren en de sterfscène is een tranendal. Hein Gerrits speelt de kleine rol van de vader van Kruimeltje, maar is tevens als ensemble veel op het toneel te vinden. Hein probeert alles wat hij kan uit deze rol te halen, maar eigenlijk komt het hele personage niet goed uit de verf binnen dit script. Hein laat wederom zien dat hij een goede danser en zanger is. Timo Bakker heeft de rol overgenomen van Marcel Jonker en dat is geen makkelijke taak. Timo heeft zijn postuur en stem mee, zingt en speelt goed en ook hier ging de staart van de hond tussen de benen. Aan Roel Vankerckhoven de zware taak om Jeroen Phaff te vervangen als Wilkes. Roel weet goed de emoties en de worstelingen waar Wilkes mee te maken heeft over te brengen. Ook op zijn zang en dans is niets aan te merken. Hij heeft een wat jonge uitstraling voor de rol van Wilkes en zijn Vlaamse accent is af en toe te veel aanwezig, maar al met al goed gedaan.

De première verliep niet geheel vlekkeloos. Het decor wilde niet meer terug schuiven, dit kan altijd gebeuren. Het was alleen jammer dat deze storing ruim een half uur duurde. Hein Gerrits kon zijn presentatietalent goed gebruiken bij het op de hoogte houden van de zaal van de vorderingen die achter de schermen gemaakt werden. Toen het toch wel een beetje lang ging duren kwamen Joes en Hein het publiek vermaken en mochten de kinderen in de zaal vragen stellen aan Joes. Joes genoot hier zichtbaar van en liet dit ook merken. De bekentenis van Joes dat hij snel auditie wilde doen om daarna zo snel mogelijk de Efteling in te kunnen gaf aan dat hij nog steeds met beide benen op de grond staat. Het is jammer dat deze technische storing tijdens deze feestelijke voorstelling moest gebeuren en dat dit  redelijk lang duurde maar de oplossing zorgde zeker voor de kinderen in de zaal voor een extra dimensie aan de voorstelling.

Over de voorstelling schreef Musical Reports eerder:
Waar de verwachtingen voor Kruimeltje de musical hooggespannen waren, worden deze niet allemaal waargemaakt. Duidelijk is welke richting de makers uit wilden met het product, jammer is echter dat dit eind doel niet bereikt is. Kruimeltje de musical is een voorstelling vol gemiste kansen. Dit is vooral te wijten aan het creatieve team. De cast als geheel maar vooral enkele specifieke castleden weten de voorstelling alsnog de moeite waard te maken. Echt ontroerend en boeiend wordt het pas tegen het einde als Carmen Danen als moeder van Kruimeltje de show weet te stelen en de zaal weet te emotioneren.

Al met al is het nog steeds dezelfde voorstelling en is er weinig aan gesleuteld. Dit maakt het nog steeds een voorstelling met gemiste kansen. Een groot verbeterpunt is wel het kleinere decor, hierdoor lijkt het allemaal minder groot en dit geeft extra sfeer. Jammer dat ‘less is more’ bij deze productie op sommige personages is toegepast en niet op de scènes. Al met al weet de cast met wat ze doen wel te overtuigen.

Klik op de foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies