Vroeger of later; een muzikaal overzicht

Robert Long. Vijf jaar geleden alweer is hij ons ontvallen, maar zijn muziek is nog springlevend. Hoog tijd voor een hommage, moeten Jenny Arean, Tony Neef, Maaike Widdershoven en Joël de Tombe gedacht hebben. En zo geschiedde. Musical Reports was bij de première in het DeLaMar Theater.

Wat: Vroeger of Later
Wie: Jenny Arean, Tony Neef, Maaike Widdershoven en Joël de Tombe
Wanneer: 31 oktober 2011 (première)
Waar: DeLaMar Theater, te Amsterdam
Door: Neeltje Knaap

Voor de jongere generatie is Robert Long iemand die misschien alleen van naam bekend is. De (iets) ouderen onder ons weten ongetwijfeld wat zijn betekenis is geweest voor het Nederlandse muzieklandschap. Wie ken niet de nummers als “Thorbeckeplein”, “Allemaal Angst” en “Kalverliefde”? Een verscheidenheid aan onderwerpen is in zo’n dertig jaar de revue gepasseerd (homoseksualiteit, ouderdom, liefde etc). Maatschappijkritisch was hij, en eigenlijk tegen álles wat maar met het geloof te maken had. Maar ook heeft hij, in samenwerking met Dimitri Frenkel Frank de Nederlandstalige musical Tsjechov geschreven. Genoeg stof dus voor een avondvullende voorstelling, waarbij het de taak is aan de zangers er een omvattend en uitgebalanceerd geheel van te maken.

Dit laatste is uitstekend gelukt. De start is voorzichtig en ietwat statisch met twee uitgesproken luisterliedjes, maar al snel komt de vaart er goed in. De vier zangers (Arean, Neef, Widdershoven en De Tombe) zijn met z’n vieren een mooi geheel en houden elkaar prima in balans. Aan hun gezichten valt af te lezen dat ze genieten van wat ze doen, wat natuurlijk niet verwonderlijk is, want de gekozen liedjes van Long zijn stuk voor stuk meesterwerkjes. Tussen de nummers door wordt het publiek getrakteerd op grappige anekdotes en korte verhaaltjes over “mensen uit het vak”, mogelijke rolverdelingen voor komende toneelstukken en, zoals natuurlijk niet kan ontbreken, korte ontmoetingen met -en herinneringen aan- Robert Long zelf.

Luisterend naar de verscheidenheid van de nummers is het amper voor te stellen dat alles van dezelfde hand is. Soms is het grappig (zie bijvoorbeeld “Die fijne Jordaan” en “Vieze Lieze”) , soms ontroerend (zoals “Waarom huil je nou” of de prachtige vertolking van De Tombe van “Vader op een fiets”), soms is het schoppen tegen de maatschappij (“Jezus redt”, “Toe maar jongens”). Robert Long heeft het allemaal geschreven vanuit zijn hart. Het viertal op het podium doet de nummers alle eer aan met hun persoonlijke interpretatie ervan. Resultaat: een buitengewoon vermakelijke en mooie show. Een must voor iedereen die bekend is met het oevre van Long, en zéker een must voor iedereen die dat nog niet is.

Klik op de foto’s om ze te vergroten

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies